Ikväll börjar Stockholms Filmfestival

Ikväll kör Stockholms Filmfestival igång för tjugofemte året i rad. Förutom att det visas en hel massa film från jordens alla hörn händer det lite andra saker också.

Stockholm Visionary Award tilldelas regissören Roy Andersson och hans nya film En duva satt på en gren och funderade på tillvaron kommer visas på festivalen. Stockholm Lifetime Achievement Award kommer tilldelas den brittiske regissören Mike Leigh och motiveringen får i alla fall mig att klia mig i en aning i huvudet (citerat från pressmeddelandet):

”I de filmer Mike Leigh regisserar, får åskådaren ta del av färgstarka och fulländade livsöden, där skådespelarna inte spelar en karaktär utan uppfattas som livs levande människor. Årets Lifetime Achievement Award tilldelas en filmskapare med modet att skildra excentriska konstnärer, abortörer och människotyper andra undviker. Mike Leigh är en exceptionell regissör och den improviserade konstens mästare.”
.

Annars är årets stora WOW-händelse att Uma Thurman kommer till Stockholm för att tilldelas Stockholm Achievement Award och hon är på plats för ett Face2Face innan visningen av Kill Bill och Kill Bill 2.

För egen del kommer jag besöka festivalen under lugnare och mer genomtänkta former än förra året. Recensioner kommer droppa in här på bloggen allt eftersom, nånstans mellan tio och femton filmer sisådär, det känns liksom lite….lagom.

Här hittar du program, information och biljetter.

5 svar på ”Ikväll börjar Stockholms Filmfestival”

 1. Vilka filmer ser du fram emot? Eller tar du det lite som det kommer? Jag inleder med svartvit iransk vampyrwestern ikväll, mer filmfestival än så blir det väl knappast. 🙂

  1. Emma:
   Jag ser mest fram emot Reality och på andra plats Nightcrawler. Det blir några inplanerade heldagar för mig på festivalen men inte så mycket mer.
   Vampyrwesternfilmen missar jag (kanske tyvärr ;)), hoppas du får en trevlig kväll. Vilka är dina förhandsfavoriter?

   1. Kan meddela att iranska vampyrfilmen (A girl walks home alone at night) var bra! 🙂 Den jag ser fram emot mest är Girlhood, men jag har även biljetter till Dyke Hard och Dear White People. Sedan tar jag nog festivalen lite som den kommer och ser vad som faller mig in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.