FUNDERINGAR OCH GISSNINGAR INFÖR NATTENS OSCARSGALA

Inatt är det julafton för filmälskare över hela världen. Gräddan av Hollywood samlas i Dolby Theatre i Los Angeles och det finns väl inte en kvadratcentimeter av den ytan som inte är dokumenterad av kameralinser.

I soffan här hemma i Sverige kommer jag sitta tillsammans med tre vänner, tre filmbloggare och inatt även poddare för att gemensamt försöka hålla oss vakna och samtidigt gissa, dissa och fnissa oss igenom natten.

Här nedan kommer en lista över samtliga nominerade och lite tankar från mig angående eventuella vinnare eller skådisar/filmer jag saknar. Klicka på länkarna för att komma till mina recensioner av filmerna om du är nyfiken.

Bästa film

Call Me By Your Name
Darkest Hour
Dunkirk
Get Out
Lady Bird
Phantom Thread
The Post
The Shape of Water
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Mina funderingar: Jag hoppas att Three Billboards Outside Ebbing, Missouri vinner. Det är en Film-Film uti fingerspetsarna, ett perfekt skrivet originalmanus och en film om människor för människor. Frågan är hur PK Oscarsjuryn är. Om mycket så ligger ju Lady Bird eller Get Out bra till men jag skulle inte sätta en peng på någon av dessa filmer.

.

Bästa regi

Christopher Nolan – ”Dunkirk
Jordan Peele – “Get Out
Greta Gerwig – “Lady Bird
Paul Thomas Anderson – “Phantom Thread
Guillermo del Toro – “The Shape of Water

Mina funderingar: Det är bara två av dessa filmer som folk kommer minnas som något extraordinärt om femton år och det är Dunkirk och The shape of water men antagligen kommer Greta Gerwig att vinna. Jag saknar dock Yorgos Lanthimos här för The killing of a sacred deer.

.

Bästa kvinnliga huvudroll

Sally Hawkins – “The Shape of Water
Frances McDomand – “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Margot Robbie – “I, Tonya
Saoirse Ronan – “Lady Bird
Meryl Streep – “The Post

Mina funderingar: Det borde bara finnas en solklar vinnare här och det är Frances McDormand. Margot Robbie är bra som Tonya Harding MEN för snygg för att jag på riktigt ska köpa henne i rollen. Saoirse Ronan känns som hennes generations Meryl Streep, hon kommer att bli nominerad för typ allt hon gör och Meryl Streep är ju som sagt nominerad även i år och denna gång är hon hundra procent värdig sin nominering. Sally Hawkins borde vara McDormands enda motståndare men jag tror och hoppas att vi får se den sistnämnda ta emot guldgubben. Mycket konstigt och rent utav FEL att Brooklynn Prince inte fick en nominering för The Florida Project! Hon må bara vara sju år gammal men hon utklassar dom flesta vuxna med sitt skådespeleri!

.

Bästa manliga huvudroll

Timothee Chalamet – “Call Me By Your Name
Daniel Day-Lewis – “Phantom Thread
Daniel Kaluuya – “Get Out
Gary Oldman – “Darkest Hour
Denzel Washington – “Roman J. Israel, Esq.”

Mina funderingar: Det vore en SKRÄLL om någon annan än Gary Oldman vann i år men jag skulle tycka det var vansinnigt roligt om Timothée Chalamet gled om på insidan och vann över alla dessa RÄVAR. Han gör en otroligt fin rolltolkning i Call me by your name. Två skådespelare som var med i förhandsbuzzet för en nominering var Robert Pattinson för Good Time och Jake Gyllenhaal för Stronger men som sagt, ingen av dessa nådde ända fram. Den skådis jag saknar mest här är Vince Vaughn för sin roll i Brawl in cell block 99 men riktigt så vågad crazybananas kan man väl inte tro att en oscarsjury är?

.

Bästa kvinnliga biroll

Mary J. Blige – “Mudbound”
Allison Janney – “I, Tonya
Lesley Manville – “Phantom Thread
Laurie Metcalf – “Lady Bird
Octavia Spencer – “The Shape of Water

Mina funderingar: Allison Janney *KLAPP KLAPP KLAPP* !!! En sån sjuuukt jävla bra roll hon gör som Tonya Hardings vidriga morsa i ”I, Tonya”. GE HENNE EN OSCAR. NU. ÄNTLIGEN! Annars saknar jag Nicole Kidman i ”The killing of a sacred deer”.

.

Bästa manliga biroll

Willem Dafoe – “The Florida Project
Woody Harrelson – “Three Billboards outside Ebbing, Missouri
Richard Jenkins – “The Shape of Water
Christopher Plummer – “All the Money in the World
Sam Rockwell – “Three Billboards outside Ebbing, Missouri

Mina funderingar: Att Barry Keoghan inte blev nominerad för sin roll i ”The killing of a sacred deer” är ett SKÄMT! Saknade även Armie Hammer från ”Call me by your name” och John Boyega från ”Detroit”. Så i min värld hade dom kunnat byta ut Dafoe och Plummer mot två av dessa tre.

.

Bästa dokumentär (långfilm)

“Abbacus: Small Enough to Jail”
“Faces Places”
“Icarus”
“Last Men In Aleppo”
“Strong Island”

Mina funderingar: Jag har inte sett någon av dessa alltså kan jag varken tycka eller gissa.

.

Bästa icke-engelskspråkiga film

“En fantastisk kvinna” (Chile)
“The Insult” (Libanon)
“Loveless” (Ryssland)
“Om själ och kropp” (Ungern)
The Square” (Sverige)

Mina funderingar: Jag tror att även om jag sett alla dessa filmer och inte var svensk så hade jag fortfarande hoppats och trott på The Square. Maken till smart och udda film har man sällan skådat!

.

Bästa originalmusik

Hans Zimmer – “Dunkirk
Johnny Greenwood – “Phantom Thread
Alexandre Desplat – “The Shape of Water
John Williams – “Star Wars: The Last Jedi
Carter Burwell – “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Mina funderingar: Jag äääälskar Alexandre Desplats musik i The shape of water! Den satte tonen så PERFEKT i hela filmen. Hans Zimmer förtjänar visserligen alltid priser men hans musik i Dunkirk är mer ljud….kanske.

.

Bästa originalsång

“Mighty River” från “Mudbound”
“Mystery of Love” från “Call My By Your Name
“Remember Me” från “Coco
“Stand Up for Something” från “Marshall”
“This Is Me” från “The Greatest Showman

Mina funderingar: Med tanke på hur många gånger jag lyssnat på This is me i bilen på så hög volym att rutorna skallrade – självklart är det min favorit!!

.

Bästa foto

Roger Deakins – “Blade Runner 2049
Bruno Delbonnel – “Darkest Hour
Hoyte van Hoytema – “Dunkirk
Rachel Morrison – “Mudbound”
Dan Laustsen – “The Shape of Water

Mina funderingar: Foto… ja herregud vilken MATCH detta blir! En stenhård match mellan Roger Deakins, Hoyte van Hoytema och Dan Laustsen. Eftersom esset Roger Deakins konstigt nog aldrig förut fått en Oscar (trots tretton nomineringar innan i år) så sätter jag min förhoppning på att han får vinna i år. Hoyte van Hoytema kommer få många fler chanser även om jag tycker att hans foto i Dunkirk är exceptionellt ballt! Den jag saknar i startfältet är Janusz Kaminski för The Post. Frågan är om han varit nominerad om Rachel Morrison inte varit kvinna,

.

Bästa produktionsdesign

“Skönheten och Odjuret”
Blade Runner 2049
Darkest Hour
Dunkirk
The Shape of Water

Mina funderingar: Här saknar jag verkligen The Post men annars, herregud vilket filmår vi haft med alla dessa filmer att välja bland! Mitt hjärta klappar mest för Blade Runner 2049. Utan den magnifika produktionsdesignen hade jag knappast sett den två gånger på bio. Jag gav den trots allt bara 3/5.

.

Bästa makeup & hår

Darkest Hour
Victoria and Abdul
Wonder

Mina funderingar: Finns bara en vinnare och det är Winstin Churchill i Darkest Hour. Snyggaste åldrade masken – någonsin! Och detta alltså trots att det är en verklig person som ska skildras. Också. Jacob Tremblays ansikte i Wonder är verkligen inte tokig den heller men den borde inte ha en chans mot Churchill.

.

Bästa kostymdesign

“Skönheten och Odjuret”
Darkest Hour
Phantom Thread
The Shape of Water
Victoria and Abdul

Mina funderingar: The Shape of water! Saknar dock The Post här. Otroligt konstigt att den filmen inte fick fler nomineringar.

.

Bästa visuella effekter

Blade Runner 2049
Guardians of the Galaxy, Vol. 2
Kong: Skull Island
Star Wars: The Last Jedi
Apornas planet: Striden

Mina funderingar: Apor i all ära men Blade Runner 2049 är nåt alldeles extra rent visuellt. Vinner inte den filmen hoppas jag på Kong. Kong är king. Alltid.

.

Bästa ljudredigering

Baby Driver
Blade Runner 2049
Dunkirk
The Shape of Water
Star Wars: The Last Jedi

Mina funderingar: Blade Runner 2049 och Dunkirk hade det bästa ljud jag hört på länge i en biosalong men jag hoppas att Blade Runner 2049 vinner. Magkänsla bara, inget mer än det.

.

Bästa ljudmix

Baby Driver
Blade Runner 2049
Dunkirk
The Shape of Water
Star Wars: The Last Jedi

Mina funderingar: DUNKIRK! Här är det ljud och oljud, musik, bröl, tickande klockor och bombanfall, en hel DRÖS med ljud som måste sammanstråla till en perfekt mix för att man ska orka lyssna. Och här blev det…perfektion!

,

Bästa dokumentär (kortfilm)

“Edith+Eddie”
“Heaven Is a Traffic Jam on the 405”
“Heroin(e)”
“Knife Skills”
“Traffic Stop”

Mina funderingar: Har inte sett någon, jag lägger ner min röst.

.

Bästa kortfilm

“DeKalb Elementary”
“The Eleven O’Clock”
“My Nephew Emmett”
“The Silent Child”
“Watu Wote/All of Us”

Mina funderingar: Samma sak som i föregående kategori. Jag lägger ner min röst.

.

Bästa manus på annan förlaga

James Ivory för “Call Me By Your Name
Scott Neustadter & Michael H. Weber för “The Disaster Artist
Scott Frank, James Mangold & Michael Green för “Logan
Aaron Sorkin för “Molly’s Game
Virgil Williams & Dee Rees för “Mudbound”

Mina funderingar: James Ivory är 315 år gammal men har gjort ett kanonjobb med manuset till Call me by your name. Aaron Sorkin är genial men lyckades inte döda sina älsklingar när det kom till manuset till Molly´s Game. Logan är en mästerlig film på många sätt men min gissning och tippning och önskan är att killarna bakom The Disaster Artist vinner. Helvete vilken otippat bra film!

Bästa originalmanus

Emily V. Gordon & Kumail Nanjiani för “The Big Sick
Jordan Peele för “Get Out
Greta Gerwig för “Lady Bird
Guillermo del Toro & Vanessa Taylor för “The Shape of Water
Martin McDonagh för “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Mina funderingar: Den här kategorin är extremt tuff i år, väldigt mycket starkare än vanligt tycker jag. Men i ett startfält av fem superoriginella originalmanus tycker jag att The Big Sick borde premieras. En romantisk komedi av detta slag ser man inte ofta och med en Oscar i bagaget skulle filmen få ännu mer uppmärksamhet än den redan fått.

.

Bästa animerade långfilm

“Baby-bossen”
“The Breadwinner”
Coco
“Tjuren Ferdinand”
“Loving Vincent”

Mina funderingar: Att Disney/Pixars kanske (enligt många) bästa film nåååågonsin INTE skulle vinna en Oscar finns (väl?) inte på världskartan? Hundra spänn på Coco alltså.

.

Bästa redigering

Baby Driver
Dunkirk
“I, Tonya”
The Shape of Water
Three Billboards outside Ebbing, Missouri

Mina funderingar: Här måste jag ge Dunkirk min röst. Att göra en film som befinner sig på tre tidslinjer samtidigt och få ihop det utan att det blir rörigt eller heltokigt, det är ingen lätt match.

.

Bästa animerade kortfilm

“Dear Basketball”
“Garden Party”
“Lou”
“Negative Space”
“Revolting Rhymes”

Mina funderingar: Har ingenting att tillägga i denna kategori annat än att det är små filmer som alla brukar vara himla fina och bra på alla sätt. Ändå blir det liksom sällan av att man letar upp dom. Synd. Tycker jag.

.

Må bäste man, kvinna och film vinna! Jag önskar dig som sitter uppe i natt härligt underhållande timmar!

Fredagsfemman #237

5. Shamalamadingdongpeppen

Alltså, jag vet inte om jag är helt ute och cyklar nu men jag har sett trailern till M. Night Shyamalans nya film Split och den känns helt kanon tycker jag. James McAvoy får en hel del att stå i när han spelar en mycket schizofren man som har hela 23 personligheter. Vad tycker du, blir du pepp av trailern? Filmen har inte svensk premiär förrän i januari men trailern kan du kolla in här.

.

.

.

4. Danmarks Oscars-shortlist

Nånting slår mig när jag ser namnen på dom tre filmerna som finns med i Danmarks shortlist för att kunna bli deras Oscarsbidrag: vilket SJUKT bra år det varit för dansk film! Det står mellan Thomas Vinterbergs ”Kollektivet”, Lisa Ohlins ”De standhaftige” (den heter Walk with me på svenska biografer) och Martin Zandvliets ”Under sanden” och jag kan inte heller låta bli att undra vilka svenska filmer det buzzas om i sammanhanget. Är det kört för Efterskalv?

.

.

.

3. Alena

Jag såg entimmesversionen när den gick på TV förra sommaren men nu är långfilmen här! Svälj svensk-film-skepticismen och gå och se den!

.

.

.

.

2. OS-FINAL IKVÄLL!!!

Det är nästan som att häda att inte tjonga upp Sveriges fotbollsdamer på förstaplatsen denna vecka men när du sett ettan förstår du varför. Men ikväll – IKVÄLL – spelar dom OS-final i fotboll och det är STORT, det är MEGASTORT! Slå på TV:n kl 22.30. Vilken kanal törs jag inte sia om för jag har fortfarande inte köpt nån OS-bibel men jag litar iskallt på att Steffo meddelar detta i kommentarsfältet. *blink*

.

.

.

1. MALMÖÖÖÖÖ!!!

Nu har ETT HELT ÅT gått sen det var Malmö Filmdagar förra gången och hur mycket jag än tänker på det så kommer jag bara fram till en enda sak: Hur fort har inte detta år gått egentligen? Vansinnigt fort skulle jag säga, men på ett bra sätt för nu börjar snart årets bästa vecka – igen!

Massor med film, massor med filmsnack, massor med filmmänniskor och en handfull filmspanare, hotellfrukostar, mingeldrinkar, dammsugare och ett filmschema som ska spikas. Härligt, det ska bli så HÄÄÄÄÄRLIGT – eller hur Sofia, Jojje och Henke?!

TÄVLING: VEM VINNER ÅRETS OSCARS?

Den årliga gissa-Oscarsvinnare-tävlingen är här! Hör jag applåder och visslingar?

Oscarsgalan går av stapeln söndagen den 22 februari och tävlingen är öppen fram till 23:59 just denna dag. Bara någon vettig TV-kanal får tummen ur och sänder galan kommer jag givetvis att liveblogga hela natten precis som vanligt och även uppdatera med tävlingsresultat under galans gång.

Det du behöver göra är detta:

1. Gissa vinnarna i kategorierna nedan

2. Skicka svaren till fiffi@fiffisfilmtajm.se och märk mejlet med Oscars.

3. Den som i det snabbast inskickade mejlet lyckats pricka in flest rätta gissningar vinner ett av mig noga utvalt filmpaket. Om två personer gissar precis lika vinner alltså den som skickade in tävlingsmejlet först.

4. Nyfiken på filmpaketet?  I år har jag frångått principen att enbart ha med oscarsfilmer, i år blir det helt enkelt fem KALASFILMER! Filmpaketet består av Drive (Bly-ray), The Place Beyond the Pines (Blu-ray), En enda man (Blu-ray), Enemy (DVD) och Rocky IV (Blu-ray).

.

Här är kategorierna som du måste gissa vinnarna i för att vara med i tävlingen.

Bästa film

.
.
.
.
Bästa regi

Alejandro González Iñárritu – Birdman
Richard Linklater – Boyhood
Bennett Miller – Foxcatcher
Wes Anderson – The Grand Budapest Hotel
Morten Tyldum – The Imitation Game
.
.
.
.
Bästa manliga huvudroll

Steve Carell — Foxcatcher
Bradley Cooper — American Sniper
Benedict Cumberbatch – The Imitation Game
Michael Keaton — Birdman
Eddie Redmayne — The Theory of Everything
.
.
.
.
Bästa kvinnliga huvudroll

Marion Cotillard — Två dagar, en natt
Felicity Jones — The Theory of Everything
Julianne Moore — Still Alice
Rosamund Pike — Gone Girl
Reese Witherspoon — Wild
.
.
.
.
Bästa manliga biroll

Robert Duvall — The Judge
Ethan Hawke — Boyhood
Edward Norton — Birdman
Mark Ruffalo — Foxcatcher
J.K. Simmons — Whiplash
.
.
.
.
Bästa kvinnliga biroll

Patricia Arquette — Boyhood
Laura Dern — Wild
Keira Knightly — The Imitation Game
Emma Stone — Birdman
Meryl Streep — Into the Woods
.
.
.
.
Bästa originalmusik

The Grand Budapest Hotel – Alexandre Desplat
The Imitation Game – Alexandre Desplat
Interstellar – Hans Zimmer
Mr. Turner – Gary Yershon
The Theory of Everything – Jóhann Jóhannsson
.
Lycka till!
.
.