DRÄNKTA I NUMMERORDNING

9 september, 2017

Peter Greenaway är en av dom “stora”, “kända” filmskaparna som fått procentuellt sett väldigt lite uppmärksamhet på min blogg. Jag har skrivit om kroppar-och-kalligrafi-filmen The Pillow Book (med en naken Ewan McGregor) men that´s it. Givetvis såg jag Kocken, tjuven, hans fru & hennes älskare när den kom i slutet på 80-talet men då var jag betydligt mer av en kulturtant än nu och omfamnade pretentiösa filmer på ett vis jag aldrig skulle orka med idag.

Peter Greenaway är således en filmskapare jag känner naturligt motstånd mot och vad gör jag då? Tvingar mig på honom såklart. Det ska ju inte bara vara kul och smidigt att ha en blogg, den ska kännas också, det ska kännas, svida, svettas och – ja, faktiskt – drickas Samarin för att klara av det. Det var nämligen EXAKT det jag gjorde tjugo minuter in i den här filmen, jag tog mig ett glas Samarin. Magsyran fullkomligt vällde upp genom magen för det här är INTE en film i min smak, det här är INTE ett filmskapande som är lätt att ta till sig och det här är INTE underhållning på något plan – inte för mig.

Det som lockade mig med Dränkta i nummerordning var två saker: själva storyn OCH det faktum att filmen är från världens bästa filmår 1988. Den handlar om en kvinna som dränker sin man när han inte längre håller måttet och att hennes två döttrar gör detsamma med sina pojkvänner vad det lider.

Det fokuseras på tidvatten, badkar, kackerlackor, nakna kroppar (både kvinnor och män, hey, det är Peter Greenaway vi snackar om här). Det är många människor i bild samtidigt som alla gör olika saker, dvs det är rörigt som fan och detta ihop med mustiga färger, Michael Nymans klassiska fioler, frustande män som slickar på lår och låter som grisar, det är mat, och skägg och mat och hår och mat på tallrik och mat som dekor och det är köttigt och mycket och GE MIG MER SAMARIIIIIIN FÖR HELVETE!!!!!

Min intention att ge mig på fler av Peter Greenaways filmer slutar här och nu. Två recensioner räcker bra. Tack för mig. Hej.

{ 8 comments… read them below or add one }

Sofia september 9, 2017 kl. 13:19

Nej, Peter Greenaway har fått gå samma väg som Jim Jarmusch för min del. Funkar inte alls. Just den här har jag dock inte sett.

Svara

Fiffi september 17, 2017 kl. 00:06

Sofia:
Känns kanske inte som att du behöver springa ihjäl dig för att leta upp just den här filmen…

Svara

filmitch september 10, 2017 kl. 11:51

Har bara sett Arkitektens mage och minns inte ett dyft. Tror jag har denna liggande någonstans.

Svara

Fiffi september 17, 2017 kl. 00:07

filmitch:
Har du den hemma, göm den för dig själv. Ordentligt 😉

Svara

Jojjenito september 10, 2017 kl. 15:49

Haha, jag tänkte att jag inte kunde kommentera nåt speciellt här eftersom jag inte sett filmen. Men jag visste att jag hade sett åtminstone en Greenaway-film. Jag visste att jag sett Tecknarens kontrakt och kanske en till. Research visade att jag för några år sen blev inbjuden till en kompis för en helkväll med Peter Greenaway-filmer. Två filmer betades av. Den andra filmen var Tecknarens kontrakt. Den första var… just det: Dränkta i nummerordning. Jag minns med andra ord ingenting. 😉

Ingen favvoregissör.

Svara

Fiffi september 17, 2017 kl. 00:08

Jojjenito:
Var glad över att du inget minns och låt det vara så;)

Svara

David september 27, 2017 kl. 15:09

Tecknarens kontrakt och Kocken, tjuven… är två suveräna filmer, så låt dig inte nedslås. Du började helt enkelt med Greenaway i fel ände. 😉

Svara

Fiffi september 29, 2017 kl. 07:19

David:
Kocken, tjuven…har jag sett och det är möjligt att jag började i fel ände men det känns som att livet är för kort för att chansa med Peter Greenaways rätta ände 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: