STAR WARS: EPISOD IV – A NEW HOPE AKA STJÄRNORNAS KRIG

Här blir det klurigt. Vad kallar man den här filmen egentligen?

För mig kommer den alltid att heta Stjärnornas krig, no more no less. Men den heter också Start Wars: Episode IV – A new hope, dock utan (mig veterligen) någon direkt svensk översättning. Så inlägget får helt enkelt heta en hittipåtitel som blir en mix av alltihop.

Den här filmen börjar precis som föregångarna (eller prequelsen eller hur man nu väljer att tänka) med ett anfall, ett slag, bråk, krig. Whatever. Hur mycket jag än gillar ljudet av lasersvärd för är det förjävla tråkigt att se dessa krigsliknande scener så pass tidigt i filmen för det är tämligen omöjligt att gissa sig till vilka som bråkar med vilka – och varför. Men sen kommer Darth Vader och prinsessan Leia och filmen börjar liksom på riktigt.

Det känns hemtrevligt att se Leia med sina kanelbulletofsar på huvudet. Hon är gullig. Darths mask ser mer ut att vara gjord av rejält järn än Haydens i plast från BR Leksaker (från förra filmen).

Jag tycker jättemycket om alla scener med R2-D2 och C-3PO. Dom känns så….rejäla. Skönt att det är så lite CGI-trams över lag. Hela filmen är så himla mycket av fint HANTVERK. Det lyser igenom en vilja och en kärlek till historien från George Lucas som skrivit manus själv och regisserat filmen. Och Mark Hamill som Luke! Hurra! Han är så jättebra! Och en ung Harrison Ford som Han Solo! Och no more Hayden Christensen, bara en sån sak!

Jag minns inte riktigt när och hur jag såg Stjärnornas krig första gången men jag vet att jag såg den EFTER Jedins återkomst. Ingen ordning alls, alltså. Men det jag minns är känslan i magen när jag som liten såg scener med rymdfarkoster, alltså filmade i rymden. Jag tyckte det var något alldeles exceptionellt superhäftigt och storslaget och nu när jag ser om den här filmen känner jag samma sak igen. MEN, jämfört med vad som komma skall är Stjärnornas krig jordnötter på ren svenska.

När jag såg filmen första gången (när det nu var? 84? 85?)

När jag ser filmen 2015

34 svar på ”STAR WARS: EPISOD IV – A NEW HOPE AKA STJÄRNORNAS KRIG”

 1. Men, men… Betyget är i perspektivet att du måste ”spara” de högre betygen till de två andra delarna? Lite lågt annars kan jag tycka. Ah, vad fan, lite lågt. Period. 😀

   1. Sofia & Magnus:
    Det kanske verkar lite lågt med en trea sådär vid första anblicken MEN det är en starkt lysande neontrea, tillverkad av böjda lasersvärd och sprayad med samma partyglitter som Leia använder på kanelbullarna när det vankas årlig galaxfest.

    1. böjda lasersvärd skulle jag vilja se (och du vet väl hur farligt det kan vara att skriva lasersvärd när fansen skulle säga ljussablar, man kan bli kölhalad för mindre) och jag gillar att det är en stark trea. 🙂

     1. Magnus:
      Det finns folk som retar sig på allt precis hela tiden och har man så små problem att man orkar bry sig om att en liten filmbloggare skriver lasersvärd istället för sablar så säger jag bara grattis. Det kan jag ta 😉

 2. 3/5 är ett jättebra betyg. Svagaste filmen i originaltrilogin. Däremot håller jag inte med dig om öppningscenen. Den illustrerar klockrent rebellernas position jämte det enorma imperiet. Den sätter förutsättningarna för alla tre filmer på mindre än fem minuter. Bästa scenen i filmen… Enligt mig

  En notering: Inga lasersvärd användes i öppningsscenen

  1. Karl-Anton:
   Din notering är helt sann, det jag skrev om lasersvärden var mer tänkt som en övergripande tanke men jag inser att jag missade målet lite 😉

 3. Min dvd kallar den Star Wars: Episod IV – Nytt hopp (i öppningstexten i alla fall)

  Jag tycker det är ganska uppenbart vilka som är goda och onda i första striden efter att ha läst öppningstexten. Den säger ju tydligt att prinsessan fly från det onda imperiet, och det är ju det som visas i påföljande scen.

  Sen är det ju lite av ett helgerån att ge högre betyg till Episod I än IV! Bu! 🙂

 4. Det nya hoppet var väl att man skulle kunna återvinna filmen genom att trycka in CGI lite här och var? Rätt betyg på den bästa filmen av alla Star Wars-filmerna.

 5. Oj! Kaxigt att sätta högre betyg på Mörka Hotet än denna… vad den nu heter.
  Har svårt att se hur det går att försvara rent objektivt, men jag förstår också att du inte gör en djupare analys än vad din känsla är vid tillfället du tittar.
  Jag kan verkligen själv uppleva att Ep 4 känns lite tråkig. Speciellt när en ser till filmens kulturella påverkan de senaste 35 åren och hur mycket som har kopierats därifrån (samt hur många gånger den har parodiserats, tolkats och återberättats). Mörka Hotet, hur många fel den än må ha, känns kanske då som en frisk fläkt i jämförelse.

  1. Ed:
   Är inte film mest en känsla egentligen, hur det känns i kropp och knopp att se den? Så är det åtminstone för mig. Jag kan inte betygsätta på något annat sätt även om Stjärnornas Krig kanske borde ha en femma i ”viktighet”, ”filmiskt trendsättande” eller vad det nu kan vara. Det kanske känns lite knas om man ser på det objektivt men för mig är det helt logiskt. Dessutom är inte Mörka hotet så pjåkig alls. 😉

 6. 3/5 är helt rätt betyg. Såg om första och andra filmen (ja ja episod 4 och 5) nu under ledigheten och kan inte säga att jag satt på helspänn… Satt mest och tänkte: gud vad jag ser fram emot att se Force Awakens, en ”riktig” film istället för de här komedierna 😉 Tvärtemot dig tycker jag C3-PO är rätt jobbig, en av de mer tillfredställande scenerna är i Empire strikta back när Leia stänger av droiden (typ när Han ska ta sig ut ur asteroidbältet.) Största behållningen är Carrie Fisher och Harrison Ford, love em!! För mig är Star Wars (originaltrilogin) en skön nostalgitripp, men inte fan är de särskilt spännande. Mvh ett gnälligt fan 😉

  1. Jag håller med, Cecilia, C-3PO mest är irriterande. 3/5 är ett rimligt betyg. Haha, håller med, skönt när C-3PO till slut blir avstängd. 🙂

 7. Ja, det blir lite mycket C3PO och jag tycker hans babblande tar bort spänningen och allvaret där det hade behövts. Men men, han har sina stunder oxå förstås.

  1. Cecilia:
   Nej….speciellt spännande är det inte, inte nuförtiden i alla fall. Jag tyckte filmerna var betydligt mer spännande när jag såg dom som liten. Speciellt Jedins återkomst och ”odjuret” i sanden 🙂

    1. Daniel & Jojjenito:
     Den blippar inte lika mycket som R2D2 såklart men visst blippar den. Eller så är blippa fel ord. Det jag menar är kanske ”robotlåter”. 😉

       1. Jojjenito & Daniel:
        Här är ni eniga minsann! 😉 Okejdå, jag ger mig. Men visst låter det när han rör sig, alltså nån form av metalliska robotljud?

         1. Daniel:
          Vad tusan är det jag hört i alla år då? Har jag metallspån i öronen som enbart gör sig påminda när C-3PO är i bild? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.