Fredagsfemman #163 – PÅ ÅTERSEENDE

5. Pineapple Express

Jag gav Seth Rogen och James Francos film This is the end 5/5. Jag älskade den. Jag gav Seth Rogens och James Francos film Pineapple Express 1/5. Jag avskydde den. Det är sällan jag ser om filmer jag gett en etta, det känns liksom onödigt på nåt vis. Finns ju bättre saker att göra med sin fritid än att tortera sig själv. MEN, det finns ju också en chans att jag haft fel. Att jag sågade Pineapple Express av fel anledningar. Att jag faktiskt tycker det ÄR kul med boffande lowlife-snubbar som är så höga att dom hö-hö-garvar åt vad skit som helst. Sig själva till exempel. Jag gav Pineapple Express bloggens lägsta riktiga betyg 2010 men såhär är det: jag var för snäll. Det här är bland det sämsta skit filmvärlden skådat. Den borde inte betygssatts alls. Och den borde definitivt inte ha setts en gång till.

.

.

.

4. Ett hus av sand och dimma

När man ser en film man upplever är en pärla och sen ser om den kan det kännas på två sätt. Antingen förstår man inte alls vad man såg i filmen sist, nyhetens behag är borta och känslan av filmen blir som ”vilken som helst” eller så är en pärla en pärla en pärla. Ett hus av sand och dimma var en pärla när jag såg den 2009 och det är en pärla nu. Ben Kingsley och Jennifer Connelly är fenomenala tillsammans. Den fyra jag gav filmen då är en given fyra även nu.

.

.

.

3. Transformers – Age of extinction

Jag ÄLSKADE den här filmen när jag såg den på bio. Jag var helt bubblig i magen när den var slut och det berodde inte på att jag ätit blomkålsgratäng. Trans4mers är en perfekt biofilm, svulstig tokaction, svinball, en härlig tömma-skallen-film helt enkelt. Att se den hemma är inte riktigt samma sak men….nästan. Ja faktiskt. Nästan. Av respekt för mina grannars nattsömn drog jag inte på riktigt så hög volym som jag hade velat men jag kan inte skylla den lilla betygssänkningen på det. Den här filmen ÄR en biofilm och den 4:a jag gav den sänker jag lite. Liiiite. 3,5/5 nu.

.

.

.

2. Horton

Det finns en handfull filmer jag har i bakfickan när hjärnan känns som en tryckkokare och att det när som helst kommer att spruta exploderad potatis ut genom öronen. Horton är en av dessa. Oftast räcker det med att jag ser en kvart-tjugo minuter för att bli alldeles lugn i själen, filmen är så freaking störd att allt jag går omkring och tänker på på dagarna liksom hamnar nån annanstans. Kvar blir funderingarna om alternativa planeter, hela världar som ryms i blommor, trattar, alltså jag tänker på randiga trattar av nån anledning. Den fyra jag gav Horton 2010 är orättvis. Det här är en klockren femma!

.

.

.

 

1. Contagion

Jag har varit sugen på att se om Contagion i ett par veckor, så sugen att det nästan blev fysiskt. Så sugen att jag hyrde den för 39 spänn på Itunes när jag inte hittade den på varken Netflix eller Viaplay och det kändes som ett KAP. Jag hade nån fix idé om att jag missförstått den, att den medeltrea jag gav den i betyg 2011 var snål och felaktig. Det var härligt att se om filmen och nästan ännu härligare att se att jag hade fel. Jag var nämligen inte snål 2011, jag hade helt rätt. Contagion är en trea, varken mer eller mindre. En kliniskt berättad historia utan tillstymmelse till känslor. Återseenden kan vara såna med. Egala.

.

.

 

6 svar på ”Fredagsfemman #163 – PÅ ÅTERSEENDE”

  1. Steffo:
   Nääää. Inget upp här inte. Vilken jäkla RISIG film. Vet inte om jag ska skratta eller gråta.

   Trevlig fredag! 🙂

 1. Pineapple Express såg jag av någon anledning kort efter att den kom (dock inte på bio, aldrig). Gillade den inte då och skulle inte vilja se om den. Finns ingen anledning 😉 Gillar varken Franco eller Rogen efter det och håller mig undan deras filmer så gott jag kan.

  The House of Sand and Fog gillar jag verkligen. En pärla helt klart och något underskattad/bortglömd.

  Transformers, där räckte det med att jag såg den första hemma (positivt överraskad) och den andra på bio (inte så bra).

  Horton har jag inte sett, men vet att du gillade den. Kanske tar och ser den när man känner för en animerad film utan förväntningar och utan att veta vad det är för något 🙂

  Contagion sågs på bio och jag gillade den. Såg sedan om den hemma och tyckte samma sak. En stark trea båda gångerna.

  1. Movies-Noir:
   Även om du inte gillar Franco och Rogen kanske du kan ge This is the end en chans om du känner för en väääldigt lättsam komedi nångång. Den har ”nåt” som inte brukar finnas i deras övriga filmer. Typ självdistans.

 2. Heh, Pineapple ser jag inte någon som helst anledning för att revidera betyget. Maken till helvetes-film… Tror många filmer som Pacific Rim, Godzilla och sista Transformers klart förlorar på att ses utanför biosalongen och utan ljud som får det att skallra i bröstbenet 🙂

  Trevlig fortsatt helg
  //Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.