IDENTITY

Jag upphör aldrig att förvånas över på pappret duktiga yrkesmän som totalhavererar. Identity är regisserad av James Mangold, en namnkunnig herre med bra filmer som Cop Land, Stulna år och Walk the line på sitt samvete. Identity är inte en bra film. Identity är allt annat än en bra film. Identity är så dålig att den gör mig förbannad.

Jag blir normalt sett inte förbannad på filmer som är jättedåliga om dom har oerfarna människor bakom spakarna eller om filmen är gjord ”för att vara dålig”. Det finns ju såna också konstigt nog. Identity är dock inte en sådan film. Det finns liksom en story här, ett manus som jag tror skulle vara mer än okej vid genomläsning men nånstans på vägen har allt gått käpprätt åt helvete med produktionen.

För det första är fotot undermåligt. Det känns som att jag sitter och tittar på Sunset Beach eller nån annan skrattretande dålig TV-serie från slutet på 90-talet. Hela känslan i filmen andas ”billig”. För det andra finns det inte en skådespelare som överraskar och verkligen inte positivt.

Amanda Peet spelar prostituerad med samma trovärdighet som om jag skulle spela Sparven från Minsk. Dom där uppspärrade ögonen kan jag klara mig utan. Ray Liotta spelar Ray Liotta. Alltså, kan den där stackaren få någon annan roll att bita i någongång? Även Jake Busey spelar sig själv. Samma tröttsamma roll som alltid. Stor, tuff och arg.

John Hawkes begåvning underutnyttjas, Rebecca De Mornay spelar över å det grövsta, Alfred Molina säger ingenting och Pruitt Taylor Vince….vad fan ska man säga om honom? Han verkar ha anammat gängse skådisbeteende under filminspelningen: spärra upp ögonen så mycket du bara kan så ser du arg/elak/psykopatisk/(valfri egenskap) ut.

Sen är det John Cusack kvar. Hack-kycklingen John Cusack. Han som ligger i topp på min lista över skådespelare jag gärna undviker. Han är riktigt jävla urdålig här, ändå är han det bästa med filmen. Det säger väl en hel del om exakt HUR keckig filmen är!

I veckans avsnitt (nummer 3) av filmpodden Snacka om film pratar jag och Steffo om den här filmen. Eller mest jag, jag fick nämligen i uppdrag att se den. Klicka här för att komma till hemsidan (annars finns podden där poddar finns).

7 svar på ”IDENTITY”

 1. Blir lite förvånad. Trodde nog allt att denna film var ganska bra. Har nästan sett den flera gånger. Nu blir jag mer nyfiken.

  Kollar nätet:
  7,3 på imdb (165.000 röster), 64/100 metascore, 62% på Rottentomatoes (105 kritikers gav den positivt av 150 st) och user rating 75% (190.000 röster)…

  Kritikers på RT verkar vara polariserade… Men flera mycket positiva, tex en röst: ”With a top notch cast, wonderful direction, and a great play on an old premise, Identity is a must-see.”

  Hmm, tombolan i action igen eller? 😉

  1. Henke:
   Inte i närheten av någon tombola. Filmen är urusel på alla sätt jag kan räkna upp. Fult foto, skrattretande underpresterande skådespelare, filmen utger sig för att vara något den inte är (dvs en ”thriller”), twisten/slutet är rent av spåndum. Så jag vet faktiskt inte vilket annat betyg jag skulle kunna ge filmen. Att gå på vad andra tycker eller att den borde vara bra för att det är många ”normalt sett” duktiga skådisar med hjälper liksom inte. En skitfilm är en skitfilm oavsett omslagspapper 😉

   1. Jag skriver bara om vilken data jag har att gå på i valet av film! Det finns inte på kartan att en föreslå att du skulle sätta betyg efter vad andra tycker. Men ditt betyg är uppenbarligen inte det enda att ta in nu när jag som inte sett filmen ska bestämma mig för om den är värd en titt. Jag har den hemma i bokhyllan så det blir nog en titt i alla fall då jag ändå köpt den en gång i tiden… Har ju ett stort antal filmer som köpts men som inte setts än (ofta flera filmer i samma köp).

    Tombolan är i perspektiv utifrån såklart! Lika delar retsamt och hjärtligt. Vi skojjar ibland om filmer som andra i gänget gillar eller inte gillar… 🙂

    1. Henke:
     Jo jag vet att det är både retsamt och hjärtligt, men jag har ju en tanke med betygen jag ger även om dom ibland utifrån kan kännas både för höga och får låga jämfört med vad ”fölk” tycker 😉

     Det bästa är nog att du helt enkelt ger filmen en chans. Och vem vet, du kanske gillar den? 🙂

 2. Det är lugnt och vet att du och jag förstår varandra väl i detta ämne.

  Men jag bör kanske förklara min kommentar om tombola lite mer för de läsare som inte vet vad det syftar till… Som ivrig läsare av filmbloggar och filmrecensenter lär jag mig ofta hur jag uppfattar en film i perspektiv till hur skribenten uppfattar den. Ibland tycker jag och skribenten allt som oftast ganska lika, men ibland tycker vi allt som oftast tämligen olika.

  Det kan skilja bero på genre, regissör, en specifik skådis eller en massa andra faktorer.

  Men allt som ofta kan jag göra en bra gissning om hur jag skulle gilla en film efter jag sett vissa bloggares åsikter. Detta byggs på allt eftersom jag läser fler och fler texter av skribenterna. Desto fler filmer jag läst om från en person desto mer finjusterad blir jag i hur hans/hennes åsikter synkar eller diffar med mina egna åsikter.

  Men det gäller inte riktigt mellan dig och mig. Ibland tycker vi otroligt lika, men lika ofta går våra åsikter isär. Och jag kan inte riktigt avkoda vad det är som skiljer filmerna som vi tycker lika med dem som vi tycker helt olika om. Därför kan jag känna det som lite slumpmässigt vilket betyg du ger en film (sett från mitt perspektiv)… Därav det skämtsamma uttrycket tombola…

  För övrigt vet jag inte om detta gäller år båda hållen. Jag tror inte det, dvs jag tror att du kan tyda mina texter/betyg bättre rörande hur du själv skulle gilla filmen i fråga… Eller?

  1. Henke:
   Det här med slumpmässigt… Jag tycker såklart inte att mina betyg har med slumpen att göra men jag antar att du med det ordet menar att jag inte alltid är förutsägbar i min smak? Kan det vara så? Jag tycker i såna fall att det är positivt då jag inte kan komma på något tråkigare än människor som aldrig överraskar och alltid tycker ”likadant”.

   Jag har funderat länge på din sista fråga och mitt svar måste bli….jag vet inte. Du överraskar även du med betygssättningen ibland och då blir jag osäker på om jag själv skulle gilla filmen eller inte. Men som sagt, jag gillar det. Jag gillar att inte alltid veta. Den dagen filmupplevelser/betyg inte kan överraska vare sig en själv eller bloggläsare så borde man kanske skaffa sig en annan hobby 😉

 3. Har inga åsikter whatsoever om tombola men när det gäller Identity minns jag en rätt ok thriller ända fram till slutet som var alldeles för förutsägbart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.