Fredagsfemman #174: Fem biografifilmer att se fram emot (och fem att kanske skrynkla pannan lite åt)

5. The Program

Lee Pace, Chris O´Dowd, Dustin Hoffman och Ben Foster som Lance Armstrong i Stephen Frears film om journalisten som gav sig fan på att bevisa att supercyklisten Armstrong höll på med fuffligheter under Tour de France.

.

.

.

4. Snowden

Med en rollista bestående av Nicolas Cage, Shailene Woodley, Timpthy Olyphant, Melissa Leo, Rhys Ifans, Tom Wilkinson, Joely Richardson OCH Joseph Gordon-Levitt som Edward Snowden. OCH en regissör som heter Oliver Stone. Det är klart att förväntningarna är rätt höga även om Herr Stone inte har gjort en riktigt bra film på väldigt länge.

.

.

.

3. Steve Jobs

Just när man trodde att man fått nog av Steve Jobs-biografier (den med Ashton Kutcher som Jobs kom för bara ett par år sedan) så känns denna hux flux riktigt intressant. Favoriten Danny Boyle regisserar, Aaron Sorkin har skrivit manus och i huvudrollerna ser vi Michael Fassbender som Steve Jobs och Seth Rogen som Steve Wozniak. Kate Winslet och Sarah Snook är också med i rollistan. Stora plus båda två.

.

.

.

2.The Danish Girl

Tom Hooper gjorde The King´s Speech och Les Misérables. Vackra och berörande filmer båda två. Nu ger han sig på den danska konstnären Lili Elbes liv, eller hette hon Einar Wegener? Eddie Redmayne spelar Lili och Alicia Vikander hennes fru Gerda. Amber Heard, Matthias Schoenaerts och Ben Whishaw ses i övriga stora roller. Det luktar pscarsnominering för Eddie Redmayne igen.

.

.

.

1. Legend

Jag älskar dubbelgångare-och-tvillingfilmer. Så mycket har jag lärt mig efter 42 år på jorden. Legend handlar om gangstertvillingarna Ronald och Reginald Kray som terroriserade London under 50- och 60-talet. Brian Helgeland regisserar och vem spelar båda syskonen? Tom Hardy såklart!

.

.

och som grädde på moset

 

Fem biografi-filmer jag av olika anledningar känner mig lite mer skeptisk inför:

.

5. Rocketman

Tom Hardy i all ära men här spelar han Elton John. Jag är skeptisk, jag kommer absolut att se filmen och jag hoppas givetvis att jag har fel.

.

.

.

4. Queen of the desert

Nicole Kidman spelar huvudrollen som Getrude Bell. Det är bra. James Franco och Robert Pattison har dom manliga huvudrollerna. Det bådar inte gott. Werner Herzog regisserar. Det kan bli hur som helst.

.

.

.

3. Bleed for this

Miles Teller, Aaron Eckhart och Ciaran Hinds i samma film, det är najs. Men behöver världen ännu en film om en boxare (Vinny Pazienza)? Det återstår att se.

.

.

.

2. Straight Outta Compton

Trailern är svinlång och urusel, Paul Giamatti är det kändaste namnet, det kryllar av kända hipphoppare som spelas av okända skådisar (Snoop Dogg, Ice Cube, Dr Dre, Easy-E) men jag somnar bara jag skriver det här…

.

.

.

1. Hands of stone

Ännu en boxningsboats! Ännu en boxningsfilm med Robert De Niro! Jag gäspar ihjäl mig.

.

.

.

10 svar på ”Fredagsfemman #174: Fem biografifilmer att se fram emot (och fem att kanske skrynkla pannan lite åt)”

 1. 1.5: Intressant historia, men jag skulle hellre se en film ur Armstrongs perspektiv. Grävande journalistfilmer har vi sett förut
  1.4: Oliver Stone… Kan bli mycket patos där…
  1.3: Så en Social Network-remake, då? 😉
  1.2: Aldrig hört talas om, så det kan bli intressant
  1.1: Tom Hardy X 2 som brutal brittisk gangster? I’m in!

  2.5: Varför inte, jag vet egentligen ingenting om Elton
  2.4: Herzog, Franco och Pattinson?! Den här kan bli historisk 😀
  2.3: Dags för andra idrottare på scen – var finns alla spjutkastare, pistolskyttar och kanotister?
  2.2: Meh… Not my kind of crowd
  2.1: Se 2.3…

  Många biografifilmer blir det… Försök ha en trevlig helg trots att de lurar vid horisonten 🙂

  1. Sofia:
   2.3: Det finns ju en cyklist nu i alla fall 🙂 (—> 1.5) och det lär nog inte dröja innan det blir en film om ”Blade runner” Oscar Pistorius. Hans historia är nog för bra för att Hollywood INTE ska lägga vantarna på den.
   2:5 Jag var väldans skeptisk till Michael Douglas som Liberace också på förhand men det gick ju huuuur fint som helst med facit i hand. Så vem vet, Elton John a la Hardy kanske blir något alldeles extra? Den som lever och ser filmen får se. 😉

   Trevlig helg!

 2. 1.5 Känns som att de är och skrapar i botten av BOATS-tunnan.
  1.4 Verkligen imponerande rollista, men vad gör Cage i det sammanhanget? Det tyder på att Stone kanske är på Savages-nivå för att stanna.
  1.3 Spännande att se Boyles spattiga stil blandas med Sorkins pladdriga manus. Kan bli intressant, särskilt med en sådan supercast.
  1.2 Oscarsfilm verkar ha blivit en egen genre.
  1.1 Jag gillar att tvillingar klumpas ihop med dubbelgångare, som om de vore någon sorts demoniskt väsen.

  2.5 Bra för Hardy att inte låsa fast sig i testosteronfacket.
  2.4 Låter hur spännande som helst. Särskilt att se vad Herzog kan få ur Pattinson och Franco.
  2.3 Det finns väl inget mer att hämta i boxningsgenren efter Rocky?
  2.2 30 for 30-filmen Staight Outta L.A. var rätt intressant och jag har alltid varit svag för NWA, så jag ser verkligen fram mot denna. Dessutom spännande att se Short Term 12-Marcus som Snoop Dogg och Ice Cubes son som Ice Cube.

  1. Carl:
   2.2 Då väntar jag med spänning på att få läsa din recension framöver. Snoop Dogg är nog en tacksam roll att spela även om ingen kommer kunna göra den bättre än Snoop Dogg själv.

    1. Carl:
     I bow my head för vilken film du än väljer men om du menar att jag därmed slipper Terrence Malik-filmen så jublar jag såklart! 😉

 3. Jag gillade trailern till Straight Outta Compton. Ser mycket fram emot filmen också, men försöker hålla förväntningarna nere.

 4. Måste säga att de biofilmer du listar som tveksamma verkar vara avsevärt mer spännande än de första fem 🙂 Legend är dock ett måste har väntat på den ett bra tag nu. Bröderna Kray var ett sällsynt slemt och intressant brödrapar.

  1. filmitch:
   Det är just DET som är det fräsiga med biograffilmer, dom man tror mest på kan floppa å det grövsta och såna man knappt trott sig orka se blir riktigt bra. Så egentligen ska man inte gå ett dugg på förväntningar, man får helt enkelt tugga sig igenom rubbet 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.