INFÖR OSCARSGALAN

Inatt är det dags, inatt är det fest, inatt ska det pratas och fikas och mysas och poddas och TITTAS PÅ OSCARSGALA!
Få dagar om året får mig lika upprymd i själen som när det vankas Oscars, jag tycker det är härligt med glam och stoj och det känns verkligen som urmodern av alla galor. Galornas gala. The place to be och The Shit to see!
Här kommer en lista över alla priskategorier och lite av mina tankar kring förhoppningar och sånt. Är filmens titel länkbar betyder det att jag skrivit om den och det är bara att klicka vidare om du vill läsa mer.
.
.

Bästa film

A Star Is Born
Black Panther
BlacKkKlansman
Bohemian Rhapsody
The Favourite
Green Book
Roma
Vice

Mina tankar: Jag tycker inte Black Panther har något i denna kategori att göra och faktiskt inte heller Bohemian Rhapsody även om det är en film jag tyckte mycket om. Jag tycker att If Beale Street could talk samt First Reformed skulle ha fått deras plats istället. Personligen hoppas jag att The Favourite vinner men blir glad även om det blir A star is born. Vinner Roma är juryn otroligt lättköpt.

.

.

Bästa regi

BlacKkKlansman, Spike Lee
Cold War, Paweł Pawlikowski
The Favourite, Yorgos Lanthimos
Roma – Alfonso Cuarón
Vice, Adam McKay

Mina tankar: Bort med Pawlikowski (säger jag trots att jag inte sett Cold War) och in med Barry Jenkins (för If Beale Street could talk). Jag HOPPAS dock att Yorgos Lanthimos vinner!
.
.
.
.
Bästa manliga huvudroll
.
Christian Bale i Vice
Bradley Cooper i A Star Is Born
Willem Dafoe i Vid evighetens port
Rami Malek i Bohemian Rhapsody
Viggo Mortensen i Green Book
.
Mina tankar: VAR ÄR ETHAN HAWKE???? Ethan Hawke skulle VERKLIGEN vara nominerad i år för sin uppvisning i First Reformed. Men nu när han inte är nominerad finns det vara en vinnare i den här kategorin och det är Bradley Cooper. Han kommer vinna. Trust me.
.
.
.
.
Bästa manliga biroll
.
Mahershala Ali i Green Book
Adam Driver i BlacKkKlansman
Sam Elliott i A Star Is Born
Richard E. Grant i Can You Ever Forgive Me?
Sam Rockwell i Vice
.
Mina tankar: Det här är galans kanske mest öppna kategori och kanske känner jag så för att jag egentligen inte bryr mig om vem som vinner nu när Sylvester Stallone inte blev nominerad för Creed II. Måste jag heja på någon så blir det Adam Driver men det är klart att Mahershala Ali var toppen i True Detective säsong 3. Ja, jag skrev fel med flit nu.
.
.
.
.
.
Bästa kvinnliga huvudroll
.
Yalitza Aparicio i Roma
Glenn Close i The Wife
Olivia Colman i The Favourite
Lady Gaga i A Star Is Born
Melissa McCarthy i Can You Ever Forgive Me?

Mina tankar: Nu börjar vi snacka! Det här är en av galans mest intressanta kategorier i år. Det finns tre skådespelare som VERKLIGEN förtjänar att vara nominerade OCH att vinna och sen finns det två som inte har där att göra. Glenn Close, Olivia Colman och Lady Gaga gör SINA LIVS ROLLER i sina tre filmer och det är rent utsagt orättvist att dom ska behöva tävla mot varandra. Alla tre hade varit vinnare vilka andra år som helst. Vinner någon annan än dessa tre kommer jag spotta på TV:n. Och måste jag rösta med hjärtat hamnar den rösten på Lady Gaga. Jag älskar Lady Gaga nästan lika mycket som Bradley Cooper gör. Måste även tillägga att Emily Blunt skulle ha varit där för A quiet place. Hon skulle ha haft Melissa McCarthys plats.

.

.

.

Bästa kvinnliga biroll
.
Amy Adams i Vice
Marina de Tavira i Roma
Regina King i If Beale Street Could Talk
Emma Stone i The Favourite
Rachel Weisz i The Favourite
.
Mina tankar: Här står det mellan The Favourite-tjejerna, det måste det göra! Ingen av dom andra kommer i närheten av Emma Stone och Rachel Weisz i år.
.

.

.

Bästa animerade långfilm
.
Isle of Dogs
Mirai, min lillasyster
Röjar-Ralf kraschar internet
Spider-Man: Into the Spider-Verse
Superhjältarna 2
.
Mina tankar: Om man bortser från Toy Story är det (väl?) inte särskilt vanligt att animerade uppföljare blir oscarsvinnare? Nog för att jag gillade Röjar-Ralf riktigt mycket tror jag att Isle of Dogs kommer vinna och nej, jag blir inte ett dugg mer sugen på att se den filmen även OM den skulle vinna.
.
.
.
.
Bästa foto
.
Cold War
The Favourite
Never Look Away
Roma
A Star Is Born
.
Mina tankar: THE FAVOURITE! Inte inte inte inte Roma hur ”fint” fotad den är. För vinner Roma kommer det komma hundra filmer till i samma stil och ingen skulle vara i närheten av lika snygg!....Bästa kostymdesign
.

The Ballad of Buster Scruggs
Black Panther
The Favourite
Mary Poppins Returns
Mary Queen of Scots
.
Mina tankar: Sandy Powell är nominerad för både MAry Poppins Returns och The Favourite och för mig är det SJÄLVKLART att hon ska vinna för den sistnämnda filmen. Att få till såna klänningar och skapelser som hon gjort i den filmen genom återbruk, genom omsydda plagg och genom att sy allt från scratch på sex veckor – då förtjänar man banne mig en Oscar! (Läs mer om filmens kostymer och Sandy här)

.

.

.

Bästa dokumentär (långfilm)
.
Free Solo
Hale County This Morning, This Evening
Minding the Gap
Of Fathers and Sons
RBG

.

Mina tankar: Utan att ha sett någon av filmerna lägger jag min röst på RBG. Ruth Bader Ginsburg är en supercool kvinna.

.

.

.

Bästa dokumentär (kortfilm)

Black Sheep
End Game
Lifeboat
A Night at The Garden
Period. End of Sentence.

.

Mina tankar: Utan att ha sett någon av filmerna lägger jag min röst på….ingen alls. Jag har verkligen ingen aning.

.

.

.

Bästa klipp

BlacKkKlansman
Bohemian Rhapsody
The Favourite
Green Book
Vice
.
Mina tankar: Utan att ha sett Vice känns det som en kvalificerad gissning att det i alla fall är FLEST klipp i den filmen. Annars måste jag säga att jag tänkte på att klippen i BlackKklansman var riktigt balla och att just den delen av Bohemian Rhapsody var världsklass. Så är det någon statyett Bohemian Rhapsody skulle kunna vinna så är det denna.

.

.

.

Bästa icke-engelskspråkiga film

Cold War, Polen
Kapernaum, Libanon
Never Look Away, Tyskland
Roma, Mexico
Shoplifters, Japan
.

Mina tankar: Jag känner mig lite irriterad på mig själv att jag inte sett alla filmerna i denna kategori, jag hade verkligen velat det. Jag vill gärna se någon annan film än Roma vinna för jag tycker verkligen inte det är en bra film. Jag tror jag kommer tycka att alla andra fyra filmer är mycket bättre – när jag väl ser dom.

.

.

.

Bästa hår & makeup

Gräns
Mary Queen of Scots
Vice

Mina tankar: Vi har sett åldringsmasker på film förut och vi har sett vackra skådespelare förfulas men vi har ALDRIG förut sett troll på film på samma sätt som i Gräns. Vinnaren i mina ögon är solklar. Frågan är om oscarsjuryn vågar lägga sin röst på en yttepytteliten film från Sviiiiden?

.

.

.

Bästa originalmusik

Black Panther – Ludwig Göransson
BlacKkKlansman – Terence Blanchard
If Beale Street Could Talk – Nicholas Britell
Isle of Dogs – Alexandre Desplat
Mary Poppins kommer tillbaka – Marc Shaiman

Mina tankar: Ingen skugga ska falla över Ludwig Göransson, han är GRYM, men i år hoppas jag med hela min kropp och själ att Nicholas Britell vinner. Musiken i If Beale Street could talk är som en huvudroll.

.

.

.

Bästa originalsång

“All The Stars” från Black Panther
“I’ll Fight” från RBG
“The Place Where Lost Things Go” från Mary Poppins kommer tillbaka
“Shallow” från A Star Is Born
“When A Cowboy Trades His Spurs For Wings” från The Ballad of Buster Scruggs

.

Mina tankar: Som den obotliga romantiker jag är hoppas jag givetvis på att Lady Gaga och Bradley Cooper vinner och att dom hånglar loss som duracellkaniner på scen. Tro mig. Dom kommer bli tillsammans. Och det snart. Den där kemin i filmen är inte bara skådespel.

.

.

.

Bästa scenografi

Black Panther
The Favourite
First Man
Mary Poppins kommer tillbaka
Roma

Mina tankar: Scenografin i alla dom fyra filmerna jag sett i denna kategori är utan tvekan jättebra även om jag kan tycka att det vore astråkigt om Black Panther skulle vinna. Hur häftig scenografi det än är i The Favourite så ligger min önskan hos First Man. WOW alltså! Den scenografin skojar man inte bort! Mekanikporren FTW! 

.

.

.

Bästa animerade kortfilm

Animal Behaviour
Bao
Late Afternoon
One Small Step
Weekends

Mina tankar: Redan när jag bara hade sett en film i denna kategori hoppades jag av hela mitt hjärta att den filmen skulle vinna. Nu har jag sett fyra (och klickar du på namnen kan du också se dom) och jag hoppas fortfarande att den filmen ska vinna. BAO, vilken otroligt fin liten film!!

.

.

.

Bästa kortfilm

Detainment
Fauve
Marguerite
Mother
Skin

Mina tankar: Absolutely no idea. Har inte sett någon av dom och vet inget mer men att filmernas titlar tillsammans känns som fem kulörer i en färgkarta.

.

.

.

Bästa ljudredigering

Black Panther
Bohemian Rhapsody
First Man
A Quiet Place
Roma 

Mina tankar: Ljudet i två av dessa filmer är enastående och då syftar jag på First Man och A Quiet Place. Måste jag välja en av dessa filmer väljer jag A Quiet Place men jag tycker att båda dessa filmer har fått för få nomineringar överlag och vinner någon av dom blir jag jublande glad.

.

.

.

Bästa ljudmix

Black Panther
Bohemian Rhapsody
First Man
Roma
Star Is Born

Mina tankar: Av samma anledning som i kategorin här ovan, ljudet i First Man är något i hästväg. Klart jag hoppas att den filmen vinner!

.

.

.

Bästa visuella effekter

Avengers: Infinity War
Christopher Robin & Nalle Puh
First Man
Ready Player One
Solo: A Star Wars Story

Mina tankar: Det är såklart en CGI-fest av guds nåde i alla dessa filmer men det är bara en av dom som inte får mig som tittar att känna av denna fest. I First Man känns varenda scen som att den är där och då, inte tillfixad i en dator och DET får mig att vilja se den som vinnare även i denna kategori.

.

.

.

Bästa manus på annan förlaga

The Ballad of Buster Scruggs
BlacKkKlansman
Can You Ever Forgive Me?
If Beale Street Could Talk
A Star Is Born

Mina tankar: Det känns som ganska…beiga…nominerade i denna kategori tycker jag. Ingen som riktigt sticker ut. A star is born är gjord så många gånger att det inte borde vara särskilt svårt att behålla grunderna och skriva om resten för att passa in på en nutida stjärna som Lady Gaga. The Ballad of Buster Scruggs är en samling kortfilmer lagda efter varandra, visserligen bra sådana men ändå ingen vinnare i mina ögon. If Beale Street could talk har stora kvalitéer men manuset är kanske inte den största, Can you ever forgive me? är en skitfilm (punkt!) så min röst går till BlackKlansman som i vilket fall är en udda fågel i samlingen och udda fåglar gillar man ju.

.

.

.

Bästa originalmanus

The Favourite
First Reformed
Green Book
Roma
Vice

Mina tankar: Ge Paul Schrader en Oscar för First Reformed. Bara gört! I verkligheten kommer detta antagligen inte att ske, priset går säkert till (den mer PK) Green Book men med tanke på den rappa, välskrivna, knasiga, berg-och-dalbanedialogen i The Favourite är mitt tips att sätta en tjuga på den filmen. Men rättvisa och Oscarsgalan går sällan hand i hand.

Sådär, då var sammanfattningen klar. Nu är det bara att vänta in nattens sändning som är på Aftonbladet TV. Parteeeeeeeey filmlovers, parteeeeeey!!

4 svar på ”INFÖR OSCARSGALAN”

 1. Mina tips (och mina val i parentes):
  Film: A star is born (svagt fält, mitt val står emellan A star is born eller The favourite)
  Regi: Alfonso Cuaron (mitt val Yorgos)
  Kvinnlig huvudroll: Lady Gaga (samma)
  Kvinnlig biroll: Regin King (mitt val Rachel Weisz)
  Manlig huvudroll: Rami Malek (mitt val Bradley Cooper)
  Manlig biroll: Mahershala Ali (mitt val Richard E. Grant)
  Original screenplay: Green book (mitt val The favourite)
  Adapted screenplay: A star is born (samma)
  Animated: Spider-Man: Into the spider-verse (samma)
  Sång: Shallow, A star is born (samma)
  Filmscore: Black panther (ointressant)
  Dokumentär: RBG (mitt val Minding the gap)
  Foreign language: Roma (samma)
  Klippning: Bohemian rhapsody (mitt val The favourite)
  Visual effects: Avengers: Infinity war (samma)
  Product design: Black panther (mitt val The favourite)
  Bästa foto: Roma (samma)
  Sound editing och design: gissar Bohemian rhapsody på båda (mina val First man)

  1. Henke:
   Du var bättre på att gissa vad som skulle hända i verkligheten än jag var. Mina personliga önskningar – och dina – verkade Oscarsjuryn strunta en hel hög i 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.