AMERICAN BURGER

17 oktober, 2014

En busslast av amerikaner (spelade av svenskar) ska åka på nåt sommarläger (?) nånstans i Europa (Sverige?) och nånstans ute i ingenstans (den svenska skogen?) stannar bussen och det är dags för lunch. Lyckosamt för bimbogänget-av-båda-könen i bussen stannar den utanför hamburgerrestaurangen American Burger.

Dom välkomnas av en man som på IMDb kallas “Demented butcher” (våldsamt överspelad av Fredrik Hiller) och snart jagas dom alla över stock och sten av män med slaktarkläder och slipade knivar. Det är inget lur, burgarna innehåller verkligen 100% amerikanskt kött!

Jag tror såhär, jag tror jag hade gillat filmen betydligt bättre om ungdomarna spelats av amerikaner som kan prata sitt eget språk, alternativt svenska skådespelare som pratar ren amerikanska. Jag har jättesvårt för den där påklistrade svengelskan även om jag inser att filmmakarna tycker den har ett värde (annars hade dom gjort annorlunda). Ett mervärde kanske till och med?

Så länge ingen pratar är filmen helt okej. Fotot är exemplariskt, musiken bra och det finns en slowmotionscen i mitten av filmen som är vrålsnygg på ren svenska. Annars spelar filmen mest på fördomar gentemot amerikanska ungdomar (cheerleaders, nörden, snygglot osv) och att det drivs med hela splatter-skräck-komedi-genren. En del funkar, en hel del blir tröttsamma transportsträckor och när Fredrik Hillers slaktarclown är i bild vill jag bara stänga av.

Men säga vad man vill om Fredrik Hiller, jag tycker han är jätteintressant som manusförfattare och regissör till filmen Zon 261 som kommer inom en snar framtid (hoppas jag). Det är en film jag tror på.

Jojjenito har också sett filmen och den framkallade ett helt nytt betyg på hans blogg. Fascinerande läsning väntar här. Filmparadiset är helt och hållet på Jojjes sida.

{ 2 comments… read them below or add one }

Tommy oktober 17, 2014 kl. 18:18

Usch detta är så långt ifrån “helt okej” som något kan vara!!

Svara

Fiffi oktober 17, 2014 kl. 18:34

Tommy:
Hahaha, läste din text och du spelar verkligen i samma lag som Jojje. Filmen är verkligen INTE bra på en fläck men jag hade mindre problem med den än ni verkar ha haft. Att den fick en tvåa av mig beror på att jag jämför den med A walk among the tombstones och då är den här Oscarsvärdig i jämförelse.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: