Fredagsfemman #136

5. Boxtrollen

Animerade troll som bor i papplådor, klart som korvspad att dom måste få en plats på veckans lista. Biopremiär idag för en film vars trailer jag skrev om redan i juli förra året. Filmen känns helt enkelt rätt…härlig…tycker jag.

.

.

.

4. Regissörer på R

Fram tills förra helgen hette 2014 största svenska snackisregissör Ruben. Nu heter han Roy. Andersson. För första gången har en svensk regissör fått Guldlejonet under Venedigs Filmfestival och det är naturligtvis jättekul. För Roy. Och stort är det, för svensk filmindustri. Jag säger självklart g r a t t i s och jag kommer självklart att se duvfilmen men jag är realistiskt skeptisk vad gäller filmen, jag håller mina förväntningar lågt om man så säger.

.

.

.

3. Sista chansen

Ikväll har A most wanted man premiär. Nu är det sista chansen att se Philip Seymour Hoffman i en huvudroll på stor duk. Ta den.

.

.

.

.

2. Är livet en schlager?

Ja, jag skulle nog kunna skriva under på det. Dansa i neon, Lyssna till ditt hjärta, Du är så yeah yeah wow wow, Just nu, 100%,  Mitt i ett äventyr, Fångad av en stormvind, Snälla snälla, Moving on, Hope & Glory, Ding-Dong, listan kan göras lång.  Men ikväll ställs frågan på sin spets när filmen Livet är en schlager förvandlas till musikal på Cirkus. Kommer jag tycka att musikalen är lika bra som filmen? Kommer Peter Jöback göra Candy Darling rättvisa, Björn Kjellman som var så bra som transa i filmen? Helena Bergströms filmroll Mona görs här av Helen Sjöholm och Monas man som i filmen var Thomas Hanzon är här Johan Glans. Det känns som det kommer bli en viss omställningsperiod i hjärnan med tanke på hur många gånger jag sett filmen (många!) men jag hoppas det blir bra. 720 spänn/biljett höjer liksom kraven en smula.

.

.

.

1. Filmspanarträff

Imorgon är en annan dag och imorgon är det första filmspanarträffen efter sommaruppehållet. Flera av oss sågs under Malmö Filmdagar men nu finns det chans för hela gänget att umgås igen. Med film, med mat, med öl och med filmiska nörderidiskussioner. Vill du veta mer om vad Filmspanarna är för nåt? Klicka här och/eller mejla mig. Till dom redan invigda – vi ses imorgon!

Och på söndag är det val. Det finns ingen film som är så bra att det ursäktar att man är soffpotatis. GÅ OCH RÖSTA!

6 svar på ”Fredagsfemman #136”

 1. Hoppas att du får en höjdarupplevelse på musikalen!

  Och att boxtrollen underhåller imorgon. ´Trots att alla talar svenska…

  Jag kanske dyker upp imorgon kväll om hälsan står mig bi.

  1. Henke:
   Jag hoppas också på musikalen även om jag såg dom (förhållandevis) låga betygen i kvällstidningarna. Men vi vet ju att recensenter inte alltid har rätt 😉

   Hoppas vi ses imorrn 🙂

 2. 5: Ska bli mkt spännande!
  4: Stort
  3: Kanske Cinemateket kör en revival om en femton-tjugo år?
  2: Ouch! Hoppas för din skull att den är lysande. Själv känner jag att det finns typ 720 skäl att spendera kosingen på andra saker
  1: Yay 🙂

  Trevlig fredag på sig, själv ska jag dricka en massa öl (måste ju träna lite…)

  1. Sofia:
   5. Tycker jag med 🙂
   3. Eller kanske ännu tidigare med lite tur?
   2. Om det vore så bra att jag bara behövde betala EN biljett… Äsch, barnen blir väl självförsörjande vad det lider får jag hoppas 😉

   Måste du träna? Måste jag träna? Hur ska det gåååååå?

   Ses imorrn!

 3. 4. Kanske Venedig-festivalen kan uppvärderas lite i Sverige nu. På Stockholms filmfestival är det ju alltid ett gäng filmer som inleder med att flasha det där bevingade lejonet och då vet man att halva publiken direkt kommer avfärda filmen som pretentiöst sömnpiller.

  2. Mycket nöje. Är filmen sevärd alltså?

  1. Alltid en höjdpunkt.

  Vilket parti är mest filmvänligt? Det känns som att någon kunde plockat enkla poäng genom att lova att filmstödets utformning skall ändras så att det inte är Nutley-Bergströms semesterkassa.

  1. Carl:
   4. Så kan det nog vara, både hur delar av publiken tänker och att festivalen uppvärderas. Å andra sidan är det ju inget som säger att Roy Anderssons film _ inte_är ett pretentiöst sömnpiller? 😉

   2. Jag tycker filmen är väldigt sevärd. Min dotter tycker det är klassiker. (Ja, jag såg den på repeat när hon var mindre….)

   1. 🙂

   Filmvänligt? Ingen aning. Det borde man kanske kolla upp 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.