BACONCHIPSUPPRORET

Jag älskar att gå på bio men just nu hatar jag det. Jag hatar det så mycket att jag håller på att gå sönder.

Jag älskar förväntningen jag har i kroppen innan jag ska se en film och jag älskar den känslan lika mycket som jag hatar vetskapen om att visningen med största sannolikhet kommer bli förstörd av snackstuggande människor runt omkring mig.

Så illa som det är nu har det aldrig varit. Så arg som jag är nu har jag aldrig känt mig efter att ha besökt en biograf. Popcorn har ätits på biografer i alla tider men nu har nästa växel lagts i både vad gäller snacks och ätbeteende och nu får det fantamej vara nog.

Baconchips, detta djävulens påfund som säljs i kioskerna på biograferna är det mest respektlösa snacks som finns. Det luktar illa, det prasslar högre än popcorn när ivriga nävar gräver i pappkartongerna för att hitta det där perfekta chipset och framförallt – DET LÅTER FÖRJÄVLA ÄCKLIGT NÄR MAN TUGGAR!

När jag var på bio tidigare idag var vi åtta personer i salongen. Fyra åt dessa snacks. Fyra människors tuggande hördes mer än själva filmen. Är det vettigt? Är det okej? Jag betalade 130 kronor för att lyssna på fyra killar som åt baconchips med öppen mun. Jag kan tänka mig många saker jag hellre hade gjort för mina pengar än detta. Typ vad som helst. Framförallt är inte förbannad det jag vill vara när jag går från en biograf. Men jag är förbannad, jag är jättearg och mitt problem är att jag inte har nån lösning på eländet.

Jag har mejlat SF, jag har twittrat till SF, jag har pratat med biografpersonal. Jag har bett baconchipsätande människor sluta tokgräva i sina förpackningar, jag har bett dom försöka åtminstone hålla igen munnen är dom tuggar, jag har bytt plats i salongen, jag har lämnat visningar men är det verkligen såhär det ska vara? Är det mig det är fel på, är det jag som överreagerar?

Det jag undrar är hur folk beter sig när dom sitter i sina soffor och äter. Äter alla ensamma? Är det ingen som har någon bredvid sig som liksom säger stopp när det klafsas och toktuggas? Och även om det tuggas hemma som om det inte fanns en morgondag, var är hyfset, var är respekten när man är bland folk?

Jag har fyra saker att tillägga innan hjärnan fullkomligt kokar över:

1. SFSnälla sluta sälj baconchips! Världen går inte under om ni går tillbaka till ”bara” popcorn igen.

2. FÖRÄLDRARLär era barn att tugga med STÄNGD mun!

3. TONÅRINGARJu tystare ni tuggar ju mer får ni ligga. Se det som en sanning.

4. ALLA SOM KÄNNER BACONCHIPSSUGBaconsnacks består till största del av vetemjöl, vegetabilisk olja och kryddor. Snacksen är en efterliknelse av friterat grissvål, som i sin tur har en baconliknande smak, därav namnet. Fortfarande sugen?

Uppdatering:  Det finns inte mycket konkurrens vad gäller biografkedjor i Sverige och vill man se nya filmer så är SF´s biografer oftast det enda alternativet MEN vi biobesökare har makt och vi kan välja var vi lägger våra pengar.

Här är en lista på BACONCHIPSFRIA BIOGRAFER. Mitt tips är att gynna dessa så långt det är möjligt, det är enda sättet vi kan göra skillnad på. Vet du fler (det kan vara vart som helst i landet)? Skriv gärna en kommentar eller mejla mig så fyller jag på listan. Biografer som främjar att SE på film, inte att äta sig igenom den, ska premieras!

34 svar på ”BACONCHIPSUPPRORET”

 1. Amen. Jag har inte lämnat biografen men jag går allt mindre och mindre på bio för som du säger vad är det för mening att betala stålar för att hör folk sörpla slafsa och snaska.
  Min bror var på bio och delade biografen med en person. Hans smaskande gjorde att bror inte hörde filmen. Min bror är en fredens man men till slut ställde hans sig upp och vrålade nu jävlar får du ge dig – då blev det tyst – men inte trevligt när man måste få ett mindre psykbryt.

  1. filmitch:
   Så det SF förlorar på biobiljettsinkomster tar dom igen på snacksförsäljningen. Antagligen är det så. Dom skiter i om det är trevligt eller otrevligt i salongerna så länge pengarna flyter in. Men jag tror att vi är rätt många som faktiskt bryr oss. Det kommer komma en dag då inte ens vi som älskar film på bio kommer orka och vilja ta oss dit alls och då är det troligen för sent att göra nåt åt dräggerierna.

 2. Tänkte ”nu när jag går in på Fiffis filmtajm måste hon ju ha skrivit något om det där med baconchipsen, det vore bra och kul!”. Och så gjorde du det! 🙂

 3. Jag kan inte annat än hålla med, har haft ett antal biobesök förstörda av detta jävla tuggande med öppen mun och prasslande nonstop.
  Och det är inget jag kan göra åt det, jag kan inte direkt stoppa i öronproppar och inte vågar jag säga nått till smaskarna heller.

  1. Linn:
   Problemet är ju att ingenting hjälper. Säga till hjälper inte heller, det är ju inte som om dom slutar äta bara för att dom stör. Chipssuget är starkare än viljan att inte reta upp sina medmänniskor. Sen tror jag inte att många ens fattar exakt HUR mycket dom hörs och DÄR är också ett problem, Att ha icke-ätande-platser i salongen skulle inte heller hjälpa. Som igår, då satt jag nästan längst bak och det var killarna på rad 2 som överröstade filmen med sitt tuggande.

 4. Jag älskade att gå på bio förr, men det har ändrats på senare år. Jag stör mig dock mer på ’pratarna’ än ’ätarna’, De som alltid måste kommentera det de ser och det kan verkligen förstöra en filmupplevelse för mig. Det har fått mig att i princip sluta gå på bio. Det är heller inte bara tonåringar som är problemet. Äldre människor pladdrar också på i biosalongen och verkar tro de sitter hemma i soffan.
  Så när sista barnet flyttade hemifrån byggde vi raskt om ett av rummen till filmrum. Full-HD-projektor och 104-tumsduk och tre sköna sittplatser. Jag köpte förstärkare och högtalare begagnat och jag och hustrun gjorde det mesta själv så det blev inte så dyrt. Nu bor jag visserligen i hus så det går att dundra på med sub woofer och så, så det kan ju helt klart vara svårare om man bor i lägenhet. Resultatet blev i alla fall långt över förväntan och det enda som stör nu är att det kan ta ett halvår innan filmbolagen bevärdigar sig med ett blu ray-släpp.

  1. Michael Yngman:
   Det är absolut inte bara ungdomar som är problemet. Vad gäller baconchipsätandet så är det alla åldrar men främst män, i alla fall som inte kan hålla munnen stängd när dom tuggar. Vad gäller pratandet så upplever jag det som att många äldre personer är totalt gränslösa, det viskas inte ens utan pratas i normal samtalston och gärna om exakt det man ser på filmen.

   Men vad härligt att du har ett filmrum! Jag förstår att biobesök inte behövs på samma sätt då även om jag kan tycka att det har ett mervärde att se en riktigt bra film tillsammans med många andra människor. En fullsatt premiär av en kanonfilm, det är få upplevelser som klår den känslan. Tyvärr, som du skriver, får man ju vänta lite om man vill se filmerna hemma på blu-ray men det kan det kanske vara värt?

   Och jag vet vad jag ska göra när något av mina barn flyttar hemifrån. Dom kommer inte hinna ut genom dörren förrän jag gör ett biorum 😉

 5. Jag är glad att det inte är riktigt friterat grissvål. Vet inget som låter mer än det. Som långa explotioner i munnen.

  Hade vi sluppit det här problemet om det fanns lite konkurrens. Helt sjukt att baconsnacks över huvud taget säljs på biografer.

  1. Johan:
   Om det hade sålts riktiga grissvålar hade det nog varit härliga – och i mitt tycke välkomnande – vegetariandemonstrationer utanför biograferna.

   Apropå konkurrens…. Säljer Folkets Bio baconchips? Bio Rio? Det måste jag ta reda på.

 6. Att ha ätplatser i salongen torde vara lika effektivt som att ha pinkområde i badbassängen. Tyvärr. Det blir väl också någon slags ond spiral av det hela, ju färre som går på bio desto mer snacks måste säljas till de stackare som hänger sig kvar för att det hela ska går runt. Tror på det vi har pratat om tidigare: bio har blivit en Social Aktivitet, snarare än ett sätt att Se Film, alltså bryr man sig inte lika mycket om det där som rullar på duken. Men visst blir det störigt för de som faktiskt vill Se Film.

  1. Sofia:
   Då kanske vi som vill Se Film, så långt det är praktiskt möjligt, faktiskt kan välja biografer som inte säljer sånthär krafs? Oftast kan man kanske inte välja men OM det går så tänker åtminstone jag försöka gå på biografer som väljer att avstå baconchips i sina kiosker.

   Jag har frågat Folkets Bio, Cinemateket och Bio Rio hur det står till hos dom, än så länge har bara Bio Rio svarat (där är det baconchipsfritt) men jag återkommer när jag vet mer 🙂

  1. snackslover:
   Problemet är att detta snacks stör. Folk runtomkring blir irriterade och får sina filmupplevelser grusade. Jag tycker det är orimligt. Skulle inte du bli grinig om nån bredvid dig satt och åt en Whopper meal (som luktar) eller tuggar på isbitar (som låter) – eller en kombo?

 7. Jag är ganska säker på att det inte säljs varken popcorn eller baconsnacks på Sture i Stockholm, endast godis. Trots att det är en SF-biograf alltså!

 8. Hej! Rätt säker på att Spegeln i Malmö är fritt från baconchips också. Samt Kino i Lund och Röda kvarn i Helsingborg 🙂

 9. Missa inte Bio Roy i Göteborg heller! Har varken popcorn eller baconchips, vilket brukar vara populärt bland deras besökare.

 10. Jag håller helt med dig Fiffi. Det är absurt att SF inte tänker mer på oss som går på bio för att vi älskar film, och inte bara som en social aktivitet. Det är ett sabla otyg att sälja dessa chips och att ha världens mest prasslande påsar till sitt lösgodis. Vissa biografer har ju påsar i mjukplast, men inte alla. De, SF, skiter tydligen i kundernas upplevelse och låter därmed dessa beslut tas på lokal nivå (bio per bio).

  Samtidigt skyller branschen på nedladdningen till 100% när deras försäljning går ner! Det är så slappt och ignorant att man blir galen. Det skulle inte förvåna mig om det är så att de som laddar mest också går på bio mest, eller gick mest förr i alla fall, och köper dvd:er mest osv…

  1. Henke:
   Det känns som att väldigt mycket skulle kunna lösas med lite sunt förnuft, godispåsar i mjukplast är ju till exempel en jätteenkel lösning på prasselproblemet.

   Det är lätt att klanka ner på SF som ensam ”bov i dramat” men jag fick precis ett mejl från Svenska Bio där dom skriver såhär: ”Vi på Svenska Bio älskar baconsnacks och det gör även många av våra besökare. Vi erbjuder baconsnacks på i princip alla våra biografer sedan ca 7 år tillbaka.”

   Det du skriver angående nedladdning tror jag också stämmer. Det går inte att skylla biobesöksnedgång enbart på nedladdning.

 11. eeh..*generad harkling* . Jag som stör ihjäääl mig på folk som pladdrar på bio..blev för första gången nånsin åthutad av äldre dam på bion i veckan. Jag prasslade med mina Reisen-kolor för mkt , tyckte hon. jag led filmen igenom av att inte få äta dem. nästa gång ska jag ”skala” dem innan.

 12. Jag har inte varit på bio de senaste tio åren, så jag har helt missat debatten om baconchips. Dock så är väl själva störande på bion inget nytt? Jag kan hålla med om att för mer än tio år sen så var säkert klimatet annorlunda inne i salongerna, men det fanns ju fortfarande de som gillade att prassla, knapra, prata och vara allmänt störig. Förmodligen är det så att dessa störande individer bara har hittat nya sätt att jävlas på. Jag fattar varför just baconchips är jäkligt störande eftersom de är hårda och det låter mycket när det knapras på dessa och så luktar de ju fett illa också.

  Jag har gett upp bio för all framtid, det var så värt att investera i en fet hemmabio och på så sätt slippa alla andra som inte kan sköta sig!

  1. Robban:
   Jag tycker nog att det är en stor skillnad på störandet i salongerna nu jämfört med för tio år sedan. När någon störde då (medvetet eller omedvetet) och blev tillsagd eller hyschad så blev det tyst, den som störde skämdes och fick sig en tankeställare. Om man säger till någon i en biosalong idag så känns det ofta som att hälla bensin på elden, det finns liksom NOLL empati eller förståelse för dom runt omkring.

   Grattis till din feta hemmabio. Du slipper många migränkvällar tack vare den 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.