INFÖR OSCARSGALAN: BÄSTA MANLIGA BIROLL

16 februari, 2015

Robert Duvall — The Judge
.
Innan jag hade sett The Judge trodde jag att Robert Duvalls nominering var ännu en av dom där gäääääsptråkiga hej-och-tack-för-lång-och-trogen-tjänst-nomineringar som man så ofta ser (typ Bruce Dern förra året). Det är givetvis jättekul – på ett helt oironiskt sätt – att äldre skådisar får välförtjänt uppmärksamhet innan som fejdar förbi i en svartvit bild till sorgsam musik i galans obligatoriska in memoriam-inslag men det underlättar ju om dom bjussar på lite av en uppvisning i filmen och inte ”enbart” är…..gamla.
.
Robert Duvall är äckligt bra i The Judge. Han förtjänar sin nominering till hundra procent. Och har du inte sett filmen – gör det. NU!
.
.
.
Ethan Hawke — Boyhood
.
Ethan Hawke surfar lite på samma typ av våg som Matthew McConaughey. Han blir helt enkelt bättre och bättre med stigande ålder. I Boyhood känns det som att han till mångt och mycket spelar sig själv och den känslan förstärks säkerligen av att han åldras tolv år inför våra ögon, tolv riktiga år alltså, inte tolv påsminkade-rynkor-år.
.
Jag tycker Ethan Hawke förtjänar sin nominering men rimligtvis borde han inte ha sucken av en chans att vinna i år.
.
.
.
Edward Norton — Birdman
.
Visst är Birdman mycket av Michael Keatons enmansshow (och kanske klipparens) men birollerna i filmen bör verkligen inte förringas. Okej att Edward Norton ser ut som Sean Penn på bilden (och typ har seriefigurer på kallingarna, woop! woop!) men den typen av karakär/rollfigur/whatever han spelar är verkligen något helt nytt även för att vara Edward Norton som normalt sett är en kameleontskådis.
.
Om Edward Norton vinner eller inte beror enbart på om juryn vill slam-dunka Birdman till galans stora vinnare.
.
.
.
Mark Ruffalo — Foxcatcher
.
Härliga Mark Ruffalo som extremt trovärdig brottare är skäl nog att se Foxcatcher. Att Channing Tatum egentligen borde vara nominerad han också (för samma film) är en annan femma.
.
.
.
J.K. Simmons — Whiplash
.
Moooookej, nu snackar vi uppvisning här! J.K Simmons är snubben som fastnat i birollsfacket men hans namn får alltid min mage att fjärilshoppa till lite extra när det dyker upp i förtexterna. Det intressanta med den här mannen är att det alltid känns som att han spelar sig själv men bara får chans att visa en sida av sin personlighet i taget och han spelar väldigt ofta pappa, familjefar. Här är han något helt annat. Här är han Fletcher. Trumslagar-fascist-Fletcher.
.
.
.
Jag har ingenting negativt att säga om nomineringarna, alla fem är värdiga vinnare men det finns bara EN vinnare för mig: J.K. Simmons. Jag hoppas verkligen att han kommer att vinna dels för att han förtjänar att få en spotlight riktad mot sig på riktigt nu och dels för att en vinst kommer ge uppmärksamhet till filmen – och DET förtjänar filmen!
.
Även Movies-Noir har skrivit sina tankar om dom manliga birollerna idag, här finns hans inlägg. Imorgon kl 18 presenteras nomineringarna till Bästa kvinnliga biroll.
.
.

{ 6 comments… read them below or add one }

Movies - Noir februari 16, 2015 kl. 18:16

Mmm, tycker också att alla fem är värdiga nominerade. Endast en kan vinna och vi vet alla vem det blir. Men personligen tycker jag Duvalls prestation kändes mest. Han bjöd verkligen på sig själv, vilket en veteran som inte har något att bevisa sällan gör på äldre dar.

Svara

Fiffi februari 16, 2015 kl. 19:36

Movies-Noir:
Han var otroligt bra i The Judge. Ingen lätt roll att spela, usch alltså, badrumsscenen…

Svara

filmitch februari 16, 2015 kl. 19:56

Har bara sett Whiplash men är som bekant mycket seg på Oscarsfilmerna. Alla fem filmerna verkar intressanta. F.ö har jag lyckats med att koppla ihop tv med nätet och det ser ut som Karl kalkyls verkstad härhemma med sladdar och apparater. Startar du chatten vid röda mattan?

Svara

Fiffi februari 16, 2015 kl. 20:16

filmitch:
Hahaha, det blir en redig sladdknut att nysta upp efter helgen med andra ord? Eller kommer ihopkopplingen få vara kvar även efter galan?

Ja det blir bra, röda mattan alltså. Det brukar vara en rolig uppvärmning, eller hur? 🙂

Svara

filmitch februari 17, 2015 kl. 00:40

😀

Svara

Sofia februari 17, 2015 kl. 12:43

Har ju bara sett Boyhood, men med tanke på lineup känns det inte som om Ethan har en suck i konkurrensen.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: