Fredagsfemman #186 – TANKAR KRING MALMÖ FILMDAGAR

5. Inbjudan

Att gå och vänta på den där inbjudan till Malmö Filmdagar är alltid lika spännande. Jag vill så gärna åka men uteblir inbjudan blir det ingen resa. Filmdagarna är ett branschevent och hur gärna jag än själv tycker att jag borde ha en given plats i detta sammanhang så är det andra som bestämmer.  Så när mejlet från Sveriges Filmuthyrarförening (som även i år anordnar dessa dagar) damp ner i inkorgen i juni var det som att klippa hål i fryspåsen jag haft knuten över ansiktet sedan förra året och syret kunde börja flöda in. Något överdrivet formulerat kanske, men GLAD blev jag!

.

.

.

4. Resan

Denna film-maxade vecka har varit min hägring hela den semesterlösa jobbsommaren. Jag har vetat att jag har detta att se fram emot och med en filmbubbla i sikte klarar man allt. Och för fjärde året i rad har jag inte varit en enda minut sen med tåget. SJ funkar bra. Ibland. Och hem åker jag Snälltåget. Hur det funkar vet jag inte i skrivande stund men när det funkar, finns det nåt mysigare än att åka tåg?

.

.

.

3. Grattis Malmö

Att få flanera runt i ett tämligen varmt och regnfritt Malmö på kvällarna känns som en ynnest, vi har hittat bra restauranger, kanongod RIKTIG Köld-glass (kolla här!), varit på frikostig mingelfest i C Mores regi SAMT besökt en sportbar för att se Malmö FF klara sig vidare i Champions League! Vad annat kan man säga än – GRATTIS!

.

.

.

2. Filmerna

Tio filmer av elva möjliga har jag sett under dessa tre dagar. Skoskav satte stopp för film nummer två i onsdags och jag fick ge mig ut på plåsterjakt istället för att se Insidan ut (för andra gången). Men jag har sett Glada hälsningar från Missångerträsk, Så ock på Jorden, The Gift, Ricki and the Flash, Irrational man, Ett päron till farsa – nästa generation (se bild), Straight Outta Compton, Sicario och Jag är Ingrid – en bra blandning filmer av olika kvalité vars recensioner kommer dyka upp framöver, oftast dagen före biopremiären. Undantaget som bekräftar regeln: Jag är Ingrid har premiär idag och min text om den kan läsas imorgon.

.

.

.

1. Sällskapet

Vi var några filmspanare färre än förra året men Sofia, Henke, Jojje, Jessica och jag har hållit fanan högt och humöret i schack hela vägen från start till mål. Det ÄR nåt så otroligt mysigt att umgås med filmintresserade vänner på detta sätt. Det känns så enkelt (både i betydelsen friktionsfritt OCH soft) att ses såhär, att få tid att prata, fika, äta, dela hotellrum och se på film tillsammans under såhär pass många dagar. Tack även till alla nya och nygamla bekantskaper jag träffat denna vecka, supertrevligt har det varit! Nu drar jag på plastpåsen över huvudet igen och hoppas få ta av den om knappt ett år. För jag VILL till Malmö Filmdagar igen!

.

.

11 svar på ”Fredagsfemman #186 – TANKAR KRING MALMÖ FILMDAGAR”

 1. Snopet att missa. Gott att ni hade det bra, även om det var givet. Men nu får jag fundera ett varv till på vad det blir för film den 12:e.

  1. Carl:
   Eller så tar du filmen du tänkt. Tror flera av oss kan tänka sig att se om den – och jag är en av dom! You didn’t see that one coming va? 😉

 2. 5. Vi hör hemma där! Då var det bestämt. 🙂

  4. Älskar att åka tåg. Men kanske inte ett snälltåg med osnälla passagerare som ger en onda ögat.

  3. Håller med. Den där rundturen kring Lilla torg, Filmstaden, Royal, Vespa och för min del P-Huset Anna och Folkets Park är helt underbar.

  2. Bra filmer. Får återkomma i frågan om vilket som varit bäst hittills av de tre jag varit med.

  1. Yay! 🙂

 3. 5: Tre gånger är en tradition. Och traditioner kan inte brytas, right?!
  4: Tåg är härliga! Även när man har otrevliga medpassagerare eller blir en timme försenad 😉
  3: Malmö är härligt!
  2: Har bottennappen både förra året och i år främst varit svenska? Anar vi en trend? Bekräftelse på uttrycket ”bra för att vara svensk”? 😉
  1: Tack alla för supertrevliga dagar i filmbubblan!

  Trevlig söndag (det som är kvar av den)

  1. Sofia:
   5. Du menar att våra resor till Malmö Filmdagar har blivit som som Kalle Anka på julafton….? 😉
   2. Bottennappet i år – för mig – var inte svenskt. Det var superamerikanskt.
   1. Tack själv!! 🙂

 4. Tack för trevligt sällskap! Det var en rejäl hög med bra filmer i år! 🙂

  Åkte X2000, eller vad det heter nu för tiden, och det var lite lugnare. Tyvärr har deras förbeställda mat blivit mycket sämre än för ett år sedan. SJ är inte att lita på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.