Gästrecension: IMPROMPTU

När bloggen fyllde fem utlyste jag en tävling, en chans för alla utan egen filmblogg att skriva en egen recension. Idag är det dags att kora vinnaren och att publicera recensionen.

Vinnaren heter Hanna, finns på Twitter som @rovarspraket och filmen hon valt att skriva om är från 1991 och heter Impromptu, men den svenska titeln känns kanske bättre igen: Chopin, Mon Amour.

Här är Hannas recension:

Filmen handlar om den brokige och självständiga författaren George Sand (Judy Davies) som blir stormförälskad i den blyga och stillsamma kompositören Frederic Chopin (Hugh Grant). Som vi kan gissa så blir hennes känslor blir icke besvarade – och sen är vi igång! Kostymfilmsfantast som jag är så blir jag rätt lätt tjusad av pastellfärgade slottsmiljöer, intrikata korsettklänningar med boobsen uppe under hakan, förstulna blickar över middagsbordet (där alla talar om allmänna ting men vi vet ju vad de EGENTLIGEN menar), besattheten vid klass, rikedom och släktträd, och i denna rulle har vi alla dessa variabler, låt vara i mer humoristisk ton än det vanligtvis brukar.

Den svenska titeln på filmen Impromtu är, och håll i er nu, Chopin, mon amour. Vilka är dessa översättare? Hur var det sistnämnda ett bättre val än orginaltiteln? Med tanke på att filmen kom ut tidigt 90-tal så fanns där kanske eventuell oro att vanligt fölk inte skulle begrip om det var titel på nån utrikiska, men döp då för bövelen inte om titeleländet till Chopin, mon amour! Det blev åtminstone inte Kompositören Som Visste För Lite, och det får vi väl vara tacksamma för.

En film med en ”besvärlig kvinna” i huvudrollen är en lyx man inte blir utsatt för så ofta. Att man dessutom hejar på henne, och vill att hennes karaktär ska vinna, det går som sagt inte tretton på ett dussin av dom filmerna. Hon knullar runt, hon vägrar falla in i ledet, hon är kreativ, framgångsrik och gör sin grej, och blir INTE STRAFFAD fört! (Den allt för vanligt förekommande moraliserande slutklämmen brukar väl vara nåt åt det hållet.) Och medan vi nu är inne på genusperspektiv så är det även intressant att de manliga skådisarna i denna film kommer undan med att vara helt bedrövliga, medan kvinnorna har en extremt hög lägstanivå rätt igenom. Bernadette Peters komiska timing och tilbakahållna frustration, Emma Thompsons kärleksfullt porträtterade hysterika till grevinna och mecenat, Judy Davis hudlösa uppenbarelse. Den enda som bryter könstrenden är underbara Mandy Patinkin. Man behöver inte bli påmind om att det som sker på teveskärmen är på låtsas, utan man dras med och får vila tryggt i hans trovärdiga insats då han är sin karaktär.

Filmen utspelar sig i Paris under 1800-talet. Alla inblandade borde rimligtvis prata franska med varandra. Men eftersom detta är en engelsk film så går vi med på att skådisarna talar engelska med varandra. Julian Sands jobbar dock, precis som sin kollega Hugh, under premissen Hitta På En Egen Bruten Engelsk Accent, hans är tydligen ungersk. Där ser man. (Herr Grants är polsk. Klart som korvspad.)


Och förresten, Julian Sands, vad är grejen? Maken till stolpighet har knappt skådats utanför brägårn. Han låter ju nivåsänkt när han pratar. Snälla, säg att det är meningen?

Julle: Ja, men jo, jag tänker lite så att han den däringa Liszt måste säkert varit lite efter, sådär.

Alla i filmteamet: Jag tänker fan inte säga nåt, du får! Jag har inte råd att få sparken. Va? Visst, Julian, det kör vi på, låter rimligt!

Vilka tagningar slängde dom, om de här fick vara kvar? (Hang on! Är han en manlig Kiera Knightley, Fiffi?!)

 

Trots allt mitt gnäll över det som inte riktigt nådde hela vägen fram med denna produktion så är det en väldigt sevärd och underhållande film. Vackert foto, bra story, engagerande dialog, praktfull scenografi, ambitiös kostymavdelning, och, i det stora hela, bra rolltolkningar.

4 av 5 Tjusiga Hästdragna Vagnar blir slutbetyget för denna lilla pärla.

(Bilden föreställer Frederic Chopin. Ganska lik Hugh Grant va?)


 

Vinnare i MovieZine-tävlingen

Lyckliga lottade vinnare till voucherpaket är:

Cecilia Burman

Anders Rosendahl

Sofia Åkerberg

Stefan Pettersson

Daniel Rundqvist

GRATTIS till er alla och GRATTIS till MovieZine som fått till en riktigt schysst interaktiv filmsajt som alla borde kolla in.

Vinnaren i Marveltävlingen

Nu är det dags att kora vinnarna i MARVEL UPPÅT VÄGGARNA-tävlingen.

Först ska den mest populära MARVEL-hjälten presenteras. Nästan 300 (!!) personer har skickat in tävlingsbidrag och här är de tio seriehjältar som fick flest röster. Vinnaren är alldeles solkar med över 50% av rösterna.

10. The Punisher

9. Deadpool

8. Black Widow

7. Thor

6. Daredevil

5. Wolverine

4. Captain America

3. Hulken

2. Iron Man

1. Spider-Man

Vinnaren i tävlingen valdes ut med lottens hjälp och du som kommer få den fiiina MARVEL-tapeten på posten inom några dagar heter:

CAMILLA KUMLEGÅRD och bor i Rättvik.

G r a t t i s !

Stort tack till Midbec som sponsrade tävlingen.

 

VINNAREN I 4-ÅRS TÄVLINGEN

Vilken DRÖS med tävlingsbidrag som damp ner i min inbox! Tack till alla, fantastiskt kul! Eftersom det inte fanns något rätt eller fel svar på själva tävlingsfrågan så har jag helt enkelt valt en vinnare genom lottning och det visade sig att vinnaren dessutom var den som allra snabbast skickade in sitt filmförslag (det tog inte många minuter).

Filmtajmpaketet innehållande Crazy Stupid Love (DVD), 50/50 (Blu-ray), The skin I live in (Blu-ray), Bourne-filmerna (DVD) och lite annat kul kommer skickas till Michael från Blomstermåla!

Självklart ska jag även redovisa vilka av Matt Damons filmer som ni läsare tycker är bäst. Av dom 66 tävlingssvar jag fick in röstade över häften på filmerna på plats 1-3 vilket jag aldrig hade kunnat gissa på förhand.

.

10. Eurotrip

9. Saving Private Ryan

8. The Informant!

7. Elysium

6. The Bourne Ultimatum

5. Oceans Eleven

4. The Departed

3. The Bourne Identity

2. Good Will Hunting

1. The talented Mr Ripley

.

Om ett år kör vi en 5-årstävling. Då ska det firas ännu mer ordentligt. Boom shak-a-lak.

Fredagsfemman # 67 – Musikaliska nedslag i mitt liv

5. Lyssnar på King och känner mig som en drottning

Ibland kommer det en låt som får mig att känna mig som en fågel. Som att jag kan flyga, som att jag kan lyckas med allt jag företar mig, som att det inte gör nåt om bilrutorna sprängs av basgången – spela roll liksom, jag är drottning i mitt eget liv! Petters King från nya skivan Början på allt är en sån låt. Jag tror den kommer spräcka många trumhinnor, mina är i alla fall bra uttänjda nu.

 

4. Som en liten film

Ibland springer man på musikvideos som är som små filmer. Konstnärligt, snyggt och udda är den här lilla pärlan som andas David Lynch tycker jag. Sen går det inte att sitta still när man hör den heller. Jag vill bara åka till….Berlin.

3. Burt Wonderstone, Steve Carell och Imagine Dragons

Jag har precis sett The incredible Burt Wonderstone och med det blivit en musikalisk filmscensfavvo rikare. On top of the world med Imagine Dragons i kombination med en Steve Carell-fining i hockeyfrilla och puderkakor tjocka som limpmackor i ansiktet, det går inte att göra annat än att le och att lyssna på låten om och om igen. Jag blir bara så jäkla glad!

 

2. Eurovison Song Contest-finalen i Malmö

Malmö. Malmö. Malmö. Jag är jättearg på Malmö men det kommer gå över. Fick avboka mitt hotellrum då jag inte tänker åka över halva Sverige för att titta på storbilds-TV, jag gör det på hemmaplan istället. Men imorgon är det FINAL – wohoooow – och för många veckor sedan satte jag tjugo spänn på den låt jag tror och hoppas ska vinna. Nu är det inte hans starkaste sida att sjunga live, det ska erkännas, men ändå. Lyssna bara. Tralla, dansa, pausa, fika. Gör var du vill men sjung meeeed. Waiting for the bitter pill, give me something I can feel, cause love kills over and over, love kills over and over again. Finalen blir i Belgien nästa år.

 

1. Filmspanarträff imorgon

Fördelen med att jag inte är i Malmö imorgon är att jag kan vara med en bra stund på filmspanarträffen. Vad vi ska se för film tillsammans avslöjar jag inte här och nu men det är en av höjdpunkterna med träffarna, filmen, den som ibland blir en flipp, ibland en flopp och ibland nåt mittemellan. Men det är roligt att se film som andra väljer, tvingas vidga sina vyer ibland och inse att allting inte alltid är som det ser ut att vara. Precis som på film.

Vinnaren i Oscarstävlingen blev…

….Movies-Noir som lyckades pricka in 6 av 7 rätt (endast en liten miss på Bästa kvinnliga huvudroll) och även hade den snabbast inskickade gissningen. Det var tre tävlanden allt som allt som hade lika många rätt.

Stort grattis! Snyggt jobbat! Priset kommer som ett brev på posten.

 

Lite kuriosa:

80% av alla tävlanden trodde att Searching for Sugar Man skulle ta hem en Oscar.

50% av alla trodde att Argo skulle vinna Bästa film, 75% av alla trodde att Steven Spielberg skulle vinna Bästa regi och drygt 90% av alla trodde på Anne Hathaway och Daniel Day-Lewis som vinnare (Bästa kvinnliga biroll samt Bästa manliga huvudroll). Såhär i efterhand känns Ang Lee som den största skrällen (Bästa regi) och strax därefter Jennifer Lawrence (Bästa kvinnliga huvudroll) men det är ändå inga stora skrällar. Tack till alla som var med och tävlade. Bättre lycka nästa år.

 

Vinnaren i 3-års-tävlingen

Eftersom det inte fanns något rätt tävlingssvar har jag genom lottens hjälp dragit en vinnare. Alla som mejlat mig förslag på filmklassiker jag borde skriva om och som valt en film jag inte redan recenserat på bloggen har fått en lott.

Vinnaren är Linda i Luleå som tipsade om François Truffauts De 400 slagen. Vinsten är postad och består av tre filmer jag tycker väldigt mycket om: Prinsessa på vift, Förrådd och Planet Terror. Grattis! Hoppas du får mycket glädje av filmerna.

Tack för alla förslag på Veckans klassiker. Jättekul med tips på filmer jag både glömt bort och knappt visste fanns. Flera av förslagen kommer dyka upp på måndagarna framöver. Nu är det full gas mot bloggens fjärde år.

Och vinnaren i Fiffis filmtajms 2-års-tävling är…

…Hilde i Gävle som genom sin toppen-tre-om-en-idé kommer få mig att gräva ner mig i en skådespelare jag bara sett i en enda film förut: Aksel Hennie.

Inom en snar framtid kommer vinnarinlägget publiceras på bloggen och då hoppas jag Hilde blir glad, lika glad som av tävlingsvinsten som kommer som ett brev på posten.

Stort grattis och tack till alla er andra som skickat in superbra förslag. Vissa av dom kommer definitivt bli verklighet, jag har fått en hel del intressant att bita i nu.

Vinnaren i smyckestävlingen

Vinnaren i Fiffis filmtajm och smyckesdesignern Annica Schröders tävling är nu korad.

Den här gången valde jag ut vinnaren på ett ganska okonventionellt sätt. Jag valde det bidrag som fick mig att skratta mest.

Jag vet att tanken var att det skulle vara en filmtitel men när en läsare klämmer till med en klockren replik från Ice Age 2 och dessutom skriver att hon skulle vilja ha just denna text på ett riktigt halsband så smälter jag.

Linnéa Andersson är dagens vinnare med texten:

”Ibland så kräks jag”

Tack till alla som deltagit i tävlingen och mejlat in 68 olika, kreativa och personliga bidrag! Vinnaren underrättas även via mejl och glöm inte att om du vill ha ett alldeles eget halsband så kan du beställa ett här.

Nu är vinnarna dragna – och Stallone är panschis!

Det här var en rolig tävling tycker jag.

Aldrig förr har jag fått så många tävlingssvar i mejlboxen och aldrig förr har det varit så många felaktiga – men det var samtidigt lite av meningen med frågorna.

Jag ville göra en tävling svår nog att endast ni med god grundkunskap i Stalloneologi eller vilja och ork att googla rätt svar skulle ha chans att vinna för såna här vinster växer inte på träd och ska helst inte hamna i fel händer.

Här kommer den rätta raden:

Fråga 1. X. Sly är känd för sitt sluddrande tal och han pratar så konstigt pga en olycka som hände när han föddes där en elak pincett var boven i dramat och nervtrådar i ansiktet blev förstörda och förlamade tungan, kinden och delar av underläppen på honom.

Fråga 2. X. Sly sa ”I´m expendable” i filmen Rambo – First Blood part II

Fråga 3. X. Slys barn heter Sage, Seargeoh, Sophia, Sistine och Scarlet.

Fråga 4. X. Sly har regisserat Travolta-dansfilmen Staying alive.

Fråga 5. X. Sly har blivit oscarsnominerad två gånger. Båda 1976 och den ene var för bästa manliga huvudroll i Rocky och den andra för bästa originalmanus, även den för Rocky.

Som sagt, många var dom felaktiga svaren men ännu fler var dom rätta. Den här tävlingen har slagit alla rekord i deltagande och jag måste verkligen säga TACK till er alla som kämpat väl. Två av er har riktiga kalasvinster att vänta på Posten.

2:a pris, som är filmerna Daylight och D-Tox i en dubbelpack (DVD), en tuff Cobra-stickers, en tygväska med Stallones berömda citat: ”Rambo isn´t violent. I see Rambo as a philanthropist” och ett Rocky-vykort med Stallones autograf  går till: Christoffer Sorner

1:a pris, är Rambo-trilogi-boxen med First Blood, Rambo – First Blood part II och Rambo III på DVD, ett stort Stallone-fat i porslin handmålat speciellt för denna tävling av Fegus Design , ett Rocky-vykort med Stallones autograf (antagligen inte äkta vara men snyggt ändå) samt boken ”Sly Moves – My proven program to lose weight, build strength, gain will power and live your dream” skriven av Sylvester Stallone själv går till *jubel och visslingar*: Anna Gharbie.

JÄTTEGRATTIS TILL ER BÅDA!

Vinnarna meddelas även via mejl.

 

Och vinnarna är…

Det här var en väldans rolig tävling, i alla fall för mig som fick äran att se inboxen fyllas av det ena svaret mer fyndigt än det andra.

För att ni ska förstå hur utbota svårt det var att välja ut tre vinnare kommer här en radda bidrag som inte lyckades ta sig ända fram men som ändå är riktigt bra.

Kan du gissa vilka filmer det är? Rätt svar hittar du allra längst ner.

1. Oförstående besättning motsätter sig ofrivillig symbios med rymdparasit vars ändamålsenlighet kan innebära en rejäl inkomstboost för det aktieägarmedvetna Bolaget.

2. Kraftigt solbränd elarbetare slöjdar bergstopp i potatismos och får träffa utomjordingar till ackompanjemang av ljuva toner.

3. Badgäster lever farligt innan polisen, forskaren och fiskaren fått tag på en tillräckligt stor båt och ber om ett leende.

4. En man med ovanliga krafter döms för mord på två flickor. Men frågan är var det han som gjorde det?

5. Familjeflicka möter het danslärare på semesterhotell. Hon behöver inte sitta i hörnet längre utan får flyga på hans starka armar.

6. Kille i hockeymask och beväpnad med en machete hackar allt annat än grönsaker.

7. Pirater jagar förbannade dukater.

8. Rå, sann, vacker och med båda fötterna på jorden drar filmen oss in och visar ödet som det tett sig för fem kvinnors äktenskap.

9. New Age-influerad blå population,
möter girig mänsklig invasion,
och romans uppstår på exotisk planet,
= tunn historia med hög teknisk kapacitet.

10. Politik, politik, podracing, politik, politik, kunde inte Jar-Jar dött istället för Darth Maul, politik, politik, det finns tyvärr två till.

11. Filmen handlar om en främmande organism som sprider död och förödelse på rymdskeppet Nostromo.

12. Storfotad dvärg får konstig ring. Jagas av elaka fula monster. Ringen kastas i lava, märkligt missfoster dör samtidigt. Ordningen återställd.

13. En nörd med motorintresse finner självförtroende, flickvän och döden tack vare sin besatta veteranbil.

14. Människan skapade dem och nu är det upp till människan att förorena ihjäl dem.

15. Stig-Helmer och Ole till solen, misslyckas med allt men kommer hem som vinnare av kärlek.

16. Videovåldsdefinierande och antivegetarisk familj i tre generationer, vilken lägger stor vikt vid heminredning, styckningsdetaljer och trädfällningsredskap, hittar tonåriga munsbitar.

17. Kille möter tjej och de blir kära, missförstånd och de bryter upp, ljuv återförening då allt blir bra i evighet !

18. Kvinnas vänner och familj samt ofödda dotter blir mördade. Kvinna tar hämnd med samurajsvärd och vassa repliker.

19. De åker på en flod, i sydöstra delen av världen,
där många dör på färden, och alla dränks i blod…

20. ”Nej!” – sa han till allting. Med negativ inställning, förlorade han mycket. Tills han träffade ”Yes-folk” och livet fick en vändning!

21. Jake hamnar i ett krig på Pandora. Han får en avatar-kropp, blir kär, blir Toruk Maktu och till slut Na’vi.

22. En klockren film med Jim Carrey och Jeff Daniels som verkligen är riktigt dumma. Måste ses!

23. Naturskön, spännande film med inslag om inavelns effekter och med urskön musik.

24. ”En kvinnas doft” är helt unik, Al Pacino trollbinder sin publik. Mannen med ett extra sinne -alltid i mitt minne!

Men dom tre jag valt ut som vinnare är:

Lena Sjöholm i Trångsund och hennes stödordssammanfattning av Det sjunde inseglet:

Bergman. Riddare. Pest. Digerdöden. Döden. Döden. Döden. Schack. Nils Poppe.

Anders Kjellberg i Arboga för hans beskrivning av Askungen:

Anställande familj ignorerar arbetstidsavtal men icke fackanslutna gnagare räddar dagen och hjälper skönsjungande knegerska att finna prinslig skokärlek.

Och Peter Jungerfelt i Göteborg för hans exemplariska sammanfattaning av Ondskan:

Överklasslyngel med styvfar tar ingen skit. Är punkig på internat utom mot franskpojken. Simmar och pippar. Åker hem. Klår farsan.

J ä t t e g r a t t i s
till er alla tre!

Rätt svar: 1. Alien, 2. Närkontakt av tredje graden, 3. Hajen, 4. Den gröna milen, 5. Dirty dancing, 6. Fredagen den 13:e, 7. Pirates of the Caribbean, 8. How to make an american quilt, 9. Avatar, 10. Star Wars: The Phantom Menace, 11. Alien, 12. Sagan om ringen, 13. Christine, 14. Piranha, 15. Sällskapsresan, 16. Motorsågsmassakern 17. Kan passa in på en hel drös romantiska filmer såsom Sömnlös i Seattle, Skönheten och odjuret, En officer och gentleman, Evigt ung, Grease, Dirty Dancing och Bridget Jones dagbok, 18. Kill Bill, 19. Apocalypse Now, 20. Yesman, 21. Avatar, 22. Dum och dummare, 23. Den sista färden och 24. En kvinnas doft (såklart)