LIZZIE

Lizzie Borden föddes i juli 1860 i Fall River Massachusetts och 1892 blev hon anklagad för dubbelmordet på sin pappa och sin styvmor. Det var inte vilka mord som helst, det var bestialiskt utförda sådana medelst YXA!

Kollar man upp Lizzie på Wikipedia kan man se bilder på dom döda kropparna och konstatera att det ser rätt porträttlikt ut som i filmen. Lizzie själv däremot, jag vet inte om Chloë Sevigny är så spot on i rollen som henne egentligen, ändå gör hon inget direkt dåligt jobb. Kristen Stewart spelar familjens hushållerska Bridget och så småningom fattar Lizzie och Bridget tycke för varandra. Det ses inte med blida ögon, speciellt inte av Lizzies far, familjens patriark, eftersom han tagit för vana att besöka Bridget nattetid och våldta henne ”med nya fruns goda minne”.

Ja, hon visste hur gubben höll på och ja, hon höll käften. Lizzie misstänkte också att det var något sådant i görningen och när hon med egna öron och ögon fick bevis för det gick hon all in. Strödde glasbitar på golvet för att höra honom skrika AJ när han tillfredsställd lämnade sin anställdas rum.

Filmens svaghet är att den är så tempofattig. Den håller samma icke-tempo från början till slut. Det hade bara behövts lite mer gas och broms här och där för att jag skulle känna mig nöjd men som sagt, det blev inget av med den saken. Tjejerna i huvudrollerna gör det dom ska men ingen av dom sticker ut nämnvärt och lägger nån extra liten gräddklick på Lizzietårtan. Det blev därför en rätt beige anrättning.

Jag såg filmen med Sofia och Cecilia. Klicka på deras namn för att komma till recensionerna.

4 svar på ”LIZZIE”

 1. Yay för kommentarer 🙂

  Uppfattade du att den där glasgrejen handlade om att Lizzie inte gillade det pappan gjorde mot Bridget eller att hon var avundsjuk?

  1. Sofia: Oj, vilken TOLKNING! Men nu när du säger det så kanske det fanns en freudiansk twist i det hela… Fast jag tycker inte att Lizzie kändes så faderskärlekstörstande, så jag röstar för att hon var team Bridget helt enkelt. Hade det funnits fler sådana insinuationer så kanske, men jag tyckte inte att det fanns så mycket dubbelhet i hennes relation till fadern, utan mest hat (av flera rimliga orsaker). ”I am ashamed to be his daughter” sa hon ju också till Bridget.

  2. Sofia:
   Oj! Nämen oj! Den tanken har jag inte ens tänkt. Jag uppfattade inte alls att hon var avundsjuk på något sätt, snarare att hon ville jävlas ordentligt med honom, göra honom illa och samtidigt få ett verkligt bevis på att det faktiskt var _han_ som var därinne i rummet. Men jag måste säga att min syn på alltihop var att Lizzie verkligen avskydde sin far – på alla sätt.

 2. @Cecilia och Fiffi: Nej, nej, jag tänkte inte alls Elektra-freudianskt (fast det kanske man borde göra mer?). Jag menade ifall hon var avundsjuk för att pappan hade sex med Bridget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.