NOAH

12 augusti, 2014

Noah är en svårbedömd film. Den är visuellt vacker – ibland. Den är svintråkig – ibland. Den är storslagen – ibland. Den är skrattretande – ibland. Russel Crowe som Noah är mer lik Ulf Lundell än Ulf Lundell själv – ibland.

Filmen är så lång att jag tvivlar på att den någonsin kommer ta slut och det är stenmonster som ser ut att vara gjorda av Ray Harryhausen himself, alltså något som var modernt i början på 70-talet och för att vara based on a true story tror jag ungefär noll procent på historien.

För mig precis som för många andra spelar det roll att filmen är regisserad av Darren Aronofsky. Härliga Darren med filmer som Requiem for a dream, Black Swan och The Wrestler i bagaget, självklart är det intressant att se vad han kan göra med en biblisk historia som den om Noah och hans ark. Eller? Nä, precis, SÅ himla intressant var det nämligen inte. Jag struntade i att se den på bio till och med, ungefär SÅ pepp var jag, men hade det inte varit Darren Aronofsky bakom spakarna hade jag aldrig valt att se den, inte frivilligt i alla fall.

Filmens plus är påkostade effekter och bitvis riktigt bra skådespelarinsatser. Emma Watson, Logan Lerman och Russel Crowe sticker ut ur mängden.

Filmens minus är resten. Handlingen, meningslösheten i att skriva ett manus om detta och slöseriet med pengar att filma skiten samt – för egen del – slöseriet med tid att titta på´t.

Visst är det modigt av Darren Aronofsky att köra storslalom mellan filmgenres och visst, nu kan han bocka av bibliskt actionäventyr i sin anteckningsbok (och inte skämmas alltför mycket för slutresultatet) men jag ser fram emot nästa film, vad ska det bli? Nåt härligt, knasigt, udda, oberäkneligt? Ja. Troligtvis. Det är ju Darren vi snackar om.

{ 4 comments… read them below or add one }

Sofia augusti 12, 2014 kl. 05:32

Jag gav iofs Noah inte högre betyg, men jag tror att den vinner lite, lite på att ses på bio. Helt överens med dig om ojämnheten. Däremot tyckte jag att väktarna (kallades de, va?) var snygga medan skådespeleriet var rätt undermåligt rakt över. Emma W övertygade inte alls mig.

Svara

Fiffi augusti 12, 2014 kl. 07:59

Sofia:
Jag tror du har rätt, den hade säkert funkat liiite bättre på bio. Liiiite. 😉

Svara

filmitch augusti 12, 2014 kl. 19:56

Ulf Lundell – visst och lika sur o gubbgrinig som U.L verkarar vara av o till. Ok film fram tills man bordade arken herregud vilket sömnpiller sedan.

Svara

Fiffi augusti 12, 2014 kl. 20:33

filmitch:
Håller helt med, filmen tog ju liksom aaaaaldrig zzzzzzllluut….

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: