SNUTEN I HOLLYWOOD II

20 juni, 2016

Exakt HUR bra var inte den här filmen när den kom? Jag var femton år och tyckte Eddie Murphy var väääärldens roligaste snubbe och första filmen var ju så kanoners och nu skulle min idol dyka upp också, hon den blonda med långa benen, danskan Brigitte Nielsen, hon som var ihop med Stallone och var bitchigast i stan i Rocky IV. Och visst dyker hon upp!

Redan i första scenen sätter hon standarden, med ben som är “långa som en regnig måndag” som min kollega D säkerligen skulle ha kunnat beskriva dom som. Hon är iskall, beväpnad och ser till att rånarkompanjonerna tar med sig vad som ska från butiken som massakreras brutalt. En riktig badassbrutta på film anno 1987, jag kan inte säga att det kryllade av dom då. Det gör det visserligen inte nu heller men det där med genustänk existerade verkligen inte alls då.

Tony Scott regisserade filmen året efter han gjorde Top Gun och var – och blev – en riktig actionheting i Hollywood.  Han jobbade dock inte med Eddie Murphy nån mer gång, det blev mest Tom Cruise och Denzel Washington som knep huvudrollerna i hans filmer. Visst är det jättekonstigt att det är fyra år sedan han dog, Tony? FYRA?!? Jag hade kunnat gissa på två. Typ.

Manusmässigt känns detta som Formel 1A i actionkomedifacket och jag kan väl inte säga att jag tycker filmen är lika übercool som jag tyckte för (snart) trettio år sedan – MEN – den är underhållande! Det är skönt tempo, 80-talsmusiken gör att fötterna klappar i takt och Jürgen Prochnow är en sjujäkla frifräsare till skurk.

En sak till. Vissa saker VAR bättre förr. Speltider till exemepl. Massor med 80-talsfilmer hade en speltid på 1,40. Perfekt! PERFEKT! Det finns alldeles för få 1,40-filmer nuförtiden.

När jag såg filmen 1987:

När jag såg filmen 2016:

{ 6 comments… read them below or add one }

Steffo juni 20, 2016 kl. 07:30

80-talet hade sina stabila alster. Detta är helt klart ett sådant!

1.40!!!
1.40 är det nya svarta!
Mer 1.40!!

Svara

Fiffi juni 20, 2016 kl. 13:37

Steffo:
Absolut det nya svarta! Men filmmakarna är lite tröga och fattar det inte 😉

Svara

Henke juni 20, 2016 kl. 08:50

Håller med om att denna film håller helt ok. Den har givetvis tappat en del men den är fortfarande väl värd att ses. 🙂

http://fripp21.blogspot.se/2015/07/beverly-hills-cop-ii-1987.html

Svara

Fiffi juni 20, 2016 kl. 13:39

Henke:
Absolut underhållande och sevärd men en femma är det inte 😉

Svara

Sofia juni 20, 2016 kl. 08:56

Osäker på om jag hade sett ettan när jag såg den här. Så det blev förstås en del minnesluckor… Men Eddie var mysig, det minns jag, även om jag inte ens då fatta grejen med hans skratt…

Svara

Fiffi juni 20, 2016 kl. 13:40

Sofia:
Hans skratt var ju halva charmgrejen, hahaha. (Fast nä, jag fattade det inte riktigt jag heller ;))

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: