FREE SOLO

Det här med excentriska bergsklättrare är inte alls min kopp thé MEN lite skön svindel sittandes i en soffa i hemmets trygga vrå säger jag inte nej till. Uppenbarligen.

Alex Honnold heter mannen som denna dokumentärfilm följer. Han är en otroligt idog bergsklättare, han är en sådan man som sätter äventyret, klättringen, spänningen först av allt i livet och vad jag förstår via filmen har han avverkat en del flickvänner som inte köpt hans resonemang fullt ut. Nu är han tillsammans med Sanni McCandless, en jättesöt tjej med vettiga idéer och självrespekt och hon stöttar honom så gott hon kan utan att för den skull göra avkall på sina egna gränser och värderingar. Samtidigt inser jag att det fan inte kan vara lätt att vara tillsammans med någon som är helt oförmögen att prata om känslor, att svara något (acceptabelt) på ”jag älskar dig”, en man som upplever att Sannis mål i livet är att vara lycklig medans hans eget mål enbart är prestation.

Han lever på en mycket speciell planet denne Alex men jag säger verkligen inte att han är ensam där. Många människor som fått extrema saker gjorda och som kan pressa sig till synes omänskligt långt bor nog på samma planet och det är väl där skon klämmer för mig. Jag förstår inte hur hjärnorna fungerar för dessa människor. I den här filmen får vi dessutom se en läkarkoll av hans hjärna där det påvisas att tex amygdala inte fungerar på samma sätt hos honom som hos oss andra som INTE får för oss att klättra uppför El Capitain i Yosemite helt utan rep.

Det är en galen idé, helt jävla galen! Det är dessutom en galen idé av filmens regissörer Jimmy Chin och Elizabeth Chai Vasarhelyi att ens försöka filma detta men OJ vad dom lyckas bra! Fotot i filmen är helt klart (i brist på bättre svenska ord) BREATHTAKING! Jag sitter och gapar som en utsvulten svalunge i soffan och det svajar i huvudet. Vissa scener är brottarmagiska när det kommer till svindel på film!

Att den här filmen vann en Oscar för Bästa dokumentär kan jag verkligen förstå. Den är otroligt bra gjord visuellt men den gräver sig också ner på ett mänskligt djup som höjer filmen ännu ett snäpp för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.