INSIDAN UT

Som mamma till tonårsbarn kan jag ibland känna att vafan, har dom ingenting mellan öronen, är det helt fucking TOMT därinne? Jag synar dom i sömmarna, ser att motoriken fungerar men sen då? Var ligger fokus? Var tar hjärnenergin vägen?

Efter att ha morrat en stund alternativt bitit mig i tungan brukar jag försöka minnas hur jag själv var i den åldern och då inser jag att dom nog inte är så annorlunda mot vilka andra tonåringar som helst. Jag var också sån. Hjärndöd. Totalt jävla blåst i perioder på grund av att hjärnan helt enkelt hade siktet inställt på viktigare saker än hjälpa till med disken eller lägga smutstvätt i tvättkorgen. Jag tänkte på killar. Och döden. Och att hoppa fallskärm. Och killar. Och att åka motorcykel. Och att köpa rosa hushållsattiraljer till mitt första egna hem. Och killar.

Tänk om det hade funnits en film som Insidan ut när jag var tonåring. Då hade jag kunnat ta med min mamma på den och fräst i biomörkret: ”Såhär funkar det. Såhär funkar alla. Det ÄR inte JAG som är kockobello, det är i såna fall hela mänskligheten. Sluta gnäll och kolla nu!

Nu när jag ser filmen och är mamma själv känner jag samma sak MEN jag vill ta med min son och fräsa till honom i biomörkret: ”Såhär funkar det. Såhär funkar alla. Här har du en förklaring till varför du just nu är idiot OCH till varför jag ibland blir arg på dig! Anteckna unge!!

Insidan ut är en genialisk film på så himla många sätt. Den bryter ner tankebarriärer till – för en vuxen – tämligen lättfattliga segment men jag är inte säker på att små barn kommer förstå nånting alls annat än att det är ”roliga färgglada gubbar”. Det är synd. Det borde vara 11-årsgräns på filmen, alternativt att den enbart visades med engelsk tal och svensk text för att hålla dom icke läskunniga minstingarna borta. Som jag ser på saken är Insidan ut mycket mer en vuxenfilm än en barnfilm, vilket säkerligen kan vara svårt att förstå om man bara ser till reklamen OCH till det faktum att den i många städer endast visas i dubbad version.

Det här är en film som kan funka som diskussionsunderlag både i skolklasser och hemma vid köksbordet, den kan vara ställföreträdande psykolog om man behöver bena ut ett och annat med sitt eget mående och den kan ses enbart ur underhållningssyfte – för den ÄR just det, den är både klok, rolig, smart, annorlunda och färgglad. Härliga egenskaper för en film!

Så se filmen och säg HEJ till Ilska, Glädje, Avsky, Vemod och Rädsla. Du kommer aldrig känna någon av dessa känslor igen utan att tänka på den här filmen.

Jag såg filmen på Malmö Filmdagar tillsammans med några bloggvänner. När deras recensioner är publicerade finns länkar här nedan.
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Rörliga bilder och tryckta ord

8 svar på ”INSIDAN UT”

 1. Trots att jag själv inte är förälder kan jag inte annat än instämma, Inside Out levererar utmärkta verktyg för att prata om de där kollriga känslorna!

 2. Håller helt med om att det är en genialisk film.

  Filmen passar utmärkt för barn under 11 också. De kanske inte uppfattar allt som händer på samma sätt som du, men de bör inte ha några som helst problem att se att en och samma människa kan ha flera olika känslor, tex både glädje, ledsamhet och ilska.

  de svenska översättningarna från Sadness till Vemod och från Disgust till Avsky är under all kritik. Mer om det (första) i min revy.

  Hoppas filmen får den framgång den är värd.

  1. Henke:
   Den är så genialisk att tanken svindlar. Tänker jag för mycket på filmen känns det i huvudet som när jag var liten och grunnade på det här med universums oändlighet. Bra betyg för en ”liten” animerad film. 🙂

   Jag hoppas också filmen får den framgång den är värd. En Oscar lär den garanterat få i alla fall. Vilken film ska kunna klå denna? Fåret Shaun?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.