BACK TO THE 80´S: CAT PEOPLE (1982)

2 september, 2014

.

.

.

Jag undrar om inte David Bowies låt Cat people skulle hamna på min topp-20-all-time-high-låt-lista om jag gjorde en. Jag tror det. Det konstiga är att jag tyckt om låten sen jag hörde sen första gången när jag var tio men jag har inte sett filmen Cat people förrän nu. Å andra sidan har jag sett Inglorious Basterds och därmed hört denna fantastiska låt i filmmiljö många gånger och SOM den funkar!

Att se en riktig 80-talsklassiker som Cat People för första gången 2014 kan vara vanskligt. Det är inte helt säkert att den åldrats med värdighet och jag har inga nostalgikänslor att falla tillbaka på. Filmen måste helt enkelt kunna stå på egna ben 32 år efter dess premiär.

A young woman’s sexual awakening brings horror when she discovers her urges transform her into a monstrous black leopard. Så beskrivs filmen på ImdB. Helt galet. Alltså beskrivningen är inte galen den är helt korrekt men vafan, har Dr Seuss varit framme?

Irena Gallier (Nastassja Kinski) är den unga kvinnan som tvingas hålla sin sexualitet i schack för att inte förvandlas till en leopard. Den enda hon kan ha sex med (säker sex i detta fall = inte bli leopard, hahaha) är sin BROR! Brorsan Paul (Malcolm McDowell) ligger å andra sidan runt rätt bra, eller ligger och ligger, det funkar sådär kan man väl säga men när det väl fungerar så blir han leopard han med. En blodtörstig sådan. Mjau.

Filmen har en skön 80-talskänsla, en sån jag känner igen så väl och tycker så mycket om, samtidigt är den helt unik. Effekterna är enkla men smaskiga, skådespelarna agerar helt rätt för filmen men det skulle antagligen inte funka nån annanstans. Malcolm McDowell är inte direkt het när han springer omkring utan tröja även om han verkar tro det själv, jag tycker mest han är obehaglig. Är han inte alltid det förresten? Har han någonsin spelat en varm och intagande person? Är han ens en bra skådespelare?

Jag är lite förvånad över hur bra jag tycker filmen är men hey, det är 80-talet, vad finns det att inte gilla? Cat People är den klart bästa filmen hittills i temat. Vem kunde ana detta?

Det här är en av filmerna i temat Back to the 80´s, det kommer två filmer till idag (kl 12 och kl 18).

{ 11 comments… read them below or add one }

Sofia september 2, 2014 kl. 05:12

I sanning otippat, själv har jag minnen från en rätt lökig rulle. Däremot är jag väldigt nyfiken på originalet.

Svara

Fiffi september 2, 2014 kl. 16:50

Sofia:
Jag tycker inte den var lökig alls vilket var förvånande 😉

Svara

Henke september 2, 2014 kl. 07:15

Jag har inte heller sett filmen, men jag håller helt med om att låten Cat People är suverän och då menar jag originalversionen från filmens soundtrack och inte Bowies nyinspelning på albumet Lets Dance.

MM är kylig, har noll charm och är aldrig bra. :-/

Svara

Fiffi september 2, 2014 kl. 16:51

Henke:
Jag tycker båda versionerna är bra men jag håller nog nyinspelningen lite högre eftersom den var den första jag hörde.

Svara

Movies - Noir september 2, 2014 kl. 12:03

Inte sett, men känner till. Har för mig att jag sett originalet som inte lämnade några vidare avtryck. Denna borde man kanske se någon gång, även om jag kan tänka mig att den inte går hem fullt ut om det är en massa “transformations” 😉

Svara

Fiffi september 2, 2014 kl. 16:52

Movies-Noir:
Det är en del transformationer men inga som liksom fejdar över utan det är rena klipp, först människa, sen djur. Ingenting som retade mig det minsta.

Svara

Movies - Noir september 2, 2014 kl. 17:00

Ok, det låter som det ska gå an. Har sett lite från en musikvideo (kan ha varit David Bowie-låten, inte säker) och det såg lovande ut.

Svara

Fiffi september 2, 2014 kl. 17:03

Movies-Noir:
Videon och trailern känns som nästan samma sak 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=pegqV1jTzHg

Svara

filmitch september 7, 2014 kl. 20:33

Mnjae här håller jag nog inte med – ganska sunkig film som lever på ett bra soundtrack och kompetenta skådisar bortsett från MM. Iofs blir jag alltid glad över att se karln men ngn vidare skådis är han inte.
http://filmitch.wordpress.com/2011/07/21/cat-people-1942-vs-cat-people-1982/

Svara

Fiffi september 7, 2014 kl. 21:34

filmitch:
Gör han dig glad?

Svara

filmitch september 7, 2014 kl. 22:08

Han är en skådis som är härligt dålig jag blir lite munter när han dyker upp i rutan och på senare år har hans näsa evolverat på ett minst sagt intressant vis.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: