FILMÅRET 2015

Jag är reeeeedoooooo, nu äää jag reeeeeeedoooooooo! Äntligen känns det som att jag betat av alla ”måste-se-innan-jag-gör-årslistan-filmer” och vad är det då att vänta på? Nej precis, det är bara att ta på sig hjälmen och kalasbyxorna och ge mig in i Laserdomelokalen.

Innan jag kör igång med listan måste jag påpeka en sak: 2015 var ett jättebra filmår! Många stora och bra filmer har inte ens blivit bubblare (för jag ville inte ha 25 bubblare….det ska liksom vara nåt speciellt med det där). Jag är supernöjd på alla sätt och vis och det krävs en hel del för att denna lista ska uppdateras med någon ny film – men man ska såklart aldrig säga aldrig.

Är DU redo nu då? Hej Kollikock! Nu kör vi!

 

10. Ex Machina
(Regi:  Alex Garland)

Alicia Vikander, Oscar Isaacs och Domhnall Gleeson i en film skriven och regisserad av Alex Garland. En toppenfilm! Visste du att den aldrig gick upp på svenska biografer? Har du hört det förut? Inte?

.

.

.

9. The Martian
(Regi: Ridley Scott) 

Matt Damon är Mark Watney, den superpositive biologrymdfararen. The Martian är filmen helt utan badguys. Alla är snälla och rara och det är så himla skönt som omväxling kan jag tycka. En otroligt välgjord film att myspysa till.

.

.

.

8. Sicario
(Regi: Denis Villeneuve) 

Denis Villeneuve är min idol. Han kan verkligen göra film! Han kan VERKLIGEN göra film! Han kan verkligen göra FILM! Han kan verkligen GÖRA film!

.

.

.

7.  People Places Things
(Regi: Jim Strouse) 

En röd tråd på denna filmårslista är att filmerna antingen är supermysiga eller astunga. Den här filmen hör till den första kategorin.

.

.

.

6. Strangerland
(Regi: Kim Farrant) 

Och den här filmen hör till den andra. Och, det är ingen nyhet men, Nicole Kidman är fantastisk!

.

.

.

5. Danny Collins
(Regi: Dan Fogelman) 

”Heeeeey baby doll, what´s going on?”

.

.

.

4. Efterskalv
(Regi: Magnus von Horn) 

Bland det bästa som någon svensk filmskapare någonsin skapat. Magnus von Horn heter han, geniet.

.

.

.

3. Room
(Regi: Lenny Abrahamson) 

Personkemin mellan Jacob Tremblay och Brie Larson är magisk. Filmen är hemsk. Jag mådde illa och hade svårt att andas men jävlar vad bra!

.

.

.

2. Maggie
(Regi: Henry Hobson) 

Det är sällan jag gråter så mycket till någon film som jag gjorde när jag Maggie. Jag grät så mycket att jag snorade bort slutet, missade vad som verkligen hände. Det här är föräldraångest deluxe men det är också en otroligt snygg film, en rejäl story och väldigt bra skådespelarinsatser av både Arnold Schwarzenegger och Abigail Breslin.

.

.

.

1. The Revenant
(Regi: Alejandro G Iñárritu) 

Det här är ett mästerverk. Tycker jag. Det här är filmisk perfektion in i varenda kameravinkel, varenda underbettsfräs, vartenda halvdött stön, varenda naturbild, varenda känsla i varenda skådespelares ögon. Utom Domhnall Gleeson. Men det skiter jag i just nu.

Bubblare: The Wave, Mad Max: Fury road, Straight Outta Compton, The Overnight, Ett päron till farsa: Nästa generation, Sinister 2 och The Danish Girl.

Andra filmbloggare som listat detta filmår är:
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Jojjenito
Flmr
The Nerd Bird
Filmitch
Filmnight

Fredagsfemman #172

5. Behövs det en remake på Poltergeist?

Oavsett svaret på frågan så har den nya filmen premiär idag. Och ja, för dom som undrar men inte vågar sen om den gamla, den håller helt okej fortfarande.

.

.

.

4. Maggie <3

Igår skrev jag om Maggie här på bloggen, zombiedramat med Arnold Schwarzenegger och Abigail Breslin. Den har biopremiär idag. Det gör mig lycklig. Jag hoppas att många går och ser den och att alla som ser den släpper tanken på att den har nåt med World War Z, George A. Romero-zombies eller skräckfilmer att göra. Det har den inte. Maggie är en film av en alldeles egen sort. Den utmanar både genren och oss tittare OCH den fick mig att falla helt pladask.

.

.

.

3. Tippa sommarens fotbolls-VM!

Mellan 6 juni och 5 juli är det fotbolls-VM i Kanada. Pia Sundhage och vårat svenska damlag har kvalificerat sig och nu är det bara upp till oss här hemma att heja fram dom till superframgångar. Nu har du dessutom chans att vinna en slant genom att tippa på samtliga matcher! VM-tipsens mästare, aka Flmr-Steffo, har skapat en plattform där man på ett enkelt och smidigt sätt kan vara med och leka. Eller tävla. Eller gissa. Eller gnugga geniknölarna, läsa på och tippa med hjärnan. Klicka här för att komma direkt till VM-tipset 2015! Om inte annat, var med och tippa för att försöka slå mig. Jag har ingen aning så jag intuitionstippar, sån är jag.

.

.

.

2. Looking

Jag såg båda säsongerna under ett och samma dygn, bara en sån sak! Looking är helt enkelt en TV-serie som är både lättsmält, mysig, beroendeframkallande och riktigt bra. Och Jonathan Groff skulle ha varit en PERFEKT Superman. Mycket bättre än Henry Cavill. Just sayin. (Och nej, jag har inte sett honom i Glee och nej, jag kommer inte göra det heller)

.

.

.

1. Eurovision Song Contest

2015 är året när Australien gör entré i den europeiska musiktävlingen (!) och kanske – troligen – kommer vinna hela tjottaballongen. Jag sitter givetvis klistrad framför TV:n. Det här är ju en av årets absoluta höjdpunkter i TV-sammanhang. Och heja Måns och den tecknade gubben. Såklart! Det får GÄRNA bli final i Tele2 Arena nästa år.

.

.

MAGGIE

Jag tror att dom allra flesta föräldrar kan skriva under på en sak: samma sekund som man ser sitt lilla barn för första gången slås det på nån form av relä i kroppen som innebär att man blir rädd för typ allt. Rädd för att barnet ska dö, rädd för att man själv ska dö, rädd för att nånting ska hända barnet som man själv inte kan lösa.

Förutom denna grundrädsla tillkommer andra former av nojjor, till exempel den ibland smarta och ibland fullständigt onödiga förmågan att i alla lägen se fyra steg längre fram och fantisera fram fasor som sannolikt aldrig kommer hända. Det kan gälla liten-knodd-på-trehjuling-som-åker-på-trottoaren (tänk OM hen plötsligt styr ut i vägen, tänk OM det kommer en bil, tänk OM den som kör bilen sitter och twittrar) OCH det kan gälla hittipågrejer som vad gör jag när zombieapokalypsen bryter ut? Precis. Inte OM utan NÄR.

Den här inneboende rädslan jag har som förälder tror jag är den stora förklaringen till vilka ord som kommer skrivas i resten av min recension av Maggie. Jag har nämligen precis gråtit i över en timme. Alltså nu snackar vi inte några söta salta små rinnande tårar nedför kinderna, nej jag har BÖLAT. Snoret har runnit, jag har vridit mig som en daggmask av sorgsen ångest och varje uns av ”vattenfast” mascara (baaah!) sitter utspritt någon annanstans. På tröjärmen, på händerna, på den lilla näsduken jag lyckades gräva fram i panik. Jag har ont i huvudet. Jag känner mig fullständigt urvriden. Samtidigt jublar jag i bröstkorgen. Vilken SJUKT BRA film jag sett! Årets hittills – och med råge – bästa film!

Maggie ÄR en zombiefilm men om du gillar till exempel Dawn of the dead och tror att det är nåt i den stilen du ska få se lär du bli besviken. Maggie är en film som handlar om zombies – men zombies i det lilla. Baksidan av en zombieinvasion kanske man kan säga. Vad händer den lilla familjen när zombiesmittan utbrett sig och ett barn blir bitet och borde sitta i karantän? När barnet bara har några dagar kvar att leva och det finns ingen medicin, inget att göra? Hur reagerar man som förälder? Hur reagerar syskonen? Styvmamman? Kompisarna? Han som var en pojkvän i vardande innan denna skit kom emellan?

Maggie är en jättesnygg film, otroligt stämningsfull och lugn och den här filmen är för Arnold Schwarzenegger vad Joe var för Nicolas Cage. Arnold är nedtonad, trygg och skäggig och går runt i flanellskjorta utan att prata speciellt mycket. Han behöver inte prata, hans ögon och kroppsspråk säger allt man behöver veta. Abigail Breslin är dottern Maggie och hon är precis sådär ”vanlig tonåring” som rollen kräver för att jag ska tro på henne. Effekterna när hon sakta förvandlas är sparsmakade, utsökta, perfekta skulle jag vilja säga.

Utan att överdriva skulle jag säga att hela filmen är det – perfekt – och jag ger med glädje ut bloggens högsta betyg till denna fina lilla film!

Flmr-Steffo har också sett filmen och här är hans tankar om den.

[Som en liten parentes och ett lustigt sammanträffande, just precis idag för 18 år sedan fick jag uppleva den där nya rädslan för första gången. Jag blev mamma till världens sötaste tjej och idag blir samma söta tjej myndig! Jag kan inte säga att rädslorna blir varken färre eller lindrigare med åren men man lär sig hantera dom. Tills det kommer filmer som Maggie, då får jag panikångest och dammarna svämmar över. Vad skulle jag göra om hon blev zombie? VADFAAAAN SKULLE JAG GÖÖÖÖRA???]