Svensk söndag: JALLA! JALLA!

14 december, 2014

När jag skriver den här texten är det sommar, det kan vara bra att ha det i bakhuvudet.

Jag har precis sett klart Jalla! Jalla!, sätter mig för att skriva ner mina tankar, öppnar fönstret litegrann och hör ”If I uuuuuuuused to love you baaaaaabyyy ain’t nothing like I’m, I’m loving you nooooow”. Daniel Lemma håller konsert i parken hundra meter från min lägenhet och hela situationen känns som ett mindfuck. Ett mysigt mindfuck.

Om man kan kalla Daniel Lemma för en one-hit-wonder så har han ALLT att tacka denna film för sin framgång. Alla vi som såg filmen när den kom känner till denna låt, alla vi som såg filmen när den kom fick upp ögonen för Fares Fares, Torkel Peterson och Tuva Novotny i huvudrollerna, alla vi vet att det är Josef Fares första långfilm, alla vet att det är hans och Fares pappa Jan som spelar pappan som buffar andra med sin tjocka mage och alla vi som såg den då kommer ihåg den söta tjejen vid namn Laleh Pourkarim i rollen som Yasmin. För att vara en film med fjorton år på nacken känns den väldigt NU. Jag minns i princip varenda scen i hela filmen och jag tycker precis lika mycket om den nu som jag gjorde då.

Jalla! Jalla! är en romantisk komedi som lyckas ta upp en hel del tämligen svåra frågor utan att tappa fart. Tvångsgifte, erektionsproblem, kulturkrockar, det äckliga med hundbajspåsar, för Josef Fares är inget ämne tabu ändå är det en film som får mig att må så himla bra. Det som står på postern stämmer, det här ÄR en ”skön rulle” och en av dom mest lyckade svenska romcoms som finns. Lekfullt, begåvat och charmigt.

Jag öppnar fönstret lite till. Det är dags för extranumret. ”If I uuuuuuuused to love you baaaaaabyyy ain’t nothing like I’m, I’m loving you nooooow.”

{ 6 comments… read them below or add one }

filmitch december 14, 2014 kl. 11:51

En av de sista svenska filmerna jag såg på bio vad jag minns. Minns inte så mycket av filmen mer än att det var en skön stämning och att jag gapskrattade en gång men minns inte till vad. Kanske dags för omtitt för att fylla minnesluckorna 😉

Svara

Fiffi december 15, 2014 kl. 23:54

filmitch:
Jag tror du skulle gilla den fortfarande, det kändes som att den var gjord igår 🙂

Svara

Sofia december 14, 2014 kl. 14:18

Låter som en bra kandidat till februari-temat.

Svara

Fiffi december 15, 2014 kl. 23:55

Sofia:
Spännande, vad har du för tema då måntro? Filmer som inkluderar hundbajspåsar? 😉

Svara

Sofia december 16, 2014 kl. 20:40

Tja, vårt tema kanske kan handla om kärlek till hundbajspåsar 🙂

Svara

Fiffi december 16, 2014 kl. 23:00

Sofia:
Låter som ett ypperligt tema, speciellt om man tar bort det sista ordet 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: