NOTHING TO HIDE

Ett kompisgäng äter middag som vilken trevlig helgkväll som helst. Äkta par som till ytan har det bra tillsammans, äkta par som avskyr varandra som pesten, den nyskilde mannen som precis träffat en ny tjej (men som inte kunde följa med) och det nykära paret som inte kan sluta hångla.

Middagen intas under överseende av en månförmörkelse, den första över Frankrike sedan 1998. Det sägs att det kan hända underliga saker under en månförmörkelse, att man ska försöka undvika att bli vidskeplig men frågan är om månen har det minsta med detta drama att göra. Av olika anledningar beslutar sig nämligen detta kompisgäng att lägga mobiltelefonerna på bordet och vara öppna med dom eventuella hemligheter dessa makapärer kan innehålla.

Det här är en underhållande och samtidigt beklämmande historia om människors baksidor. Ja, precis så är det jag ser det. Baksidor. Större och mindre lögner kommer upp till ytan och det blir både obekvämt, roligt, sorgligt och tragiskt på en och samma gång. En liten film om stora frågor. Inte dumt alls.

Filmen finns att se på Netflix. Där heter den Nothing to hide. Den franska originaltiteln är dock Le Jeu.