Nytt veckotema: VECKANS VARULV

Vad är en varulv egentligen? Om man ska lyssna på folktron så är det en människa som förvandlas till en varg eller ett vargliknande monster, oftast när det vankas fullmåne. Människorna som blir varulvar har oftast råkat ut för en förbannelse eller blivit bitna av en varg. Det kan bero på andra saker också, i alla fall när man tittar på filmhistorien. Det finns liksom inte någon helt igenom solid sanning, det är helt enkelt lite luddigt.

Och lika luddiga som varulvsanledningarna är, lika ludna blir dom (oftast män) som förvandlas. Mytologin kring varulvar är dock ingen ny företeelse. Ordet varulv fast med stavningen hvarulf är känd i svenskan sedan 1700-talet medan engelskans werewolf och tyskans werwolf har hittats i litteratur från 1000-talet.

När det gäller filmmediet så gjordes den första varulvsfilmen redan 1935. Den svenska titeln var Dr Yogami från London (Werewolf of London). Jag har redan skrivit om ett gäng varulvsfilmer här på bloggen, den franska Vargarnas pakt, den danska Når dyrerne drømmer, filmen som bygger på klassikern om Rödluvan Red riding hood, cgi-festen Van Helsing och Twilight-filmen: New Moon samt säkerligen några fler som går att placera i detta tema men som jag inte kommer på nu men nu kommer det alltså ticka in en i veckan i nästan tre månader framöver. Det finns ju så många.

Varulvsfilmgenren är rätt tacksam då den sträcker sig från riktigt otäcka skräckfilmer till spännande nästan-thrillers till actionkomedier till ren parodi och jag ska försöka knöka in alla sorter här i temat.

Klockan 10 idag kommer i vilket fall den första filmen i temat här på bloggen. Gör dig redo för håriga män med vassa tänder, gula ögon och en inneboende drift att döda intet ont anade människor.

Här kommer jag fylla på med en lista på alla filmer jag skriver om:

1. Dog Soldiers (2002)
2. En amerikansk varulv i London (1981)
3. Howl (2015)
4. The Wolfman (2010)
5. Wolf (1994)
6. Late Phases – Night of the Lone Wolf (2014)
7. Wolfcop (2014)
8. Teenwolf (1985)
9. The Howling (1981)
10. Bad Moon (1996)
11. Ginger Snaps (2000)
12. Silver Bullet (1985)

9 svar på ”Nytt veckotema: VECKANS VARULV”

 1. Wohoo! Jag skriker som Gert: Äntligen!

  Denne formidable varulv har misshandlats rejält under åren. Dags att han får en spotlight på sig. Det absolut bästa filmmonstret av dem alla!
  Tyvärr också kanske det monster som varit utsatt för mest usla filmatiseringar genom åren.

  Det bästa med en varulv? Han larvar inte runt som en tjafsig vampyr…det bara smäller direkt! Blodbad och mayhem liksom! 🙂

  1. Steffo:
   Haha, ja blodbad och mayhem blir det ju verkligen. I typ ALLA dessa filmer oavsett genre. Kul att du går igång på temat 🙂

 2. Steffo nailade det direkt, bästa filmmonstret med tråkigt track record när det kommer till filmerna. Men det finns många bra ändå, och en har du redan recenserat.

  Ser fram emot Silver Bullet!

   1. Syftade på Dog Soldiers 😉

    Och ja, dyker inte Silver Bullet upp kommer jag gråta blod. Den väger upp mycket mot så mycket annat skräp som gjorts med varulvar.

    Bad Moon också, snälla!

 3. Ja, det saknas ju tydligen inte varulvskramare inom läsekretsen 🙂 Hel ok monster för min del, men vare sig särskilt mycket roligare eller tråkigare än vampyrer (riktigt, inte emo-varianten) eller zombies.

  Jag tittade också lite på varulven i mitt klassiska Halloween-tema och där stod hen ju ut en smula iom att det var ett av de få monstren som inte hade någon tydlig litterär förlaga, utan där mytologin formats väldigt mycket av Hollywood.

  Det ska dock finnas en bok med titeln The Werewolf of Paris och man kan undra om filmen från ’35 är en adaption av den. Hammers version är tyvärr inte så mycket att rekommendera så jag ska inte plåga dig med ett önskemål om inkludering a den i temat 🙂

  https://bilderord.wordpress.com/2013/10/04/the-curse-of-the-werewolf-1961/

  Oavsett ska det förstås bli kul att se vad du har kastat sig över!

  1. Sofia:
   Det finns ju en redig mängd filmer som skulle platsa i det här temat, det är nästan så det skulle kunna gå att göra nåt liknande som du gjorde med zombiesarna, alltså ett JÄTTEtema av det hela.

   Kul att du hänger med på den här håriga resan 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.