Skräckfilmssöndag: DEATH NOTE (2017)

8 juli, 2018

Vad skulle du göra om du fick en anteckningsbok i din hand där du kunde skriva vilket namn du ville och vilken dödsorsak som helst och din anteckning blev sann? Människan i frågan dog och den dog exakt på det sätt du önskat. Man skulle kunna säga att du då fick chansen att leka Gud. Skulle du gilla det? Kanske prova ett par namn ”bara för att”? Skulle du kunna sluta sen eller skulle du börja välja ut dömda brottslingar, pedofiler, andra galningar? Hämnas på folk som betett sig allmänt illa?

Light Turner (Nat Wolff) sitter på sitt rum med just den där anteckningsboken i handen. En varelse vid namn Ruyk (Willem Dafoe) är på besök i hans klassrum under kvarsittningen och förklarar läget. Light får behålla boken ett tag men det finns många regler att förhålla sig till. Light lyssnar samtidigt som han ser ut genom fönstret att tjejen i klassen som han gillar – Mia (Margaret Qualley) – än en gång blir tokmobbad av en idiot och Light bestämmer sig för att testa bokens kraft. Idioten får ett namn och Light lägger till ”halshuggning”. Sagt och gjort. Bara minuter senare är han död och huvudet ligger en bit bort på asfalten.

Självklart, THE SHIT GOES DOWN, annars hade det inte blivit en film och jag tycker historien är intressant ända in i mål. Kanske inte skräckfilmsläskig men otäck i tanken är den allt. Alla som får makt verkar vilja hålla i den känslan med näbbar och klor PLUS att lite makt inte verkar räcka. Mycket vill ha mer och mer vill ha ännu mer, vill ha allt. Och vem bestämmer i slutändan vem som är ond och god?

Nästa vecka kommer en annan typ av skräckfilm här på bloggen. Tills dess kan du kolla in dagens film på Netflix.

{ 4 comments… read them below or add one }

Sofia juli 12, 2018 kl. 16:47

Som du säger, konceptet är inte dumt. Särskilt inte i händerna på en tonåring

Svara

Fiffi juli 25, 2018 kl. 07:36

Sofia:
Precis. Ett koncept som tål att tänkas på, på riktigt. Lite ovanligt för att vara en skräckis 😉

Svara

filmitch juli 14, 2018 kl. 12:17

Har sett den men minns inte ett dyft sonen som sett/läst originalet var med på titten och han var inte imponerad – det är det enda jag minns

Svara

Fiffi juli 25, 2018 kl. 07:37

filmitch:
I ärlighetens namn minns jag inte jättemycket av filmen jag heller nu när det är ett tag sen jag såg den. Men jag kan tänka mig att sonen har helt rätt, originalet är säkert betydligt bättre.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: