MEAN GIRLS

Mean Girls är en film som – har jag förstått – är jättestor och väldigt omtyckt i stora kretsar, alltså inte bara bland tonårstjejer, det finns en och annan medelålders man som trillat dit också. Den har till och med en egen dag: 3:e oktober!

För egen del har jag såklart vetat att filmen funnits men valt bort den och avfärdat den som simpelt tonårstrams. Nu har jag sett den och jag tycker faktiskt att det ÄR simpelt tonårstrams, dock kanske skönare förpackad, innehållande en samling skådisar som är bättre än ”normalt” och med ett mer välskrivet manus än man är van vid.

Tina Fey har skrivit manus efter Rosalind Wisemans bok och det är en trevlig dialog filmen igenom. Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Lacey Chabert, Amy Poehler, Lizzy Caplan, Amanda Seyfried och Tina Fey själv har alla stora roller och ja, alla är riktigt bra.

Nu är det här en komedi och det är där filmen står och burnar på stället med handbromsen ordentligt åtdragen för jag tycker inte den är så himla rolig. Det är en form av humor som inte riktigt funkar på mig, jag tror det är den där ”mobbningskomiken” som känns sådär. Jag har så himla svårt att se det roliga i elaka människor även om det mesta ”rättar till sig” på slutet. Jag förstår att jag låter torr som fnöske nu men det bjussar jag på.

Trots detta är Mean Girls en betydligt bättre film än jag förväntade mig. Ett bra tidsfördriv men kanske inte så mycket mer än så.

2 svar på ”MEAN GIRLS”

 1. Jaha, så möts man av lite åldersmobbning så här på måndagsmorgonen… 😉

  Skämt åsido, det var ju trist att du inte gillade filmens humor, trots att du ändå gav filmen det stabila betyget 3. Jag känner mig lite skyldig då jag rekommenderade den för dig. Det är alltid lika spännande att se hur en film landar hos andra bloggare. Man vet aldrig vad man får se när man kollar in de nya revyerna om morgonen…

  Jag tycker Tina Fey är ett geni och humorn i filmen är lysande. Visst handlar det om mobbning i skolan och det är hela poängen med filmen. Fey använder humorn för att belysa ett verkligt problem (hon har sagt att hennes inspiration till filmen är hennes egen high school upplevelse). De som mobbar är dock så stereotypiskt skrivna att det skulle förvåna mycket mig om någon tycker att det är mobbarna som är coola eller bra i denna film. Istället är den så rolig just för att mobbarna är helt sjuka i huvudet, helt crazy. Som du också uppfattat är dialogen lysande.

  Jag tyckte till och med att filmens budskap inom frågan om mobbning och hur barnen ska bete sig mot varandra var så bra, förklädd i humorns inbjudande kostym, att jag tipsade om den för mina systerdöttrar som är 15 och 14 år. De hade båda sett filmen redan. Filmen har en massa symbolik och teman, och det är möjligt att de inte fattat allt, men de förstod helt klart huvudbudskapet i alla fall. Så när du säger att filmen har ”den där mobbningskomiken” vet jag inte riktigt vad du menar. Menade du tycker att mobbning förskönas i filmen? Det är inte den filmen jag sett i alla fall. Eller menade du att komiken behandlar mobbning rent generellt? Och är det dåligt i så fall? Nej, jag förstår inte.

  Jag tackar för länken! Och du, man är inte äldre än vad man känner sig i själen, eller hur! 🙂

 2. Henke:
  En trea är väl ett bra betyg? Stabil film, sevärd, rätt underhållande för stunden. Att humorn inte riktigt funkade på mig så till vida att jag inte skrattade är kanske en annan sak? Jag tycker sällan humor som grundar sig i mobbning är kul oavsett hur välskrivet det är eller hur twistade mobbarnas karaktärer är. Tyvärr, i det här fallet.

  Jag tycker inte att mobbning förskönas i filmen och jag tycker inte det är dåligt att det görs filmer som tar upp mobbning ur ett komiskt perspektiv, det är bara det att JAG inte tycker att det är så himla roligt. Jag kan tänka mig att det är samma sak som en del känner för kiss och bajshumor. Ja du vet 😉

  Och jag tycker det är fantastiskt kul att den här filmen går hem hos dig – oavsett ålder. Det kanske kan få fler män i din ålder att ”våga” se den? Jag kan tänka mig att många känner att man inte är i filmens målgrupp riktigt, precis som jag själv tänkte i alla år innan den blev sedd. Nu har jag dig att tacka för att jag fick ändan ur vagnen och det var kul, jag är glad att jag har sett den 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.