Fredagsfemman #305

5. Var inte rädda!

Det pratas om Henrik Schyffert överallt. Han syns överallt. Hans kreativa hjärna är inblandad i massor som har med humor att göra i Sverige och nu har han även en rätt stor roll i Solsidan-filmen. Det kan vara lätt att tänka att han bara är en överskattad och övervintrad 90-talistikon med PK-stämpel rätt över pannan MEN det är att göra det enkelt för sig. Efter att ha sett hans show Var inte rädda (för andra gången) är det inte svårt att inse VARFÖR Henrik Schyffert har den plattformen han har i svensk underhållning. Han är helt enkelt KNIVSKARP i sitt sätt att framföra stand-up och likt vilken rockstjärna som helst har han publiken i sin hand från första minuten till sista. Föreställningen är smart på SÅ många sätt och jag kan inte göra annat än att ge den fem salta skrattårar av fem.

.

.

.

4. Idolfinal och På spåret-start

Ikväll krockar det bigtajm på gammel-TV:n för när klockan slår 20 startar Idolfinalen i Globen och På spåret-tåget drar igång från Göteborg. Hanna och Chris ska tävla om vem som slipper vinna (ja, med facit i hand är det betydligt bättre för karriären att hamna tvåa än etta) och Kristian och Fredrik drar torra intelligenta skämt längs tågrälsen. Men helt ärligt, vi kommer att få se mycket av både Hanna Ferm och Chris Kläfford i musiksverige framöver oavsett hur det går ikväll.

.

.

.

3. Spela Shoreline!

Hitlåtens historia är ett program på SVT som jag tycker jättemycket om. Sjukt välproducerat och intressant nästintill oavsett vilken låt dom sätter tänderna i MEN det senaste avsnittet kanske är det bästa av dom alla. Broder Daniels Shoreline. Herregud, vilken låt och vilken historia! Klicka här för att komma direkt till programmet. Sätt dig sedan ner och njut. Och förundras.

.

.

.

2. Gwendoline Christie!

Efter att ha sett klart andra säsongen av Top of the lake, den som fått tilläggstiteln China girl, kan jag inte göra annat än att applådera Jane Campion som skapat serien, Elisabeth Moss som har huvudrollen, Nicole Kidman som ror hem stans största extra-garnityr OCH Gwendoline Christie som är så JÄVLA bra i allt hon gör! Brienne i Game of Thrones, Captain Phasma i Star Wars och nu Miranda i Top of the lake. Jag vill se henne i mer, jag vill se henne i helt vanliga roller. Hon är så lång och så cool och så väldigt bra på sitt jobb. Det är en ynnest att se henne agera, YNNEST sa jag!

.

.

.

1. Satans Demokrati!

Ikväll är det dags för några av mina arbetskamrater att gå på Satans Död, imorgon är det min tur och jag är SÅÅÅÅ pepp. Satans Död alltså, den sista delen i Satans trilogi som började med Satans Demokrati 2015, fortsatte 2016 med Satans Delirium och avslutas i år med den allra sista ”föreställningen” på nyårsafton. Sen är det slut. För evigt. Vad Satans Demokrati är är jättesvårt att förklara (här kan du läsa mer) men av det jag har fått se på förhand är det ett experiment av sällan skådat – och lyckat – slag. 3500 kvadratmeter som utforskas av publiken genom att man tar sig igenom olika rum som konstnärer skapat och därigenom får alla besökare sin helt egna upplevelse. En fördjupning in i ett samhälle som speglar vår historia, nutid och framtid och det på ett – i mina ögon – helt magiskt sätt då alla hundratals inblandade kreativa människor har fått utrymme att tänka utanför alla lådor som kan tänkas existera. OCH dom har använt färg sponsrad av en färgbutik som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det är kanske det allra bästa med att vara egen företagare. Man kan sponsra bra saker man tror på. Och jag tror på Satans Demokrati! Att få se allt live imorgon ska bli a dream come true.

 

 

 

 

 

.

.

Fredagsfemman #149 – Julklappstips till filmnördar

5. Pop! Vinyl figures

Det svåraste är att kunna välja för man (aka jag) vill ha alla. Kolla bara här, alltså hjärtat smälter så fina är dom!

.

.

.

 

4. Boken som blev Enemy

Det här är en perfekt julklapp till filmnörden som uppskattar nåt redigt att bita i. The Double (Homem duplicado) är en bok skriven av den portugiske författaren och nobelpristagaren José Saramago som sedan blev en film som heter Enemy med Jake Gyllenhaal i huvudrollen. Enemy är en fantastisk film, The Double är en synnerligen komplex bok, svårläst som tusan men inte på grund av innehållet utan formatet. Den går att hitta här.

.

.

.

3. En stickad jultröja med Star Wars-motiv

Hur kan man INTE bli totalt tokkär i denna? Finns här och snart även i min egen garderob.

.

.

.

.

2. Ge bort en alldeles egen biostol

Bio Rio vid Hornstull har byggt om och gett oss biofantaster chansen att för en rimlig penning köpa en egen stol i Salong 1. Jag har köpt en, klart jag har! Nu är ombyggnaden klar men det finns fortfarande några stolar kvar som saknar namn. Klicka in här för att läsa mer.

.

.

.

.

1. Woody Allen-boxen

Jag vet inte om det går att köpa nåt med mer bestående filmiskt värde än detta, inte för en simpel femhunka i alla fall. Woody Allen-boxen med hela 20 (!) filmer finns till kampanjpris här. Julen är räddad, är den inte?

 

Fredagsfemman # 97 – Julklappstips för filmälskare

5. Harry Potter-boxen för en spottstyver

Nu finns alla åtta Harry Potter-filmerna i en lättbortskänkt box som dessutom knappt kostar mer än EN film gjorde som sprillans ny. Här hittar du den på DVD, här eller här finns den på Blu-ray. En perfekt julklapp till både stora och små.

.

.

.

4. Stålmannen-onepice

Tänk att sitta uppkrupen i soffan i en mysig helkroppsoverall och samtidigt känna sig som mannen som är gjord av stål. Låter mysigt va? Det går att beställa här och det finns ingenting att skämmas för.

.

.

.

3. Gregory House i en låda vore mums

Ja det vore det. Det vore mumsfilibaba till och med OM det inte vore så att jag redan hade alla säsongerna på DVD. Men här finns en finfin box med alla åtta säsongerna av House. 46 skivor! Det här är julafton på RIKTIGT för alla som missat denna fenomenala TV-serie och ja, nu ska jag sluta tjata om den.

.

.

2. Citattavlor med filmtema behöver inte handla om Carpe Diem

Här finns så mycket coola tavlor att jag skulle vilja bli shopaholic för en stund. Här finns canvastavlor för alla smaker, väl kända quotes och snygg grafisk design. Det är helt enkelt en gottepåse för en sån som mig och kanske även för dig?

.

.

1. Går det att inte bli glad av en MARVEL-tischa?

Nej. Det solklara svaret är nej. En färgglad T-shirt med någon härlig Marvel-hjälte på kan få vilken filmälskande iskall julhatare som helst att jubla. Jag avskyr inte julen, tvärtom, men jag köper såna till mig själv varje jul. Slår in dom fint och skriver ”Från Tomten”. Det funkar. Det kan aldrig bli för många såna i garderoben. (Här finns ett helt gäng fina tröjor men det är bara att googla, det finns på många ställen).

A SERBIAN FILM

Nu är den här, filmen som kan bli för 2011 vad The human centipede var för 2010: den där sjuka filmen ”alla” snackar om och som kan vara ”den värsta någonsin”.

Historien handlar om ex-porrsjärnan Milos som dragit sig tillbaka med fru och liten son och slutat knulla för pengar. Besparingarna börjar sina och Milos behöver ett jobb. Han blir kontaktad av skummisen Vulek som vill ha med Milos i en sista film, en hemlig porrfilmsproduktion som kommer ge honom väldans mycket pengar. Milos tackar ja men borde kanske – såhär med facit i hand – ha tackat nej.

Suck. Denna ständiga tävlan om vem som kan dra gränsen längst åt något outforskat äckligt och/eller perverterat håll och ändå få filmen att klassas som ”vanlig”. Som filmtittare är jag ganska hårdhudad, jag fixar att se äckelpäckel utan alltför stora psykiska men MEN A serbian film tänjer gränsen i mitt tycke alldeles åt helvete för långt åt barnporrhållet för att jag ska kunna se den utan att reagera.

Naket, blodigt, piss och skit, spekulativt våld, psykiskt störda vidrigheter, jag kan ha åsikter om allt det där och jag kan tycka väldigt illa om väldigt mycket MEN min absoluta och tveklösa gräns går när barn dras in i det hela. Denna film klassas som ”skräck” men är ingenting annat än spekulativ sadistisk och pederastisk våldsporr.

Pedofili kan aldrig ha en vettig förklaring, aldrig någonsin försvaras och att dra in grafiska våldtäkter av både ett nyfött barn (jag skiter i att det är och ser ut som en docka!) och en liten 5-årig pojke som en del i handlingen i en ”vanlig skräckfilm” är allt annat än okej. Visst förstår jag att dom scenerna finns där enkom för att provocera, hallå, jag är inte dum, men jag sätter ner foten här å det bestämdaste för detta är provokationer jag inte bett om att få se. Barnporr är dessutom olagligt även om det packeteras i en serbisk skräckförpackning.

Filmen i sig går säkert att analysera i det oändliga men helt ärligt så intresserar det inte mig. Det räcker att konstatera att en speciell scen i filmen har etsat sig fast i mitt medvetande och det gör mig alldeles kall för jag vet inte hur jag ska få bort den.

 

 

Både Discshop och Ginza har valt att dra in försäljningen av denna film då den strider mot deras policy. Det kan man tycka vad man vill om. Personligen tycker jag det är enomt befriande och skönt med företag som vågar ta ställning och jag tycker inte det har ett skit med censur att göra eller att dom leker smakpoliser. Dom vill inte sälja filmen, svårare än så är det inte och jag som sett den förstår dom.

Uppdaterat 2011-05-03:
När jag (den 14:e april) såg att Lovefilm hade A serbian film för uthyrning och att den var etiketterad som både ”drama, internationellt, thriller och skräck” mejlade jag dom och frågade om någon ansvarig faktiskt hade SETT filmen?
Svaret jag fick idag var att filmen numera enbart finns under ”skräck” och att deras policy inte är att censurera filmer. Men frågan kvarstår.

Uppdaterat 2011-05-04:
Jag fick svar från Lovefilm:
” Visst är det så att det finns folk på LOVEFILM som sett filmen och precis som hos allmänheten har den även väckt debatt internt. Vi tycker dock att det är viktigt att inte förmynda utan att informera våra kunder och därefter låta dem göra sina egna val.

Uppdaterat 2011-06-05:
Magnus Betnér har skrivit ett riktigt intressant inlägg om filmen. Klicka här för att komma dit.