BILLIONS SÄSONG 1-3

Nu när Fredagsfemman gått i graven kommer det sannolikt dyka upp lite texter även om TV-serier här på bloggen. Vissa är liksom för bra för att kunna låta bli att skriva om. Billions till exempel. En serie om nåt så urbota jävla trist som en pengar och människor som bryr sig om detta och enkom detta.

Serien kretsar kring en federal åklagare vid namn Chuck Rhoades (Paul Giamatti) som med alla medel försöker sätta dit hedgefondmäklaren Bobby Axelrod (Damian Lewis) för att han tillskansar sig en förmögenhet – och sköter sin business – genom ruffel och båg. Mitt emellan dessa två herrar finns Wendy Rhoades (Maggie Siff) då hon är gift med Chuck men jobbar som psykolog/coach på Axe Capitals. Bobby är gift med Lara (Malin Akerman) och båda paren har två barn var (som man sällan ser i bild).

Första säsongen (2016) är en katt och råttalek mellan dessa två män som ibland är nästintill skrattretande målmedvetna när det gäller varandra. Annat som kan anses viktigt, den äkta hälften, vänner, barn, inget av dessa spelar någon generell roll även om båda aldrig skulle erkänna det ens under kinesisk vattentortyr.

Att jag fastnade för serien under första säsongen är egentligen en chock – även för mig – men jag skyller på Damian Lewis och Maggie Siff som båda är skådespelare jag uppskattar rejält. Frågan som man ständigt slits mellan är: Team Rhoades eller Team Axelrod. Efter säsong ett är jag definitivt Team Axelrod. Damian Lewis är en härlig jävel.

När säsong 2 drog igång (2017) trodde jag nog att den skulle ticka på i samma pratiga tempo som i första men jag blev förvånad. Manusförfattarna lyckades vrida till storyn både ett och två varv. Wendy Rhoades (Maggie Siff) spelar en allt större roll i antagonisternas liv och det är intressant att följa hur hon läser dom som två öppna böcker. Och dom tillåter det! Tuffa, smarta, kaxiga karriäristmän som Chock och Bobby låter en kvinna – i princip – styra allt. Spännande!

Redan i första säsongen fick vi se att Chuck rent sexuellt sitter fast i dominatrix-Wendys grepp och i säsong 2 väntar man bara på att Bobby ska hoppa över staketet och ge sig efter henne. Kanske är detta en av anledningarna att jag tycker denna säsong växer jämfört med första. Det är inte BARA kliniskt prat om siffror och sluga baktankar, det är riktiga känslor också. Och när Chuck hamnar riktigt i skiten hettar det till ordentligt och säsongen avslutar med en BANG minst sagt. Var är jag nu, är jag med i Team Rhoades eller Team Axelrod? Det vetetusan om jag inte måste svara Team Rhoades.

Tredje säsongen (2018) börjar och Bobby Axelrod är i princip nere för räkning. Han är ekonomisk bakbunden, hans äktenskap går åt helvete, han mår helt enkelt inge vidare.

En av Axe Capitols nyaste rekryteringar (och definitivt den intelligentaste), den icke-binära Taylor (Asia K. Dillion) får ta över den dagliga ledningen och hen är en karaktär serien mår otroligt bra av att ha med. Hen virvlar runt fördomar både bland seriens karaktärer och mig/oss som tittar och det är SMART! Taylor är inte med för att göra serien PK, hen är med för att hen – om Axe Capitol och Bobby Axelrod vore ett verkligt företag och en verklig företagsledare – definitivt hade haft samma position. Trovärdigt in i minsta stavelse alltså.

I denna säsong tvingas Chuck och Bobby helt otippat att samarbeta, Taylor får lära sig den hårda vägen att kärlek och affärer inte hör ihop, en stenrik ryst affärsman dyker upp (spelad av John Malkovich) och 90-tals-favoriten Corbin Bernsen gör ett inhopp (eller två).

Det är mycket som är bra i den här säsongen. Grundkänslan är bra, vissa avsnitt är i det närmaste hypnotiska men den har också en del små punkter jag funderar på. Som barnen till exempel. Chucks och Wendys två barn – Kevin och Eva – dras in i handlingen för att förstärka utsattheten i dom två föräldrarna som par. Vad händer barnen om dom båda ”går under”? Den frågan är helt och hållet berättigad men då man aldrig får se dom i rollen som föräldrar, aldrig interagera med barnen, aldrig se kidsen i bild, då blir detta en komplexitet endast på pappret, jag känner den aldrig. Och som alla vet, känslor är allt, även när det kommer till rörlig bild.

Det som är plus då? Damian Lewis bara växer och växer i rollen som Bobby. Malin Akerman är inte med så mycket men när hon är med bränner det till och Maggie Siff får massor att göra även denna säsong. Det obegripliga i att hon är gift med en man som Chuck när hon kan få precis vem hon vill fortsätter att vara obegriplig, men vem är jag att döma folks förhållanden? Sen….att jag väntade in avsnitten och bingetittade hela säsongen är alltid ett plus. Det är bästa sättet att se en serie på – tycker jag. Då kommer man in i historien på allra bästa sätt.

Är jag då Team Axelrod eller Team Rhoades nu? Ärligt, jag vetefan!

En fjärde säsong är inplanerad med sändningsstart 2019. LÄNGTAR!

Billions säsong 1 (12 avsnitt)

Billions säsong  2 (12 avsnitt)

Billions säsong 3 (12 avsnitt)

 

GAME OF THRONES SÄSONG 2

Det är bara en dryg vecka sedan jag såg klart Game of Thrones säsong 1 och nu är den andra säsongen klar. Frågan om jag är helt fucking mad är givetvis befogad men det självklara svaret för mig som sitter på facit är nej.

En kombination av ryggskott, galet mycket jobb och en för övrigt fullsmockad almanacka plus en son med gipsat ben från lår till fotknöl som behöver rätt stor dos hjälp med det mesta har gjort att varje sekund jag haft över till mig själv har varit helig. Och vad kan vara bättre och mysigare än heliga stunder och nattliga lediga timmar när man kan glida iväg till en annan värld, må så vara en mörk och hemsk sådan men att besöka familjer som har lite annorlunda problem att brottas med kan faktiskt vara rätt energigivande – även om dom heter Lannister, Stark, Baratheon eller Targaryen i efternamn.

Under denna säsong precis som förra har Henke försett mig med länkar till GoT-krönikor skrivna av Tim Surette som jag har läst allt eftersom avsnitten är sedda. Mycket intressanta och väldigt underhållande texter som sammanfattar avsnitten på ett roligt sätt. Ja du läste rätt. Roligt. Jag fnissar ofta, mycket och icke klädsamt högt åt hans klockrena formuleringar, till exempel ”If you ever take one of those ”Which Game of Thrones character are you?” quizzes and your results say ”Joffrey,” go put your head in an oven.”

Vad händer i huvudet när jag läser en sån mening? Kan jag bara läsa vidare som om ingenting hänt? Självklart inte. Givetvis letar jag upp ett sånt quiz! Vad fan gör man om man ”är en Joffrey”? Hur tacklar man en sån sanning?  Här kan du göra testet om även du känner ett plötsligt sug efter att få reda på sanningen, om du vill veta om du är en psykopatjävlakung, könlös Varys, tuffis-Khaleesi eller kanske en liten dvärg? Vem jag blev kan du se allra längst ner i detta inlägg.

Varning för säsong-2-spoilers här nedanför. Jag vet att det fortfarande är 99% av jordens befolkning som redan sett dessa avsnitt men OM nån mot förmodan inte sett serien och inte vill bli spoilad alls, sluta läs nu.

Mina tankar om andra säsongen:

– Jag säger som Arya Stark, alla kan dö. I denna säsong fortsätter karaktärer som man tror viktiga för handlingen att dö likt flugor men med den enda skillnaden att jag knappt höjer på ögonbrynen. Det är tokigt egentligen. Nu när jag vet förutsättningarna – att det inte finns några – så låter jag ingen ny karaktär komma mig nära. Jag vet ju att dom sannolikt snart är borta igen. Den där homosexuelle kungen till exempel, han som verkade vara en sexuellt velig men hygglig man, tjoff sa det bara så var han död och sen var det bra med det.

– Säsong 2 känns svagare än ettan på en ganska tydlig punkt: männen. Det kryllar av härliga, starka, personliga, intressanta, viktiga kvinnliga karaktärer men i den manliga ringhörnan gapar det tämligen tomt. Den lille Tyrion Lannister (Peter Dinklage) dominerar storstilat, ”Littlefinger” och Varys kämpar på när dom väl får lite tid i rampljuset och Jamie Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) är med så lite att det är larvigt. Den vidrige tonårskungen Joffrey har även han för lite fokus på sig tycker jag, det pratas mycket om honom men han är sällan i bild. Det är bra för nerverna i kroppen men sämre för nerven i serien.

– Det är tre specifika män som får väldigt mycket tid i denna säsong och ingen av dom berör mig alls (än så länge): Robb Stark, Theon Greyjoy och Jon Snow. Tre snubbar som utseendemässigt är rätt lika och ingen av dom har direkt nån utstrålning att tala om. Det är mycket prat om förberedelser till strid och dom utnämner sig själva till kungar och prinsar till höger och vänster. Om serien enbart handlade om dessa tre skulle jag ha tröttnat helt vid det här laget. Nu blandas historierna som sig bör i en TV-serie och jag vet att jag får återse mina favoriter med jämna mellanrum så det blir aldrig tråkigt på riktigt.

– Vilka är då mina favoriter? Tjejerna! Daenerys Targaryen såklart, The mother of dragons fortsätter att utvecklas och bli tuffare och tuffare och pratar tydligare och tydligare och vågar säga nej till friare och inte göra som ”alla andra kvinnor”, det vill säga falla för smicker. Arya Stark i kortklippt frisyr kämpar för att hålla sig inkognito och därmed vid liv men hennes karaktärsutveckling har inte gått lika mycket framåt som i första säsongen. Livvakten Brienne är stor och stenhård, änkan Stark lätt att tycka om men lite för vekhjärtad för sitt eget bästa och Sansa Stark vill jag ömsom lappa till ömsom krama.

Kanske är det kungamodern Cersei Lannister (Lena Headey) som förvånar mig allra mest. Att hon är en iskall jävel är kanske inte förvånande då hon visade tydliga tecken på det även i första säsongen men att JAG skulle tycka att hon är intressant förvånar MIG. Och Melisandre, hon är bara så läskig, så jävla läskig! Föda värsta spökbarnet, en killingmachine gjord av svart rök, bara sådär, på ett kallt grottgolv. Burr. Vad ska det bli av henne?

Jag har en känsla av att denna säsong är lite av en mellandito. Nu ser jag fram emot säsong 3! Dracarys!

* Vem blev då jag i GoT-personlighetstestet? Måste jag stoppa huvudet i ugnen nu eller kan jag leva vidare med mitt liv utan att få personlighetspanik?

You Scored as Eddard Stark

You are Eddard Stark. King of the North, you are very honorable and a loyal friend. However, this kindness and nobility, although admirable qualities, may end up hurting you in the long run. No shit Sherlock?!

(Det sista la jag till själv)

Henke har också skrivit om säsong 2. Klicka här för att komma dit.