Skräckfilmsveckan: A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT (2014)

2 november, 2018

I den iranska (fiktiva) spökstaden Bad City är det mest män som befinner sig ute nattetid. Det är mest män överhuvudtaget i den här filmen, narkomanpappan, sonen som försöker göra rätt för sig, kvinnohataren, den lille pojken….och The Girl (Sheila Vand) som sällan går på gatorna som en vanlig kvinna. Hon ÄR nämligen ingen vanlig kvinna. Skenet bedrar. Hon är en vampyr!

Jag såg The Bad Batch för inte så länge sedan och då fick jag verkligen upp ögonen för denna mycket originella regissör, Ana Lily Amirpour. A girl walks home along at night är hennes första långfilm, The Bad Batch den andra och SOM jag ser fram emot att följa hennes karriär framöver. I mina ögon är det fullt möjligt att hon tar över Tarantinos stafettpinne som den mest originella regissören rent visuellt. Hon är otroligt duktig på att kombinera perfekt snygga scener med musik och hon lyckas få alla karaktärer att kännas BALLA, även dom man själv skulle vilja tugga sönder.

Det här såldes in som den första iranska vampyr-skräck-romantiska filmen och det känns självklart att det är sant. Den är dessutom filmad i svartvit, snygg som ett helvete och bjussar på en känsla av James Dean/Marlon Brando och spagettivästerns. Så den kombon kan jag lova att hon är först med – och inte bara i Iran.

Med västerländska popkulturella inslag känns det som hon nosade på världen redan i den här filmen och med The Bad Batch är hon nu ute. Längtar efter tredje filmen som enligt uppgift blir Blood Moon där hon själv skrivit manuset om en tjej med övernaturliga krafter som rymmer från ett mentalsjukhus i New Orleans. Heja Ana Lily, du är stencool!

Som skräckfilm (den är inte det minsta läskig):

Som film:

.

Vad Sofia och Johan skriver om? Klicka på deras namn för att komma till deras varianter på skräckfilmsfredag.

{ 4 comments… read them below or add one }

Sofia november 2, 2018 kl. 16:01

Detta är så dubbelt för mig. Å ena sidan är jag jättenyfiken. Å andra sidan är jag jätterädd för att jag kommer att hata hennes filmer…

Svara

Fiffi november 2, 2018 kl. 22:21

Sofia:
Av det jag tror mig veta om din filmsmak tror jag också att det finns en risk att du kommer tycka rejält illa om hennes filmer. MEN. Å andra sidan. Det finns ju en chans att du faller som en fura och den chansen vet man inte om den stämmer förrän man försökt 😉

Svara

Sofia november 3, 2018 kl. 07:04

Du är så klok 🙂 Friskt vågat, hälften vunnet och allt det där. Men först i kön ligger nog teparty med Mussolini just nu

Svara

filmitch november 3, 2018 kl. 22:38

Har haft ögonen på den här ett tag. Är iofs inte så förtjust (minst sagt) i The Bad batch men alla förtjänar en extra chans.

Svara

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: