FRIDAY THE 13TH

Är det inte fantastiskt vad ödet hoppar in och styr ibland? Mitt Fredagen den 13:e-tema avslutas som av en händelse fredagen den 13:e. Coolt va?

Tolv veckor, tolv filmer, 199 mord exklusive alla gånger Jason själv bragts om livet. Det har varit en lång resa att se om samtliga dessa filmer (ja, jag hade sett alla minst en gång förut) men trevlig ändå på nåt vis. Inte för att Jason i sig är mysig att ha å göra med men jag gillar filmserien som helhet,  jag förstår varför det tickat på med filmer ända sedan 1980 och jag är övertygad om att det här inte är det sista vi får se av en storväxt man med hockeymask (mer om detta nästa vecka).

Friday the 13th är regisserad av Marcus Nispel, en snubbe som verkar ha gjort till sin grej att göra remakes av stora ”snackisfilmer”. 2003 gjorde han The Texas Chainsaw Massacre, 2009 denna och 2011 Conan The Barbarian med Jason Momoa i Arnolds gamla paradroll och jag tycker han lyckats helt okej med samtliga.

Friday the 13th känns som en välavvänjd uppfräschning av originalet från 1980. Det är en film som kidsen kan ta till sig, dom kids som aldrig för sitt liv skulle se en ”gammal film”, alltså en film gjord tidigare än 2008. Filmen är full av ungdomar som är perfekt snygga anno 2010. Det är surfer-dude-frisyrer på samtliga pojkar, det är Barbie-lockar på tjejern, det är den obligatoriska svarta killen i det för övrigt snuskigt ariska gänget och det är bröst som inte rör sig nämnvärt vid språngmarsch genom skog och mark. Det kryddas på med lite själlös amerikansk rockmusik, lite motorcykel, solglasögon och närbilder på dessa ungdomar, kisande, fundersamma och allvarliga.

Jag som älskar originalet och känslan i dom äldre filmerna tycker såklart att mycket i den här filmen är på tok för välansat och retuscherat MEN jag inser också att många som gillar den här filmen kanske letar sig tillbaka och ger dom första filmerna den chans dom så väl är värda.

Visst finns det riktiga magplask bland dessa tolv filmer men den här är inte en av dom. Friday the 13th är en ordinär modern skräckfilm, den är inte superläskig men den funkar en mörk natt på filmtittare som inte är alltför härdade.

Originaltitel: Friday the 13th

Produktionsår: 2009

Regissör: Marcus Nispel

Jason: Derek Mears

Bodycount: 15 döda

Mest minnesvärda scen: Titta på filmaffischen. Jason är snyggt belyst sådär bakifrån. Han ser maffig ut på nåt vis.

FREDAGEN DEN 13:E

Har du hästminne kanske du minns att jag redan skrivit om den här filmen, har du inte det så spelar det ingen roll, jag skriver ju om filmen i alla fall. Jag har nämligen sett om ALLA Fredagen den 13:e-filmerna och recensioner om den galne mördaren med hockeymask kommer droppa ner på fredagkvällarna här på bloggen lite oannonserat till och från som stoooooora bloooodiga filmpööööölar.

Fredagen den 13:e är en av dom största och mest kända skräckfilmsfranchisen som finns och under 80-talet var den så stort att det knappt är fattbart. Det som inleddes 1980 med den första filmen började egentligen redan 1957 då en pojke vid namn Jason Vorhees drunknade utanför Camp Crystal Lake. Sommaren efter blev två ungdomar brutalt mördade på samma camp och den stängdes. För evigt, trodde nog byinvånarna som var helt säkra på att det vilade en förbannelse över hela stället och dom var både förvånade och oroliga när husen restaurerades för att åter användas som sommarläger. Ungdomarna anlände en efter en och blev inte det minsta skrämda av invånarnas genuint omtänksamma råd att ge sig av, åka hem, strunta i sommarjobb och helt enkelt bara fly. Dom vill ju bara bada, röka gräs, spela monopol och knulla.

Det här är verkligen en skräckfilmsklassiker som egentligen borde stavas med stort S. Den har ALLT. Schysst uppbyggnad, kittlande spänning, snyggt gjorda effekter (av Tom Savini), otäck musik, bra story, trovärdigt agerade och hormonstinnskorkade unga vuxna och det där scha-scha-scha-ah-ah-ah-ljudet som fortfarande kan skrämma skiten ur mig om nån viskar det i mitt öra vid fel tillfälle. Det här är helt enkelt en måste-ses-film för alla som tycker om skräckfilm som genre.

Originaltitel: Friday the 13th

Produktionsår: 1980

Regissör: Sean S. Cunningham

Jason: Ari Lehman

Bodycount: 9 döda

Mest minnesvärda scen: Slutet. Fy fan alltså.