INFÖR GULDBAGGEGALAN

Imorgon är det dags att avnjuta 2019-års Guldbaggegala. Jag måste säga att 2018 var ett otroligt starkt svenskt filmår och bredden på nomineringarna vittnar om precis just detta. Det känns som det ”fattas” nåt i nästan varje kategori.
Jag tänkte ge mig på en genomgång av samtliga kategorier, ge mig på lite tankar, gissningar och förhoppningar. Om filmens titel är blå betyder det att jag skrivit om den så recensionen är bara ett litet klick bort.
.

Bästa film

Gräns
Unga Astrid
Goliat
The Deminer
Den blomstertid nu kommer

Mina tankar: Tre kanonfilmer finns med bland Bästa film-nomineringarna men var är Tårtgeneralen? Utan att ha sett The Deminer så konstaterar jag att den är nominerad som bästa dokumentär… räcker inte det?  För övrigt hoppas jag på att Goliat vinner denna guldbagge samtidigt som det rimliga är Gräns eftersom den är utvald som Sveriges Oscarsbidrag. Men, det har ju hänt för att oscarsfilmen inte vinner så HEJA GOLIAT!

.

Bästa regi

Gabriela Pichler (Amatörer)
Ali Abbasi (Gräns)
Carl Javér (Rekonstruktion Utøya)
Måns Månsson och Axel Petersén (Toppen av ingenting)

Mina tankar: Här känns nomineringarna obegripliga. Var är Victor Danell för Den blomstertid nu kommer? Var är Peter Grönlund? Om man lyckas göra en film som Goliat med enbart amatörskådespelare, hur kan man INTE bli nominerad som Bästa regissör? Det är för mig fullständigt knas. Och varför är inte Filip Hammar och Fredrik Wikingsson nominerade? Inte ”fina” nog? Av dom som ÄR nominerade hejar jag solklart på Ali Abbasi.

.

Bästa kvinnliga huvudroll

Alba August (Unga Astrid)
Léonore Ekstrand (Toppen av ingenting)
Eva Melander (Gräns)
Zahraa Aldoujaili (Amatörer)

Mina tankar: Den finns ingen annan vinnare än Eva Melander. Det KAN inte finnas någon annan vinnare än Eva Melander. Och även om jag tyckte väldigt mycket om X&Y så är det skönt att inte Anna Odell blev nominerad. Kanske är den känslan dum och lite obekväm men den är likväl där.

.

Bästa manliga huvudroll

Mikael Persbrandt (Tårtgeneralen)
Fredrik Dahl (Amatörer)
Sebastian Ljungblad (Goliat)
Joakim Sällquist (Goliat)

Mina tankar: Sällan har en kategori varit lika stark och lika jämn som Bästa manliga huvudroll i år. Mikael Persbrandts Hasse P är kanske den bästa rolltolkningen han gjort i sitt liv samtidigt som Sebastian Ljungblad och Joakim Sällquist är nykomlingar och fullständigt KROSSAR ALLT i Goliat. Jag hoppas så HIMLA MYCKET att Sebastian Ljungblad tar hem det, jag gör verkligen det!
.
.

Bästa kvinnliga biroll

Sissela Benn (Sune vs Sune)
Maria Bonnevie (Unga Astrid)
Trine Dyrholm (X&Y)
Lena Nilsson (Videomannen)

Mina tankar: Det är tre prestationer jag inte sett men en jag HAR sett och Queen Trine förtjänar alltid att vinna i mina ögon!

.

Bästa manliga biroll

Jens Albinus (X&Y)
Fredrik Hallgren (Sune vs Sune)
Eero Milonoff (Gräns)
Henrik Rafaelsen (Unga Astrid)

Mina tankar: Här tycker jag det blir klurigt. Eero Milonoff gör en brutal prestation som Vore i Gräns, otroligt bra spelat! Jens Albinus för ett känslosamt porträtt av en personlighet hos en annan människa i X & Y. Visst är dom värdiga vinnare båda två. Men Fredrik Hallgren, duktiga, fina Fredrik Hallgren, fan vad jag UNNAR honom en Guldbagge!

.

Bästa utländska film

Blackkklansman
Cold War
Shoplifters

Mina tankar: Jag har inte sett någon av dessa filmer och bör därför inte uttala mig.

.

Bästa dokumentärfilm

The Deminer
Flotten
Rekonstrution: Utöya

Mina tankar: Samma sak här som i kategorin här ovan.

.

Bästa kortfilm

The Ambassador’s Wife
Martyren
Vi bara lyder

Mina tankar: Samma sak igen. Har inte sett någon av kortfilmerna.
.
.

Mina tankar: Goliat eller Gräns, båda är värdiga vinnare! Goliat för att det är ett originalmanus, Gräns för att det är ett riktigt bra manus som är baserad på en riktigt bra novell.

.

Bästa foto

In i dimman
Jimmie
Trädgårdsgatan

Mina tankar: Ingen aning. Fattar inte varför inte Nadim Carlsen är nominerad för Gräns, en film som förutom allting annat som var bra hade ett superfint foto!

.

Bästa klipp

Flotten
Goliat
Gräns

Mina tankar: Jag tänkte inte direkt på klippningen i varken Goliat eller Gräns faktiskt. När filmer är riktigt bra gör man sällan det. Värdiga nomineringar således.

.

Bästa kostym

Euphoria
Tårtgeneralen
Den unga Astrid

Mina tankar: Kläderna i Euphoria minns jag som väldigt ”vanliga” men det var såklart kostym som passade för filmen. Min röst ligger på Tårtgeneralen!

.

Bästa ljud/ljuddesign

Den blomstertid nu kommer
Gräns
Jimmie

Mina tankar: Oh my fucking God, här måste DEN BLOMSTERTID NU KOMMER vinna! Maken till helt jävla superperfekt skitballt ljud har jag sällan hört i svensk film! Kom igen nu Crazy Pictures!

.

Bästa mask/smink

Euphoria
Gräns
Tårtgeneralen

Mina tankar: Mikael Persbrandts ålderssminkning i all ära men maskerna i Gräns är från en annan planet. Jag både tror och hoppas att Gräns tar hem denna baggen,

.

Bästa originalmusik

Goliat
Halvdan Viking
Innan vintern kommer

Mina tankar: Det var väldigt fin musik i Goliat så jag hoppas på ännu en bagge för den filmen trots att jag inte hört musiken från dom andra två.

.

Bästa scenografi

Balkan Noir
Ted – för kärlekens skull
Unga Astrid

Mina tankar: Tror Unga Astrid tar hem denna men hoppas på Ted. Det var för få nomineringar för Ted hur man än vänder och vrider på saken.

.

Bästa visuella effekter

Den blomstertid nu kommer
Gräns
Sune vs Sune

Mina tankar: Oh my fucking God, här måste DEN BLOMSTERTID NU KOMMER vinna! Maken till helt jävla superperfekt skitballa effekter har jag sällan hört i svensk film! Kom igen nu Crazy Pictures!
.
.
.
Nu är det bara att bänka sig framför TV:n imorgon kväll och önska Emma Molin lycka till. Ingen lätt match att ta över efter Petra Mede men jag tror det kommer bli kanon. Så kanon en Guldbaggegala kan bli.

2 svar på ”INFÖR GULDBAGGEGALAN”

  1. Det känns som om det skulle kunna vara en poäng i att dela upp manuskategorin som på Oscars — ganska stor skillnad på originalmanus och efter förlaga. Men som startfältet är nu håller jag på Goliat, tycker inte Gräns var helgjuten på manusnivå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.