Fiffis filmtajm utmanar dig: Berätta om en film som förändrat ditt liv

Film kan vara en magisk upplevelse på många plan, för en del på fler plan än andra.

Jag själv baserar stora delar av mitt liv på minnen förknippade med film på ett eller annat sätt.

Jag minns första biodejten med första pojkvännen. Jag minns hur det luktade på Filmstaden Söder när jag gick på bio med min dotter för allra första gången och jag minns luftkonditioneringens svalka när jag såg Speed på premiären i ett sommarhett New York. Jag kan ärligt säga att jag minns omständigheterna kring vartenda biobesök jag någonsin varit på OCH att det antagligen inte är helt friskt, men sån är jag och sån kommer jag antagligen alltid att vara.

Att en film kan förändra människors liv är inte någon nyhet. Thelma & Louise förändrade mitt men många många filmer har förbättrat mitt liv till det bättre. Ibland behövs det så lite som en enstaka liten scen för att jag ska få mig en tankeställare eller lära mig nåt nytt och bra.

I filmen Singles tvättade Kyra Sedgewick toastolen med en vit T-shirt. Jag blev alldeles lyrisk. Det såg så harmoniskt ut, nästan lite lyxigt och det blev skinande rent när hon satt där på toagolvet och hon var så fin med sina blonda lockar när hon gned det vita porslinet med tröjan.

Jag har tvättat toaletten många gånger med en T-shirt sen dess. Måååånga gånger (och nej, jag lägger den inte i tvätten sen, jag slänger den och ja, jag brukar ta tröjor som är halvfula och kastbenägna, jag är inte helt pockolocko). Hela ritualen blir liksom roligare då. Jag låtsas att jag är Kyra, en urtvättad tröja får tjänstgöra en sista gång, muggen blir gnistrande ren och en doft av Hollywood Boulevard smyger sig in i vardagen. Det är fantastiskt egentligen, allt detta på grund av några minuter i ett litet oansenligt romcomdrama från 1992.

Nu är jag såklart jättenyfiken på om det finns någon film eller scen som förändrat DITT liv till det bättre. Vill du berätta?

Skriv gärna i kommentarsfältet så att alla kan ta del av din historia eller mejla mig om du hellre vill det (fiffi@fiffisfilmtajm.se). Jag publicerar inga av mejlen på bloggen sen, är det en hemlighet stannar den hos mig.

[Vill du läsa mer om hur det gick till när Thelma & Louise klev in och styrde upp mitt liv, klicka här.]