Fredagsfemman # 112

5. Den första vadå?

I onsdags hade den andra Captain America-filmen premiär, den som i resten av världen heter Captain America: The Winter Soldier men som i Sverige fått titeln Captain America: The Return of the First Avenger. Är det bara jag eller finns det nån mer som tycker detta blir aningens för övertydligt? Jag får lite samma känsla som av radioprogrammet Klartext, nyheter på lätt svenska, som om nån bestämt sig för att det är nåt viktigt vi riskerar att inte förstå om originaltiteln behålls. Ett tips. Vi förstår.

.

.

.

4. Film av Fjärilseffekten?

Att Karin Alvtegens böcker inte redan blivit filmer fortsätter vara en gåta för mig. Nu har jag läst ut hennes nyaste bok Fjärilseffekten och detsamma gäller den. En otroligt välskriven berättelse. Och hennes morfars syster var Astrid Lindgren, bara en sån sak!

.

.

.

3. Svenskar i Indien

Jag som väldigt sällan, ja i princip aldrig, följer TV-serier på reklamkanaler har hamnat i nåt slags udda men ändå behagligt soffpotatisläge där jag hittar mig själv i soffan på tisdagkvällar SKRATTANDES åt en humorserie som inkluderar reklamavbrott. Jättebästisar med Johan Glans och David Batra är verkligen jättekul.

.

.

.

2. En amerikan i Sverige

Det värsta med punkt 2 är att jag intagit samma skrattande soffläge som i punkt 3 fast på fredagkvällarna OCH framför samma TV-kanal. Welcome to Sweden är en humorserie som känns väldigt amerikansk sett till känsla och tajming och den liknar ingen annan svensk serie (i alla fall ingen som jag kan komma på). Josephine Bornebusch träffade sin kille, Greg Poehler, i USA och nu har dom flyttat till Sverige. Det spelas på kulturkrockar såklart men det är knivskarpt gjort och framförallt är det härligt att se Claes Månsson som snäll pappa och Lena Olin som mycket bitsk morsa.

.

.

.

1. Klockrena roadtrips X 2

Okejokejokejokej, jag erkänner. Jag sitter bänkad framför TV:n även på torsdagkvällar när Christine Meltzer och Carina Berg bilar genom USA och på måndagkvällar när Filip & Fredrik gör detsamma i La Bamba. Dessa båda program är otroligt lika vid första anblicken men skiljer sig rätt mycket åt om man ids analysera en smula. Promillehalten är dessutom betydligt lägre hos tjejerna. Är det nåt bra jag missat på onsdagkvällarna?

23 svar på ”Fredagsfemman # 112”

  1. Sofia:
   Måndagar är det Filip och Fredrik 🙂

   Läste artikeln nu och vad ska man säga? Det går att göra problem av allt – om man vill.

   Trevlig helg 🙂

 1. Har faktiskt inte sett en enda av de fyra serierna du nämner men däremot ser jag House of cards just nu. Och den kan jag se vilken kväll i veckan jag vill. Eller alla kvällar i veckan. Det är ju trots allt år 2014 nu…

  1. Henke:
   Visst är det 2014 nu så ja, det var en smula överdrivet att jag alltid sitter i soffan och väntar på att programmen ska börja. Det finns ju play-funktioner, jag vet 😉

 2. 5. Vintersoldater kanske har andra historiska anknytningar här i Sverige? Vore synd om någon satt och surade för att inte Mannerheim dyker upp.

  4. Är inte det redan en film med Ashton Kutcher?

   1. 5. Du skall inte ha för hög tilltro till folks förmåga att ha vettiga förväntningar. Jag var på Biblioteket Film & Musiks visning av ny fransk film (L’âge Atomique) i onsdags och det satt en herre bakom mig som snackade med sin granne om Cahiers du Cinéma o.d. innan filmen började. Fem minuter in i filmen insåg han nog att hans förväntningar på denna nya franska film baserades på irrelevanta historiska fördomar, eftersom han reste sig och gick (och grannen gick någon halvtimme senare).

    1. Carl:
     Dom kanske bara ville låta som initierade frankofiler och när lamporna slocknade behövde dom inte låtsas längre? 😉

     Hur var filmen? Bra?

     1. Nej, den var rätt tunn. Snygga detaljer här och där, men som helhet ett sömnpiller. Se You and the Night (Les rencontres d’après minuit) istället om du vill se en fransk partyfilm med Niels Schneider som jag gav 3/10. Man får väl se det som ett plus att jag nu har två filmer i den något snäva kategorin.

       1. Onekligen, fast You and the Night innehöll också Eric Cantona och Alain Delon Jr.

        Jag är dock uppriktigt svag för Niels Schneider efter Xavier Dolans underbara Hjärtslag (Les amours imaginaires; apropå dåliga svenska namn).

 3. @Fiffi: Heders till dig som orkar med de här satans reklamkanalerna… (okej..jag har gjort ett UNDANTAG för Filip och Fredrik…för att det är dom).

  @Henke. MY MAN! House of Cards!!!!! Jag är på avsnitt 10 säsong 2!! Vilken serie! Vilken tjomme han är Frank!!

  GO sommartidshelg!!! 🙂

  1. Steffo:
   Tyvärr är det ju reklam även på play-funktionerna. Jag tycker alla program borde gå på SVT eller ha reklam enbart mellan programmen. Bakåtsträvare? Moi?

   Sommartider hej hej, sommartider 🙂

   1. Icke alls bakåtsträvare!
    Brukar säga att min tv bara har tre kanaler…1,2 och kunskapskanalen. Allt man behöver.

    Bort med resten av skiten! BORT sa jag!!

 4. Reklamkanal = går automatiskt bort.
  The Winter soldier är naturligtvis ett mycket bättre namn. Nu får jag bara hoppas att de inte slarvar bort den figuren också likt The Mandarin, har inte hämtat mig än från den chocken 😉

  1. filmitch:
   Ser man trailern så bådar det gott med The Winter soldier. Håller tummen att det förblir så. Blir det biobesök i helgen? 🙂

 5. Jag var nästan på väg igår kväll alldeles spontant men besinnade mig i sista stund. Det blir nog till veckan för att slippa de värsta tonårshorderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.