BACK TO THE 80´S: VIDEODROME (1983)

9 september, 2014

 

 

.

Det var nåt så skönt skumt över David Cronenbergs filmer då när det begav sig. Jag var inte speciellt gammal när jag hyrde Videodrome i den lokala videobutiken och jag sögs in i filmen på ett sätt som jag av naturliga skäl inte gör nu. Då hade jag inte sett nåt liknande och kanske har jag fortfarande inte sett något liknande men jag har sett mer, jag har sett fler filmer och tycker inte den här filmen är fullt lika annorlunda som förr men suggestiv, det är den.

Videodrome handlar om hallucinationer, om att titta på video och se hemskheter som faktiskt inte är ”bara på film” utan alldeles äkta. Det är folk som ställer upp på snuff-inspelningar och filmerna säljs till en TV-kanal som behöver fler tittare men när David Cronenberg är hjärnan bakom historien så finns det fler lager, det finns ett mörker, det finns en del klafsiga effekter (eller EN i alla fall, innehållande en mage och en pistol), det finns James Woods som är helt perfekt i rollen som kabel-TV-killen Max Renn och Debbie Harry som Nicki, en roll som hade kunnat få vara liiite större.

Videodrome är en svårförklarad film i text men tämligen enkla 87 minuter att titta sig igenom. Den har en skön 80-talskänsla och som så många filmer från 80-talet tar den sig an tankar (och baktankar) vad gäller modern teknik på ett intressant sätt.

Helt klart sevärd fortfarande.

Det här är dagens andra film från 1983 och den elfte filmen i temat Back to the 80´s. Kl 18.00 kommer sista filmen från 1983.

{ 8 comments… read them below or add one }

Henke september 9, 2014 kl. 12:15

Inte sett! Hmmmm, om man ändå hade ett projekt för att se filmer som man missat från ett årtionde… Attans, vad bra det hade varit! 😉

Svara

Fiffi september 9, 2014 kl. 15:48

Henke:
Ja, det hade verkligen varit bra. 😉

Svara

Carl september 9, 2014 kl. 12:21

Jag såg Videodrome för första gången i år och blev lite imponerad hur relevant delar av mediekritiken är i dagens internetsamhälle. De bitarna var ju ren sci-fi på den tiden.

Svara

Fiffi september 9, 2014 kl. 15:49

Carl:
Verkligen! Snacka om att Cronenberg måste ha suttit på sin kammare med en spåkula i famnen och försökt sia in i framtiden. Det gick över förväntan bra!

Svara

Tommy september 9, 2014 kl. 13:15

En film från en era då Cronenberg var som bäst! Helt klart en av mina favoriter från 80-talet!!

Svara

Fiffi september 9, 2014 kl. 15:50

Tommy:
Han var nåt alldeles speciellt på den tiden, Cronenberg. Han är det visserligen fortfarande men på ett annat sätt 😉

Svara

filmitch september 10, 2014 kl. 21:19

Har bara sett en gång och den ligger ständigt i min omtittningshög – tror den skulle vinna mycket på en omtitt.

Svara

Fiffi september 10, 2014 kl. 23:00

filmitch:
Det tror jag med. Videodrome är en film som tål många omtittningar känns det som. Finns mycket att analysera med den filmen om man fingrar lite på ytan.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: