STAR WARS: EPISOD IV – A NEW HOPE AKA STJÄRNORNAS KRIG

28 november, 2015

Här blir det klurigt. Vad kallar man den här filmen egentligen?

För mig kommer den alltid att heta Stjärnornas krig, no more no less. Men den heter också Start Wars: Episode IV – A new hope, dock utan (mig veterligen) någon direkt svensk översättning. Så inlägget får helt enkelt heta en hittipåtitel som blir en mix av alltihop.

Den här filmen börjar precis som föregångarna (eller prequelsen eller hur man nu väljer att tänka) med ett anfall, ett slag, bråk, krig. Whatever. Hur mycket jag än gillar ljudet av lasersvärd för är det förjävla tråkigt att se dessa krigsliknande scener så pass tidigt i filmen för det är tämligen omöjligt att gissa sig till vilka som bråkar med vilka – och varför. Men sen kommer Darth Vader och prinsessan Leia och filmen börjar liksom på riktigt.

Det känns hemtrevligt att se Leia med sina kanelbulletofsar på huvudet. Hon är gullig. Darths mask ser mer ut att vara gjord av rejält järn än Haydens i plast från BR Leksaker (från förra filmen).

Jag tycker jättemycket om alla scener med R2-D2 och C-3PO. Dom känns så….rejäla. Skönt att det är så lite CGI-trams över lag. Hela filmen är så himla mycket av fint HANTVERK. Det lyser igenom en vilja och en kärlek till historien från George Lucas som skrivit manus själv och regisserat filmen. Och Mark Hamill som Luke! Hurra! Han är så jättebra! Och en ung Harrison Ford som Han Solo! Och no more Hayden Christensen, bara en sån sak!

Jag minns inte riktigt när och hur jag såg Stjärnornas krig första gången men jag vet att jag såg den EFTER Jedins återkomst. Ingen ordning alls, alltså. Men det jag minns är känslan i magen när jag som liten såg scener med rymdfarkoster, alltså filmade i rymden. Jag tyckte det var något alldeles exceptionellt superhäftigt och storslaget och nu när jag ser om den här filmen känner jag samma sak igen. MEN, jämfört med vad som komma skall är Stjärnornas krig jordnötter på ren svenska.

När jag såg filmen första gången (när det nu var? 84? 85?)

När jag ser filmen 2015

{ 34 comments… read them below or add one }

Magnus Carling november 28, 2015 kl. 11:04

Gött! Visst är den bra och betydligt bättre än de ”nya” filmerna. Rejält och på riktigt!

Svara

Sofia november 28, 2015 kl. 17:59

Men, men… Betyget är i perspektivet att du måste ”spara” de högre betygen till de två andra delarna? Lite lågt annars kan jag tycka. Ah, vad fan, lite lågt. Period. 😀

Svara

Magnus Carling november 28, 2015 kl. 21:00

Det är ju faktiskt sant, en trea är lite väl lågt … 🙂

Svara

Fiffi november 28, 2015 kl. 21:10

Sofia & Magnus:
Det kanske verkar lite lågt med en trea sådär vid första anblicken MEN det är en starkt lysande neontrea, tillverkad av böjda lasersvärd och sprayad med samma partyglitter som Leia använder på kanelbullarna när det vankas årlig galaxfest.

Svara

Magnus Carling november 29, 2015 kl. 14:56

böjda lasersvärd skulle jag vilja se (och du vet väl hur farligt det kan vara att skriva lasersvärd när fansen skulle säga ljussablar, man kan bli kölhalad för mindre) och jag gillar att det är en stark trea. 🙂

Svara

Fiffi november 29, 2015 kl. 15:16

Magnus:
Det finns folk som retar sig på allt precis hela tiden och har man så små problem att man orkar bry sig om att en liten filmbloggare skriver lasersvärd istället för sablar så säger jag bara grattis. Det kan jag ta 😉

Svara

Magnus Carling november 29, 2015 kl. 17:20

Helt rätt! Det finns värre problem. Men du är ingen liten filmbloggare, du är bäst!

Svara

Fiffi november 29, 2015 kl. 22:17

Magnus:
Neeeeeeeeeee ”rodnar lite*

Svara

Karl-Anton november 29, 2015 kl. 09:43

3/5 är ett jättebra betyg. Svagaste filmen i originaltrilogin. Däremot håller jag inte med dig om öppningscenen. Den illustrerar klockrent rebellernas position jämte det enorma imperiet. Den sätter förutsättningarna för alla tre filmer på mindre än fem minuter. Bästa scenen i filmen… Enligt mig

En notering: Inga lasersvärd användes i öppningsscenen

Svara

Fiffi november 29, 2015 kl. 10:09

Karl-Anton:
Din notering är helt sann, det jag skrev om lasersvärden var mer tänkt som en övergripande tanke men jag inser att jag missade målet lite 😉

Svara

Daniel november 29, 2015 kl. 13:23

Min dvd kallar den Star Wars: Episod IV – Nytt hopp (i öppningstexten i alla fall)

Jag tycker det är ganska uppenbart vilka som är goda och onda i första striden efter att ha läst öppningstexten. Den säger ju tydligt att prinsessan fly från det onda imperiet, och det är ju det som visas i påföljande scen.

Sen är det ju lite av ett helgerån att ge högre betyg till Episod I än IV! Bu! 🙂

Svara

Fiffi november 29, 2015 kl. 15:17

Daniel:
Där ser man! Tack för infon! Jag har inte sett Nytt hopp någonstans. 🙂

Helgerån eller inte, så fick det bli 😉

Svara

Karl-Anton december 1, 2015 kl. 23:28

Meh, hallå Daniel, thats what I fuckin’ sa ju 🙂 (angående inledningsscenen)

Svara

Daniel december 2, 2015 kl. 01:37

Haha, ja, det gjorde du visst ^_^;

Svara

David november 30, 2015 kl. 08:05

Det nya hoppet var väl att man skulle kunna återvinna filmen genom att trycka in CGI lite här och var? Rätt betyg på den bästa filmen av alla Star Wars-filmerna.

Svara

Fiffi november 30, 2015 kl. 08:46

David:
Tycker du denna film är den bästa? Det var otippat! 🙂

Svara

Sofia november 30, 2015 kl. 10:09

Jag måste nog liera mig med David i det här fallet…

Svara

David november 30, 2015 kl. 10:17

Härligt Sofia. Bra med bundsförvanter i Star Wars-frågan! 😀

Svara

David november 30, 2015 kl. 10:16

Bäst ”som film”. 😉 Jag ska försöka skriva mer om hur jag menar…

Svara

Ed december 3, 2015 kl. 22:14

Oj! Kaxigt att sätta högre betyg på Mörka Hotet än denna… vad den nu heter.
Har svårt att se hur det går att försvara rent objektivt, men jag förstår också att du inte gör en djupare analys än vad din känsla är vid tillfället du tittar.
Jag kan verkligen själv uppleva att Ep 4 känns lite tråkig. Speciellt när en ser till filmens kulturella påverkan de senaste 35 åren och hur mycket som har kopierats därifrån (samt hur många gånger den har parodiserats, tolkats och återberättats). Mörka Hotet, hur många fel den än må ha, känns kanske då som en frisk fläkt i jämförelse.

Svara

Fiffi december 3, 2015 kl. 22:49

Ed:
Är inte film mest en känsla egentligen, hur det känns i kropp och knopp att se den? Så är det åtminstone för mig. Jag kan inte betygsätta på något annat sätt även om Stjärnornas Krig kanske borde ha en femma i ”viktighet”, ”filmiskt trendsättande” eller vad det nu kan vara. Det kanske känns lite knas om man ser på det objektivt men för mig är det helt logiskt. Dessutom är inte Mörka hotet så pjåkig alls. 😉

Svara

Cecilia januari 7, 2016 kl. 09:05

3/5 är helt rätt betyg. Såg om första och andra filmen (ja ja episod 4 och 5) nu under ledigheten och kan inte säga att jag satt på helspänn… Satt mest och tänkte: gud vad jag ser fram emot att se Force Awakens, en ”riktig” film istället för de här komedierna 😉 Tvärtemot dig tycker jag C3-PO är rätt jobbig, en av de mer tillfredställande scenerna är i Empire strikta back när Leia stänger av droiden (typ när Han ska ta sig ut ur asteroidbältet.) Största behållningen är Carrie Fisher och Harrison Ford, love em!! För mig är Star Wars (originaltrilogin) en skön nostalgitripp, men inte fan är de särskilt spännande. Mvh ett gnälligt fan 😉

Svara

Jojjenito januari 7, 2016 kl. 15:03

Jag håller med, Cecilia, C-3PO mest är irriterande. 3/5 är ett rimligt betyg. Haha, håller med, skönt när C-3PO till slut blir avstängd. 🙂

Svara

Cecilia januari 7, 2016 kl. 18:07

Ja, det blir lite mycket C3PO och jag tycker hans babblande tar bort spänningen och allvaret där det hade behövts. Men men, han har sina stunder oxå förstås.

Svara

Fiffi januari 8, 2016 kl. 08:19

Cecilia:
Nej….speciellt spännande är det inte, inte nuförtiden i alla fall. Jag tyckte filmerna var betydligt mer spännande när jag såg dom som liten. Speciellt Jedins återkomst och ”odjuret” i sanden 🙂

Svara

Fiffi januari 8, 2016 kl. 08:20

Jojjenito & Cecilia:
Vadan denna bashing av C-3PO? Denna fina lilla blippande makapär! 😉

Svara

Daniel januari 8, 2016 kl. 10:06

C-3PO blippar väl ändå inte 😉

Svara

Jojjenito januari 8, 2016 kl. 10:12

Blippande? Du blandar ihop robotarna! 😉

Svara

Fiffi januari 8, 2016 kl. 10:15

Daniel & Jojjenito:
Den blippar inte lika mycket som R2D2 såklart men visst blippar den. Eller så är blippa fel ord. Det jag menar är kanske ”robotlåter”. 😉

Svara

Jojjenito januari 8, 2016 kl. 10:17

Nej, den låter ju som en fånig brittisk gentleman! Ingen robotröst väl?

Svara

Daniel januari 8, 2016 kl. 10:19

Precis, brittisk gentleman. Möjligen med lite robotfilter på rösten. Men han pratar ju definitivt bara och blippar inte.

Svara

Fiffi januari 8, 2016 kl. 10:21

Jojjenito & Daniel:
Här är ni eniga minsann! 😉 Okejdå, jag ger mig. Men visst låter det när han rör sig, alltså nån form av metalliska robotljud?

Svara

Daniel januari 8, 2016 kl. 13:54

Det gäller att välja dom viktiga fighterna! 😀
Kanske lite klankanden, men inte alls så mycket.

Svara

Fiffi januari 8, 2016 kl. 22:11

Daniel:
Vad tusan är det jag hört i alla år då? Har jag metallspån i öronen som enbart gör sig påminda när C-3PO är i bild? 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: