Jag är ingen fitta, jag är ingen hora, jag vill bara att du ska hålla käften när du sitter i en biosalong! Varför är det så svårt att förstå?

Ända sen jag var i tioårsåldern har jag gått ofta på bio.

När jag var 17, bodde i en byhåla och pendlade till skolan i Stockholm hände det att jag gick på bio för att få sova en liten stund i väntan på tåget. Det var tyst, varmt och mysigt på biograferna och jag kände mig som hemma.

När jag var 18 flyttade jag till Stockholm och bodde på biograferna. Jag kunde se två, tre filmer per helg för utbudet var enormt och biograferna stora och dom var inte rädda för att dra på ljudet så det mullrade i väggarna. Jag hade en liten anteckningsbok i väskan där jag förde statistik över sittplatser jag haft och tillslut kom jag fram till den ultimata platsen på varje biograf sett till placering och storlek på duk samt högtalar-system.

Att gå på bio har för mig alltid varit en chans till lugn och ro mitt i ett stressigt liv. Jag älskar att gå på bio ensam, sitta i salongen med en kaffe och få den där filmförväntningen i magen när jag valt en film som jag tror riktigt mycket på.

Jag vet att jag är nördig. Jag vet att jag ger biotittande som fenomen och biosalonger som offentliga rum mycket större plats än vad alla som är normalintresserade av film gör, ingen behöver tala om det för mig för jag vet. Det jag är däremot också vet är att det finns många biobesökare, både sporadiska och mer frekventa sådana, som just nu är extremt trötta på hur folk beter sig inne på biograferna.

Det pratas högt, det sms:as, det pratas i mobiler. Flera gånger har jag sett att det tittas på en ANNAN film i mobilen samtidigt som filmen dom betalt för visas mitt framför ögonen och det är inte så att dessa mobilanvändare smyger med telefonen, nejdå, den hålls oftast upp så att ALLA bakom kan se, att ALLA bakom ska störas av ljuset från displayen.

Jag kan inte vara tyst. Jag vägrar acceptera att människor medvetet sitter i en biosalong och förstör för andra. Jag har inte betalat hundratjugo spänn för en biobiljett för att sitta i en stol och vara förbannad i två timmar. Jag säger till. Jag ber dom som pratar vara tysta. Jag ber dom som messar stänga av mobilen. Jag ber dom som skriker och skränar att sluta med det. Men jag är ganska ensam om det. Jag är inte ensam om att störa mig, sitta och sucka och tyst gnälla men jag är oftast ensam att öppna munnen och ta konfliken och jag är URBOTA TRÖTT PÅ DET!

Jag förstår inte vad som är så svårt. Jag förstår inte varför det finns ungdomar som tar av sin månadspeng för att se en film och sen gör allt i sin makt för att INTE titta på den. Jag förstår inte varför jag ska behöva få dom obligatoriska orden hora, fitta, jävla hora, käften kärring i nacken när jag ber någon vara tyst och i detta fallet är det ingen skillnad om jag säger till en grupp tjejer eller en grupp killar, jag blir bemött på samma sätt.

Visst, jag kan förstå varför andra inte säger till, det är inte direkt kul och det främjar inte en god stämning men det hjälper inte heller att vara tyst. Jag har mejlat SF många gånger om detta men jag får aldrig nåt svar. Jag kan bara anta att dom vet vad som sker men att dom inte har nån lösning.

Eller är det kanske så att det ÄR okej att väsnas, skrika, prata högt och använda mobilen i en biosalong? Är det JAG som tänker fel, jag som överreagerar?

Skriv gärna en kommentar om vad DU tycker. Har jag rätt, har jag fel, är jag larvig, har du varit med om samma sak, håller du med eller har du råkat ut för mina aggressioner i en salong och vill ge tillbaka? Skriv. Kanske är det så att dom som tjänar pengar på våra biobesök har lättare att läsa detta inlägg än att öppna mejl? Det är i alla fall MIN förhoppning, för jag ensam kan inte göra någon skillnad.

Jag kan visserligen sluta gå på bio för att få en mentalt lugnare tillvaro men jag vill inte det. Jag vill fortsätta se fram emot mina biobesök och jag vill fortsätta se på film ihop med människor som också vill det. Vad vill du?

112 svar på ”Jag är ingen fitta, jag är ingen hora, jag vill bara att du ska hålla käften när du sitter i en biosalong! Varför är det så svårt att förstå?”

 1. Jag håller med dig men jag har aldrig tänkt på att säga till. Jag vet inte varför och jag vet inte om jag kommer att börja göra det men jag tycker att dte är bra att du tar upp problemet.

 2. Anonym:
  Skönt att du ser det som ett problem åtminstone, då är jag inte heeeeelt ensam om att tycka såhär 🙂

 3. Jag tycker inte om att gå på bio just av denna enkla anledning, folk för ett jävla liv och jag sitter bara och irriterar mig. Jag går bara på filmer jag verkligen (verkligen!) vill se omedelbart, men jag njuter inte direkt av det. Då betalar jag gärna en 50-lapp till för att få VIP-stolarna längst bak, där är man rätt ostörd.

  Jag är av den fegare typen, tyvärr, jag har inte vett nog att säga til folk som tex.- av någon anledning köper en stor j*vla chipspåse och sitter och prasslar med. Jag väljer ut mitt tilltugg noga och respektfullt när jag går på bio, helst nånting utan papper, eller en ljudlös påse. Men på sista tiden har jag struntat i det, det är ändå ett sånt oväsen. Det gör ingen skillnad om min granne i biografen hör mig prassla lite också.

  Värst var när jag såg Avatar, då satt det en brud precis bakom mig och tugga tuggummi svinhögt, sparkade på mitt säte om och om igen, och pricken över i så satt hon och knattra med sin mobiltelefon genom hela filmen. Jag såg filmen igen, dagen efter på VIP plats. Mycket bättre.

 4. Självklart ska man respektera andra! Man ska hålla käft och inte göra ljud.

  Jag avskyr prasslande, höga viskningar, mödrar som översätter för sina ungar, ungar som talar högt. Mest av allt avskyr jag dofter, som för mycket parfym och folk som sitter i närheten och snusar. Jag fullkomligen avskyr doften av stinkande snus.

  Men å andra sidan är jag ändå rätt hyfsat duktig på att glömma bort allt omkring mig och fokusera på filmen. Om jag säger till någon så ska det ha gått ganska långt. Men då säger jag också till med besked.

 5. andreashyllman:
  Så du köpte TVÅ biljetter till samma film för att du fick den första visningen förstörd av en dum jävla brud?

  Jag förstår att du ville se om filmen, men jag tycker ändå inte att det är okej. Ingen ska behöva få sin filmupplevelse förstörd på det viset och det finns ingenting som säger att du hade haft det lugnare om du faktiskt sagt till.

  Angående filmgodis så tänker jag som du men när man får någon bredvid sig med en big-size-olw-påse då vill man ju bara gå och dö. Eller få biljetten återinlöst.

 6. Jag går på bio alltför sällan och har inte alls varit med om detta fenomen även om jag hört av andra att det är mycket så. Med risk för att upprepa klyschor tror jag det beror på två saker: vårt individualiserade samhälle och det konstanta mediabrus och oändliga urval som gör att vi får svårare och svårare att koncentrera oss. Självklart ska man säga ifrån ändå!

 7. D R-L:
  Det är ju precis den där respekten som inte finns.

  Cred till dig som lyckas "stänga av". Jag kan inte det längre. Jo, om jag går och ser en animerad film kl 12 en söndag då får jag liksom bita i det sura äpplet och skylla mig själv om det låter och pratas.

  Angående dofter så har jag inte tänkt på det lika mycket, men har man svårt för starka dofter är en biosalong säkerligen ingen lek.

 8. BlueRoseCase:
  Men…även om människorna i fråga har svårt att koncentrera sig, kan man inte ta för givet att dom ändå är på bion för att SE filmen? Måste dom göra ALLT ANNAT än att titta och kan dom inte försöka respektera att ANDRA faktiskt är där av enbart den anledningen? Åtminstone inte kalla folk – mig – för allsköns könsord när jag i första läget ber snällt om att dom ska vara tysta.

  I andra läget är jag inte lika beskedlig.

 9. Anonym:
  Den dagen det står på min biobiljett att jag betalar även för att höra folk kackla och förstöra, den dagen ska jag hålla käften.

  Dom sekundrarna jag stör med min tillsägelse är peanuts i jämförelse med att dom som pratar/stör förstör HELA filmen för ALLA oss andra. Så det handlar inte om att jag har rätt eller fel, tycker jag, det handlar om att dom som stör totalt saknar både respekt, uppfostran och sunt förnuft.

 10. Respekt är sällsynt i vårat land. Brist på respekt är vanligare. Jag går inte på bio speciellt ofta och har aldrig gjort det men jag förstår din frustration. Jag har den själv men i andra situationer. I skolan till exempel. Jag jobbar i skolans lokaler (ej som lärare) och ser och hör varje dag varje dag hur brist på respekt låter. Jag vet inte hur gammal du är men om ungdomar (nu antar jag att det är ungdomar du skriver om men det kanske är fel?) kallar varandra ord som jag inte vill upprepa såp kan dom visst kalla dig för det med. Respekt, eller inte respekt.

 11. Jag håller med… delvis. Det kan vara riktigt störande om de stör bara för att störa.
  Men när jag bodde i USA gick jag vääldigt mycket på bio där. Och det som var roligt var att folk verkligen skrattade högt, skrek högt (om det var läskigt), pratade till figuren på skärmen osv. Precis som man sett i vissa filmer. Det var verkligen så och DET var bara roligt. Störde inte mig det minsta. Det förhöjde upplevelsen faktiskt 🙂

 12. Nini:
  Det är inte BARA ungdomar jag syftar till, jag har sagt till äldre personer också ibland.

  Men det är ALLTID ungdomar som käftar emot och som kör hela ful/fet/fitta/hora/kärring-tugget bara jag öppnar munnen. Så där finns väl en stor skillnad i just respekten. Tanter och gubbs kanske inser att det var dumt att prata om handlingen alldeles för högt och skäms lite och är tysta resten av filmen. Yngre människor accepterar inte att få en tillsägelse utan blir bara VÄRRE.

 13. Ett sätt att försöka komma till rätta med den här typen av störning skulle kunna vara att begära tillbaka biljettpengarna.
  Själv går jag inte på bio så ofta eftersom jag bor på landet men jag vet att jag skulle bli vansinnigt irriterad över det du beskriver. Och förbannad över att mina pengar slösats bort.
  Det är ungefär som att unna sig en finare middag ute o hamna bredvid ett gäng skriande o störiga ungar.
  Inte någon njutning precis.
  Där är det dock svårare att säga ifrån.
  På en biograf borde det däremot vara självklart att folk är tysta. Så som det är på bibliotek.
  Alltså kräv tillbaka era pengar, markera var gång det händer till personal.
  Det borde ju ligga i biografsalongens ägares intresse att behålla sina besökare. Med tanke på hemmabions konkurens.
  Nolltollerans för mobil.
  Och ljudligt tuggande ;-).
  Det senare går kanske inte att åtgärda men fy fan så störande det är ! Ann

 14. Mikaela:
  Att se film i andra länder är ju inte som hemma, både på gott och ont. Jag har inga problem med att ta seden dit jag kommer och retar mig inte fullt så mycket på att amerikaner går ut och köper korv mitt i filmen eller att israeler (åtminstone på 90-talet) har rökpaus mitt i filmen och sånt. Det är fine. Det är deras kultur och jag köper det.

  Att skratta högt när det är roligt, att skrika högt när det är läskigt eller att gråta högt när det är sorgligt är en helt annan sak än att kategoriskt förstöra bara för att förstöra. Det är inte samma sak alls tycker jag.

 15. Ann:
  Att kräva pengarna tillbaka är kanske det enda språk biografägarna förstår.

  Men hur löser man det? Det är svårt att bevisa när filmen är slut men det är klart att det skulle funka om det fanns personal i alla salonger, hela tiden, men det är inte särskilt konstadseffektivt…

  Hmmm. Bra idé. Den tål att funderas på! 🙂

 16. Ann:
  Inte alltid faktiskt.

  Jag gick ut för att säga till biografpersonal på Heron city när jag såg sista föreställningen av en film, klockan var väl kanske 22, men jag sprang runt där och hittade till slut en vakt som var föga intresserad av att lösa biograftjafs mellan ett ungdomsgäng och mig.

  Så jag mejlade SF men fick inget svar. Precis som alla andra gånger jag hört av mig till dom i denna fråga.

 17. Intressant utveckling för övrigt. När jag bodde i storstad för sisådär 25 år sedan så var det självklart att man var tyst. Ja utöver känsloyttringar som var relaterade till filmen då. Och att man på alla andra sätt också tänkte på folk omkring sig.Ann

 18. Ann:
  Det är precis så jag känner med, men dom sista fem åren har detta eskalerat nåt sjukt, i alla fall i Stockholm.

 19. Jag håller med dig Fiffi till viss del. Naturligtvis är det svårt att få en hel biograf dödstyst, godis och sådant hör till. Därmed inte sagt att man ska störa om man utgår från att störa så lite som möjligt tror jag att det skulle gå bra dvs visa respekt. Visst jag kan viska ngn gång lågt och försiktigt, prassla lite men tänker på vad jag köper för godis etc men jag tänker hela tiden på att jag inte ska störa.
  Det som gör mig upprörd är det bemötande du får oacceptabelt! Jag jobbar med ungdomar och vet att en del kan bete sig på detta sätt men vi får inte dra de över samma kam, troligtvis är det rötäggen som sitter och kacklar.
  Avslutar mitt hitintills längsta inlägg med en njutbar historia från verkligheten:
  Min bror jobbar på SF, en föreställning var det några ungdomar som satt och sabbade föreställningen och ngn i publiken klagade men fick det bemötande du fått. Personalen stoppade filmen, tände ljuset och sa åt ungarna att lämna lokalen vilket de gjorde under publikens jubel men det är synd att det ska behöva gå så långt 🙁

 20. Tråkig läsning men jag håller med dig Fiffi. Man ska visa respekt mot andra människor därmed inte sagt att en biograf salong ska vara ett gravkapell lite störningar får man leva med i en packad biograf men någon måtta får det lov av vara!
  Det som stör mig är sättet du blir bemött på men vi går mot ett individualiserat samhälle där folk vägrar ta ansvar för sina handlingar, tyvärr.
  Avslutar med en njutbar historia från verkligheten. Min bror jobbar på SF. En kväll var det ett ungdomar som satt och saboterade filmen. Personalen stoppade filmen, tände ljuset och sa åt ungdomarna att lämna lokalen vilket de gjorde under publikens jubel.

 21. filmitch:
  Hahahaha!! High five till den biografpersonalen!!! Dagens ros och hela köret, tänk om fler vågade göra så! 🙂

  Jag personligen skulle bli överlycklig bara av att få uppbackning av någon annan vuxen ibland. Två gånger har gäng stått utanför och väntat på mig för att "snacka klart" vilket självklart är helt meningslöst för mig eftersom filmen är slut och jag vill ha kvar mina tänder på plats.

  Jag drar inte alla över en kam och jag hoppas att det inte uppfattas så heller. Det är bara irriterande att det blir vanligare och vanligare och jag vill inte tro att det är jag som är "gammalmodig" och töntig som vill att folk ska vara tysta på bio. Helt tyst har jag aldrig krävt, det är bara när folk uppenbart och genomtänkt förstör som jag blir heligt förbannad.

 22. Jag försöker undvika att gå på bio på helger och helgkvällar. Men det är ju lätt för mig som är frilans, har flexibla arbetstider, inga barn och bor i stan …

  De senaste gångerna jag har varit på bio på Sergel har personalen gått fram innan föreställningen och sagt: "Stäng av mobilerna och om det uppstår några problem eller störningar under föreställningen – kom ut och säg till oss." I den bemärkelsen känns det som att de har börjat ta problemet med störiga gäng på allvar. Min kompis som har jobbat som biografmaskinist har hotat att slänga ut gäng som stör.

  Håller med någon som skrev ovan om att det är kul med en stojig publik som reagerar på filmen om det är en röjig film. Men det är ju inte samma sak som den typen av störningar som du beskriver.

  Har två roliga biominnen om det här:
  1. En kille som satt och hånskrattade ashögt (på fel ställen) i en väldigt liten salong när alla andra satt knäpptysta. Det var uppenbart att alla andra ville se filmen ifred medan han satt och hånade den. Efteråt var det flera personer som reste sig och sa åt honom att hyra en DVD nästa gång.
  2. Ett gäng satt och kastade godisar på publiken framför dem. Det tyckte de var jättekul innan anabolakillen några rader framför blev träffad, ställde sig upp, spände musklerna och vrålade: VEM VARE SOM KASTA?! Tystnaden som följde varade under resten av föreställningen.

 23. Sara:
  Härligt att höra att det funkar så på Sergel nu. Jag har undvikit bio i innerstan ett bra tag just för att det inte funkat alls.

  Heron city har Stockholms skönaste biofåtöljer med jag kan inte gå dit längre. Alla mina absolut VÄRSTA upplevelser har varit just där och i hundra fall av hundra händer det något skit i salongen som sänker upplevelsen. Säkert som amen i kyrkan.

  Dina biominnen är för övrigt klockrena! 😀
  Jag gjorde faktiskt samma sak som anabolakillen en gång men är man inte anabolakille utan en medelåders tjej med flätor så har det inte riktigt samma effekt så dessa tjejer fortsatte kasta godis fast jag vrålade. Så jag fick tag i en Läkerol i fickan och kastade tillbaka allt vad jag hade, rätt in i örat på ena tjejen. Då la hon av.

 24. Jag har faktiskt bara varit på Heron en gång men då såg jag en så usel film att alla distraktioner var välkomna. 😉

  Haha! Läkerol wars!

 25. Hmmm, jag börjar känna mig ganska nöjd med att se all min film hemma, trots att det inte varit något direkt överlagt beslut.

  Självklart måste man kunna få säga till i rimlig omfattning utan att bli slagen sönder och samman — inser att det uppenbarligen var ett tag sedan jag tampades med biopublik.

 26. Sofia:
  Om du ser all film hemma för att du VILL se all film hemma så är det ju bra. Men om man väljer att se all film hemma för att det är ett sånt sjukt otrevligt bioklimat, då är det illa.

  Så du klarar dig 🙂

 27. Jag tar precis mitt biotittande lika seriöst som du gör. Jag går ofta på bio och fattar inte varför folk pratar i mobilen och stör, varför går dem då på bio överhuvudtaget? Det har hänt att polisen fick komma till biosalongen en gång då jag var på bio för att det blev för mycket prat som ledde till bråk.

  Jag har också fått nog.

 28. placebohoe:
  Ååååååh! En själsfrände! Vad glad jag blir! 😀

  Men vad gör du när du blir störd? Säger du till? Har du någon bra idé för hur man ska få fason på det här?

 29. Är helt klart inne på ditt spår att det är något speciellt med att gå på bio och då ska det inte förstöras av någon som uppenbarligen inte bryr sig särskilt mycket om filmen som visas eller personerna i sin omgivning.

  Jag går själv på bio så ofta jag kan och har lyckligtvis aldrig upplevt – än i alla fall – dessa störningar du har upplevt alldeles för ofta. Vet inte om det är mina val av filmer som inte lockar till sig "ointresserade" eller om det tiderna jag ser på bio som spelar roll. Som tur är i alla fall har jag inte upplevt någon som SMS, pratar högt eller ser på en annan film via mobilen under något biobesök än.

  Angående godisprasslande och viskningar under filmens gång så tycker jag att det får man till viss del acceptera och jag har en förmåga att kunna filtrera bort det när jag ser på film. Kan säga att jag aldrig har varit på bio vare sig i Stockholm eller Göteborg, men väl i Malmö och där har det fungerat hittills för mig.

 30. Nit89ram:
  DÄR satte du kanske huvudet på spiken!!!
  Kanske är detta enbart ett huvudstadsfenomen?

  Fasiken alltså, att jag inte tänkt på det förut. Dom senaste fem åren har jag varit på bio i säkerligen 10 olika svenska städer, kanske fler om jag räknar efter och jag har faktiskt bara upplevt detta i Stockholm.

  Så om detta nu stämmer, vad är det för fel på oss här? Vad är det som gör att just stockholmare beter sig mer illa på biografer än resten av Sveriges befolkning?

  I Göteborg har jag aldrig upplevt nåt biodrägg och jag har tyvärr aldrig varit på bio i Malmö så det kan jag inte uttala mig om.

 31. @Fiffi: Jag har inte kommit iväg till biografer så himla ofta på senaste tiden primärt av den anledningen att det är typ 4,5 mil till den närmsta.

  @Nit89ram: Det kan ligga något i det där, de får gånger jag varit på bio de senaste gångerna har det förvisso kanske varit något lite mer högljutt men inte på den nivån som Fiffi beskriver.

 32. Det är relativt lugnt i Karlstad oxå även om min bror berättar om skit som händer av o till.
  Incidenter sker men det hör till ovanligheterna turligt nog.
  Knepigt beteende egentligen att betala för att jävlas med folk det kan man (om man har de behoven) göra gratis.

 33. Sofia&filmitch:
  Det där är sjukt intressant. Jag är inte en av dom stockholmare som tror att Stockholm = Sverige men det är klart att det jag ser är min närmiljö och går man så ofta på bio som jag gör så tror man (jag) tydligen att det funkar så överallt. Vilket det tydligen inte riktigt gör.

  Vore kul att höra åsikter från fler hörn av Sverige. 🙂

 34. Tror absolut att det finns vissa skillnader på biokultur på olika platser. Men det finns absolut också skillnad i Stockholm och publiken beror nog också till viss grad på vilken film man ser.

 35. D R-L:
  Absolut. Visst är det så.
  Att se en mittpådagenfilm på Söder (i Stockholm) är hur lugnt som helst. Att se en kvällsfilm på Heron city är som sagt ungefär lika lugnt för psyket som att äta taggtråd på tid.

 36. SKOJJAR DU? Jag trodde på sant att du var ensam i världen om att reta dig på detta därför har jag aldrig kommenterat dina biograftjafs på den andra bloggen. Nu blir jag glad över att se att det finns likasinnade som kan hjälpa dig att få ner pulsen och hålla handen. Jag själv önskar att jag kunde hjälpa dig mer men jag tänker på dig alltid det vet du.
  ^^P^^

 37. Jag håller med, detta är superjobbigt. Mina biobesök har minskat rejält i antal p.g.a. det. Som de andra säger i kommentarerna så ska ingen som säger till någon högljudd i biografen bli bemött som du blivit.

 38. ^^P^^:
  Trodde du jag överdrev eller vadå? 😉
  Jag är väl ingen mes. Jag skulle inte reagera om det inte var ett PROBLEM, med stort P.

 39. RJ:
  Dom första gångerna jag sa till, sådär lite snällt, typ "Snälla, kan du sluta prata?" och fick till svar "Käften jävla fitta!" då blev jag ledsen.

  Gång 5-10 när jag fick liknande svar höjde jag rösten tillbaka men betedde mig fortfarande vuxet vettigt.

  Nu har jag släppt alla hämningar. Jag tar inte mer skit nu. Jag tänker inte bli kallad könsord och fuligheter bara för att nån jävel/några jävlar tycker att biosalongen är deras jäkla vardagsrum. Visst är det sjukt men det är likväl sant. Och det här händer OFTA.

 40. Jag håller med dig fullkomligt Fiffi. Jag är så himla less på de som sitter och stör. Varför går de på bio och betalar, om de ändå ska ägna sig åt något annat än att se på filmen. Jag brukar också säga till, när jag tycker att det går alltför långt. När jag var på bio med mitt ex sista gången så hade vi två brudar (ca 1 år) intill oss som kacklade som hönor hela början av filmen. De kommenterade skådisar, vad de tyckte om dem, hur de var som skådisar, vilka de hade haft ihop det med. Sen snackade de i mobilen och skickade sms. Då hjälpte det att ha en biffig man med sig. Två tillsägelser från honom och de knep igen som små möss. VÅGA STÄNGA AV MOBILEN HELT NÄR DU GÅR PÅ BIO kan jag tänka rätt ofta. Ungdomar pallar väl inte att vara otillgängliga i ett par timmar. I don´t know.

  Jag inser att jag borde säga till personalen och klaga, vilket jag inte gjort. Hur ska man annars kunna begära pengarna tillbaka?

  När jag såg bio i USA (länge sedan, då det knappt fanns mobiler…) så var det också som Mikaela beskrev det. Nästan som en 4D-upplevelse, där publiken var det fjärde D:et. Det blev liksom lite roligt i sig. Fast helt omöjligt att titta på filmen… Där fanns det dock ett val: i vissa salonger fick man inte ha med sig läsk och popcorn m m, så de salongerna var "tysta" salonger. Det borde vi ha i Stockholm också. Tysta salonger – och tysta t-banevagnar…

  Stå på dig!!

 41. Pinga:
  Jag hoppas att brudarna som satt bredvid er var liiiite äldre än 1 år ;D

  Skämt åsido, skönt att höra att du upplevt samma sak som jag, samtidigt som det ju är förjävligt att det händer så ofta.

  Det absolut svåraste, som jag ser det, om man ska se till könet på den som stör och den som säger till är att vara tjej och säga till ett yngre killgäng med keps. Dom leker så jävla tuffa och i 99% av fallen när jag själv "freakat ut" för att jag blivit så jävla förbannad är i bråk med unga killgäng – på Heron city.

  Jag funderar som professor Baltazar på något som skulle kunna vara en lösning på det här, men det är svårt. Övervakade visningar? Biografpersonal på plats med befogenheter att avhysa störande moment? Jag vet inte vad som skulle funka bäst men jag skulle lugnt betala femtio spänn mer per biljett om jag visste att det fanns personal där som tog fighten – och jag slapp.

 42. Jag håller absolut med dig och jag brukar också säga till, om man inte gör det så kan man ju tyvärr inte förvänta dig att de ska sluta.. så självklart ska man göra det enligt mig!

  det värsta jag vet är nog när en grupp yngre tjejer sitter och pratar och håller på, eller när folk sparkar en i ryggen, det är verkligen brist på respekt.

  en gång var det några tjejer som var för små för att förstå filmen, det var en sorglig film och när jag själv satt med tårar i ögonen så skrattade dom åt filmen väldigt högljutt. det gjorde mig så arg och förstörde hela upplevelsen. så jag sa till flera gånger, på ett arg sätt. men de blev inte tysta fören min äldre syster sa något i stil med "håll käften nu innan jag sparkar ut framtänderna på er". och visst det var extremt överdrivet och elakt, men tydligen vad som krävdes.. och det är hemskt att man ska behöva skrika åt folk för att de ska vara tysta.

  man betalar ju faktiskt för att sitta där, och då ska man behandla alla där med respekt. att skratta när det är kul o gråta när det är sorgligt, det är helt okej, men att göra det vid fel tillfällen eller prata om helt andra saker, det gör man inte. bra att du tar upp dethär! det behövs verkligen en förändring.

 43. Frida:
  Ja, visst känns det hemskt när det enda som verkar hjälpa är att ta i från tårna och typ HOTA någon? Vem vill ha det så?
  Ett biobesök ska ju vara något mysigt, något behagligt, något som gör att FILMEN man ser sätter sig kvar, inte besöket och PUBLIKEN som sådan.

  Folk som sparkar på stolsryggar borde det vara skottpengar på. Ibland sparkas det så att hela raden gungar. Sånt gör mig också galen.

  Fasiken, det är mycket som gör mig galen nu ;D

 44. Hej Fiffi!

  Tack för din kommentar på min blogg: http://andreareuter.blogspot.com/2010/09/submarino-av-thomas-winterberg.html

  Precis som Fantomen ibland går på gatorna som en vanlig man, så händer det att jag går på vanlig bio med "vanligt folk". Och ja, jag har en åsikt i frågan. Jag håller med dig totalt! Det är galet störande med folk som härjar i biosalonger. Till skillnad från dig så är jag dock inte trött på att säga till.

  Perverst nog gillar jag det t.o.m. Surkärringen i mig måste också få komma ut och rastas, så jag riktigt njuter när jag får säga till gapiga biobesökare. För det mesta brukar de tystna (kanske min hårda dialekt har något med saken att göra?) och i de fall de kallar mig onämnbara saker så noterar jag var de sitter och räds inte för att ta diskussionen efteråt. De flesta är livrädda för att tvingas tala med någon ansikte mot ansikte och en ordentlig åthutning efteråt skrämmer nog upp dem för framtiden, muahhahahaha!

  Eller så kan man helt enkelt undvika att gå på de största biograferna under helgerna. Det mest effektiva sättet att låta bli att bli störd är att undvika idioter, så enkelt är det. Därav går jag heller aldrig ut kring Stureplan nuförtiden, det är lättare att undvika att bli förbannad än att tro att man ska kunna få idioter att vakna upp. Tyvärr.

 45. Andrea:
  Tack för din kommentar! Skönt att höra att du håller med och att även du ibland råkar ut för samma drägg och nu gav du ju mig ett litet tips. Nästa gång jag säger till folk som stör ska jag ta i med finlandssvensk dialekt för att se om det gör nån skillnad och kanske få till lite finsk stämning i hela salongen till och med? 😉

  Men du har helt rätt i att det är enklare (för alla) att undvika idioterna men det är inte alltid det funkar att leta upp tomma salonger kl 12 på dagen och att just i dessa salonger hitta en film man faktiskt vill se. Då är det lättare att undvika Stureplan dygnets alla dagar och timmar 🙂

 46. Buäää, jag som tänkt fördriva lite tid i Sthlm på onsdag genom att gå på bio — nu vart jag liksom inte så sugen längre 🙁

 47. Svar på det du skrev till mig förut: Nej, ingen ska behöva bli kallad sånt. Jag förstår inte hur folk funkar som tycker det är okej att kalla folk såna elaka saker.

  Under mitt värsta besök var det ett gäng som pratade oavbrutet och kastade popcorn på mig flera gånger. Och mot tredje akten där en cancersjuk rollfigur hade en fin scen med sin make, brast någon av de ut: "Hon är så j-la ful." Det kommer jag aldrig glömma.

 48. Sofia:
  Om du går mitt på dagen är det oftast lugnt – om du inte hamnar i samma salong som en skolklass på en ungdomsfilm 😉

 49. RJ:
  Sånt är så jääävla irriterande.

  Okej, jag fattar att det har med omognad att göra, att folk inte pallar med starka känslor men ändå…..Håll bara truten istället!

 50. Stökiga gäng och publik som stör, det här har blivit betydligt vanligare på senare år men som andra tagit upp så beror det oftast på tidpunkt/biograf/typ av film så det går att minimera risken på så sätt.
  Jag tycker också att det är bra att konfrontera allvarliga fall sådana här händelser som ni beskrivit ovan. Till slut kommer det att bli en förändring tror jag.
  Tysta salonger är ett bra förslag och har väl redan implementerats litegrann med de exklusiva visningarna som körs med vin och mat i samband med filmen.

  Hur ställer ni er till barnvagnsbio förresten? Iof inte så stor risk att man hamnar där utan en barnvagn men ändå?

  (Är sjukt irriterad på att kommentarer inte kan vara så långa, som jag skrev i seven inlägget, du får gärna ha min lista på bio punkter som grund i ett nytt inlägg där du ger ditt perspektiv på dem också) Här är iaf punkten som handlar om störiga gäng…

 51. Fiffi: Gör som du vill när det gäller att lägga upp min kommentar uppdelad.
  Mitt tålamod med blogspot är slut efter att ha försökt publicera den 5 gånger igår utan att få ett felmeddelande som beskriver problemet.

 52. Joel:
  Inte ens jag som ser bloggen från "insidan" förstår vari problemet ligger, jag tar bara för givet att texten var för lång.

  Jag lägger upp din kommentar. Den är bra.
  Jag kanske kan använda den (eller delar av den) i ett kommande inlägg ändå så småningom?

 53. Otroligt intressant diskussion, det visar verkligen att det är ett konkret problem.
  För mig har bio blivit något av en högtidsstund. Jag ser allt färre filmer på bio (tror jag) men tror det beror på fler saker än störiga ungdomsgäng. Jag ska försöka sammanfatta lite eftersom jag tycker bio distributionen missköts rätt ordentligt i Sverige.

  1: Starttiden, som vi diskuterat inne hos Filmmedia är det ett otyg att filmens starttid utges att vara 18:30 som brukar vara 5-10 minuter innan reklamen börjar rulla. Indirekt blir man lurad och det är svårt att bedöma hur man ska ta sig hem om man är ex. på heron och måste passa bussar. Starttiden ska NATURLIGTVIS vara när FILMEN börjar!

  2: Riktad reklam, det här är inget klagomål egentligen utan mer ett förslag.
  Börjar med ett konkret exempel, jag såg filmen Ninas resa på en vardagsmatine i samband med att den var guldbaggenominerad för 3-4 år sen.
  Biosalongen var fullproppad med pensionärer och jag som var 28 vid tillfället. Kändes lite skumt när det börjar rulla X-box reklam (om man nu inte räknar med att de ska köpa boxar till barnbarnen).
  Jag tror att målgruppsriktad reklam på smalare filmer men även större sådana skulle vara uppskattat bland annonsörerna istället för att bara vara en del i ett statiskt block som rullar före alla filmer som det är just nu.
  Ex. på en barnfilm/chic flic ska man ju köra reklam riktad till barn/tjejer osv. Som annonsör skulle jag lätt kunna tänka mig att betala mer för den här typen av riktad annonsering.

  3: Kortfilm som förfilm, ett till konkret förslag Pixar har mer än väl visat med sina förfilmer att det funkar. Jag har faktiskt ett kortfilms manus för en 3D barnfilm som jag ska pitcha för SF just i det här syftet.

  fortsättning i nästa kommentar

 54. Fortsättning på kommentaren:

  4: Ljudnivåer, det här tycks vara en halv vetenskap. Har tyvärr suttit igenom ett antal filmer med för lågt ljud. Tyvärr tycks det ibland bero på att personer i publiken gnäller hos värdarna på högt ljud under reklamen (naturligtvis kör annonsörerna med samma stendöda approach som tv-reklam mixarna gör, dvs pumpa upp ljudet för att märkas vilket får motsatt effekt. Dvs mute eller kanalbyte. tyvärr har man ju inte dessa valmöjligheter i en biosalong). Det här är iaf en grej som stör mig enormt.

 55. Joel:
  Måste bara kommentera din fråga om barnvagnsbio.

  När jag var mammaledig med mitt första barn för 13 år sedan låg jag på SF om att ha någon form av mamma-barn-bio på dagtid men jag fick (som vanligt) ingen respons. Så personligen måste jag säga att fast jag nu inte är i det läget att jag utnyttjar barnvagnsbio så tycker jag det är en STRÅLANDE idé!

  Och går man på barnvagnsbio tar jag för givet att man inte irriterar sig på oljud från dom yngre delarna av publiken ;D

 56. Intressant diskussion.

  Som östflyttande västgöte har jag reagerat på publiken i Uppsala och Stockholm. Vad jag minns så pratar man lågt under reklamen innan filmen hemma (Göteborg), alltså man är inte tyst men samtalsnivån är snarare under normal än över. Människorna man pratar med sitter ju ändå precis bredvid en. I Uppsala och Stockholm är det en helt annan nivå på samtalet innan filmen börjar. Det stör mig inte otroligt (det är ju bara reklam jag missar), men det känns märkligt att man måste prata så högt. Det är ju värre än nivån i skolmatsalen.

  Under filmen har jag hittills inte blivit störd, tack och lov.

  Spader Tre

 57. Fantastiskt intressant inlägg! Jag skulle kunna skriva en längre novell om det här men jag är för svag av ilska och blodet KOKAR PÅ MIG! 😀
  Jag avskyr pladder i biografsalongen när filmen börjat (som många andra). Man är där för att se filmen och den kostar en dyr slant men är alltid värd det om man slipper höra förbannat kacklande, även om filmen inte är bra.

  Två minnen (av hundra) där folk har stört:

  1) När jag såg den första i Sagan om Ringentrilogin på Rigoletto så satt det en morsa med sin typ 7-årige son (vad gjorde han där?!) bakom mig. Han frågade henne tusen frågor i minuten och hon svarade utförligt så att han överhuvudtaget skulle förstå vad som skedde på duken. Jag var precis på väg att säga till (hade bestämt mig för att göra det snällt). Det behövdes dock inte. Så fort Nazgulen dök upp första gången och väste så blev det tyst bakom mig under resten av filmen. Jag undrar om inte lampan fick vara tänd på nätterna i den pojkens rum resten av det året och kanske fick skolans psykolog några extra besök.

  2) En av mina första 15-årsfilmer jag såg på bio var The Terminator. Jag och en polare var peppade som fan. Någonstans i mitten av rullen vänder sig en äldre grabb om som satt framför oss, blänger argt på mig och säger "Nu håller du käften!".

  Japp, jag var också en sån. Jag kacklade för att jag var "ny" på bio bland vuxna och jag var så upprymd och spänd av förväntan. Jag hade sett de flesta filmer med för hög åldersgräns hemma på video med mina vänner och där kunde man ju bete sig lite hur som helst. Jag fattade inte. Nu är jag den där killen som biter mig i läppen för att inte vråla "Håll käften" när mitt unga jag sitter bakom och kacklar.

  The circle of life… 🙂

 58. Intressant att det verkar vara lite av ett storstadsfenomen det här. Fast det är väl det negativa/positiva med storstäder att det finns så mycket folk på en liten yta att man inte bryr sig särskilt mycket om vad andra gör. Märk väl att det både kan vara en positiv eller en negativ sak.

  Sen undrar jag lite om detta fenomen skiljer sig beroende på vilken typ av film man ser. Animerad eller actionfilm. Film från Sverige, USA eller "utomlands". Mina fördomar säger mig att de mindre filmintresserade, och således de mest stökiga, har en tendens att gå på antingen en Hollywoodfilm eller kanske en svensk film. Något samband mellan film och "störighetsfaktor" som ni har upptäckt.

  Intressant inlägg och diskussion bland kommentarerna i alla fall:)

 59. Spader Tre:
  Vad gör du den gången du blir störd tror du (för den gången kommer, var så säker)? Ids du ta konflikten?

  Angående ljudvolymen så har jag också tänkt på det. Undrar om det går att mäta decibelstyrkan på ett dagis i Stockholm och ett i exempelvis Molkom bara för att se om det är nån skillnad redan så långt ner i åldrarna….:)

 60. Vrångmannen:
  Så du var en dom nu hatade? Hur känns det? 😉

  Jag menar, du verkar ha en viss förståelse för fenomenet eftersom du själv varit "på andra sidan" samtidigt som störandet nu gör dig heligt förbannad – så vad gör du när du blir störd? Säger du till?

 61. Nit89ram:
  Personligen har jag ett klart och tydligt samband mellan film och störande publik.

  1. Amerikanska actionfilmer och skräckfilm som visas kl 21 (plus minus nån kvart) på Heron City i Skärholmen är ett sånt stort NO-NO att det knappt får plats på kartan.
  Att gå och se nån teenage-skräckis där är som att be om stryk.

  2. Känslosamma dramer från all världens länder på Heron City i Skärholmen är ett GIGANTISKT stort NO-NO. Om dramat inkluderar homosexuella män är det bara att ta fram megafon och knogjärn och be till nån högre makt att man fyllt på tålamodstankarna till bredden.

  3. Ungdomsfilmer med känslomässiga inslag på alla Stockholms biografer under alla tider på dygnet då det går ungdomar i större klungor än två och två.

  Nej. Jag säger bara nej.

 62. Aloha,

  Gå till min blogg och kolla min recension av PRECIOUS. Den säger allt. En i personalen skrev ut recensionen, kopierade den och delade ut den till de anställda.
  Kolla även min recension av OLD DOGS, eller vad den nu hette, den där med Travolta.

 63. Folk på bio kan vara väldigt störande, ja. Jag tycker att man får respektera människor i sin omgivning till en rimlig gräns, för till en bio går man ju för avkoppling och för att man (iaf de flesta) verkligen är intresserad av filmen och vill ha en upplevelse utöver den vanliga filmkvällen hemma. Då är det synd om man ska få filmupplevelsen förstörd av obetänksamma, högljudda människor.

  Själv kan jag ta att någon påse prasslar här & där, men när det pratas högt, bråkas, sms:as, mobiltelefoner ringer och popcorn kastas, då blir jag irriterad. Och jag brukar själv tänka på vad som kan anses störande för andra. Jag störs ju tex. inte av prasslande påsar, men i de fall jag vill ha chips med mig tar jag dem i en burk, för då prasslar det inte. Och jag skulle aldrig ha på mobilen under en film! Man får faktiskt anpassa sig till de andra, ÄVEN om man själv inte tycker att det man pysslar med är störande så kan ju andra göra det. Det handlar om att visa hänsyn, något jag alltid försöker att göra, inte bara på bio utan även tex. inte sitta med benen i kors på tunnelbanan eftersom personen framför mig kan störas av det, och fråga om någon är allergisk innan jag öppnar en påse jordnötter.

  Så tillbaka till bion: jag tycker dock att man får ha lite förståelse för att människor kan låta ibland; en av mina bröder blir tex. förbannad bara någon hostar eller nyser under en film, eller om någon måste gå på toa. Sånt tycker jag är onödigt att störa sig på, och lite att kräva för mycket av folk. Människor kan faktiskt inte hjälpa att de börjar nysa eller blir kissnödiga. Det är mänskliga behov, liksom. Dessutom är det rätt jobbigt att hetsa upp sig själv över det. ><

  Ett problem i hela den här grejen är att tyvärr vågar folk inte säga ifrån när någon stör, varken på bion eller någon annanstans, det är som om det är djupt rotat i vår svenska kultur att man inte ska göra något som kan tänkas starta en konflikt. Och jag gör sällan det själv, men jag ska banne mig börja med det. Jag tänker inte sitta tyst längre när folk beter sig klumpigt åt, och det gäller egentligen inte bara bio utan även restauranger & liknande. Man kan ju ändå säga till vänligt. Om det sedan möts med ilska har man i alla fall försökt.

  Undrar lite över detta dock:

  "Jag vägrar acceptera att människor medvetet sitter i en biosalong och förstör för andra."

  Hur menar du? Att de som förstör för andra gör det med flit? Kan ha tolkat meningen fel, men om det är så du menar måste jag säga att jag tror verkligen inte att alla som väsnas gör det för att de vill förstöra för andra- jag tror inte ens att alla är medvetna om att de gör det. Som jag skrev innan om personerna som inte själva störs av den typen av beteende- de kanske inte kan sätta sig in i att ANDRA kan störas av det. Därför är ju det allra bästa om man säger till dem så att de blir uppmärksamma på att deras beteende påverkar andra negativt. För är man inte medveten om det själv och nämner ingen det för en, då är det svårt att förändra det. Och ja, jag vet- det kan tyckas som en självklarhet att man inte pratar, skickar sms eller prasslar med påsar på bion- men alla fungerar inte som vi.

 64. Alltså, näe! Jag blir TOKIG! Skrev just en lång kommentar, men tänkte inte på att Blogspot på sistone vägrat publicera mina långa kommentarer & nu orkar jag *tusen svordomar minst* inte skriva en kommentar igen, jag får försöka komma hit imorrn igen om jag kommer ihåg och skriva den på nytt. Men för nu vill jag kommentera några saker i kommentarsfältet:

  1. De som skrattar när nåt sorgligt/hemskt händer tror jag i vissa fall kan vara nervösa av själva grejen. En del människor är ju så. Börjar skratta av ren nervositet. Självklart är det fortfarande malplacerat och upplevs lätt som störande när man sitter där i biomörkret, men kan vara bra att tänka på.

  2. "Kanske är detta enbart ett huvudstadsfenomen?"

  Nej, det är det inte. Jag har upplevt samma sak i en norrländsk småstad (snarare norrländsk landsort), och det flertalet gånger. Men det kanske är vanligare i större städer!

 65. Candy:
  Tråkigt att blogspot strular så….:(

  Men du. Upplever du att valet av film spelar roll även i mindre orter för hur mycket publiken stör?

 66. Candy igen:
  Nu kan jag se hela din långa kommentar på min mejl. Vill du att jag lägger upp den i ditt namn så behöver du inte skriva om den?

 67. fiffi – Apropå att det skulle vara ett huvudstadsfenomen – min historia med anabolamannen och de godiskastande kidsen inträffade i Gbg.

 68. Sara:
  Det är antagligen inget huvudstadsfenomen, det är bara det att om jag personligen tänker efter så har det aldrig hänt mig någon annanstans än i Stockholm.

  Men det vore bra underligt om det BARA hände i Stockholm. Idioter finns ju överallt 😉

 69. Eftersom jag represnterar landets framsida, kan jag meedela att detta fenomen förekommer även i Göteborg. Dock inte så jätteofta. Jag går oftast på rätt "mogna" filmer, så därför upplever jag att publiken allt som oftast är rätt mogen den med.

  Däremot såg jag I rymden finns inga känslor på en biograf i Trollhättan. Det var inte riktigt lika mogen publik. Hade jag inte vetat att Fiffi hör hemma i fjollträsk och dessutom är av kvinnlig härkomst, så hade jag varit övertygad om att du var den mannen som reste sig upp och skällde ut en liten fjortis efter noter.

  Själv händer det faktiskt att jag både prasslar och småpratar (väldigt lågt) med min biokamrat. Det är bara trevligt. Men jag kan inte tänka mig att jag någonsin stört någon så nämnvärt. Även om jag hade en period där alla som satt framför mig lämnade salongen efter knappt halva filmen. Men det kan knappast ha berott på mig.

  Jag har faktiskt aldrig någonsin gått på bio ensam, men borde prova det. Då kanske jag hade varit lite mer uppmärksam (och irriterad) på omgivningen.

 70. Det händer tyvärr att våra kunder blir störda av andra biobesökare i salongen, så som du också beskriver i ditt blogginlägg. Vi har tyvärr inte möjlighet att kontinuerligt kontrollera att allt är lugnt under föreställningens gång. Känner man sig olustig inför att själv säga till störande personer, finns det alltid foajévärdar på plats i anslutning till salongen som kan vidta åtgärder. Påkalla gärna deras uppmärksamhet i fall detta skulle inträffa igen.

  Om du i stället väljer att inte se klart filmen på grund av störande besökare ska du ta kontakt med personal på biografen så de kan ersäta dig på plats med fribiljetter, på så sätt får du en chans att se om filmen en annan gång. Du kan också använda fribiljetten för att se valfri föreställning på valfri biograf, förhoppningsvis kan du då besöka en föreställning där du får den goda bioupplevelse som du förväntade dig.

  Detta är ett problem som vi är medvetna om att det finns och som vi arbetar med att förbättra. Om du eller någon av dina bloggläsare har andra förslag på hur detta ska lösas får ni gärna återkomma till oss, vi är mycket tacksamma för alla förslag vi kan få.

  Välkommen åter till SF Bio och tack återigen för att vi fick ta del av ditt blogginlägg och dina åsikter.

 71. addepladde:
  Jag tycker absolut att du ska prova att gå på bio ensam. Det är verkligen mysigt, självterapi ett par timmar för en hundring 😉

  Och angående den där arga mannen, det kanske VAR jag? Det kanske var en KLON? Hade han tofsar?

 72. SF Bio – Kundtjänst:
  Tack för erat svar och tack för att ni läst inlägget och kommentarerna.

  Tanken med fribiljetter är säkert god och kanske är det det enda ni kan göra i den här situationen men ändå… Om jag har tagit av min fritid, kanske fått ihop en ledig kväll tillsammans med min familj eller mina vänner för att se en utvald film på bio, jag ger er mina pengar och sen blir det pannkaka av alltihop pga att ANDRA förstör. Jag vet inte om en fribiljett är lösningen på den frustrationen, ledsamheten och besvikelsen faktiskt. Jag vill ju se filmen där och då, inte sen.

  Det intressanta är att i många fall verkar det vara så att det är den del av publken som blir störd som är den som ska gå (och se om filmen en annan dag), borde det inte vara dom som STÖR som ska hystas ut ur salongen?

 73. Fiffi: Men jag tror chansen att avhysa folk är större om man hämtar foaje värdar istället för att skälla ut folk. Visst, funkar utskällningen så att bråkissarna tystnar då är det ju bra men om det eskalerar och blir hotfullt då har ju situationen förvärrats. Jag tror bråkissarna lyssnar mer om SF folk kommer och säger till dem än om andra i publiken gör det.

  SF: Kundtjänst, ypperligt att ni håller koll på saker som berör er i bloggosfären. Har ni någon twitter som man kan följa för att ge feedback eller få uppdateringar?

 74. Joel:
  Du har säkert rätt och nästa gång det händer mig ska jag prova att säga till personal istället för att gasta själv.

  Det lät bli poppis om man sitter i mitten av mitten på salongen på en premiärföreställning ;D

 75. "så vad gör du när du blir störd? Säger du till?"

  Svar: Jag säger tyvärr sällan till om jag är ensam. Jag är en lite kyckling så. Om det går för långt så byter jag sittplats och muttrar jag högt och försöker få in ord som "idiotjävlar" och "vänta tills vi kommer ut.." precis så lågt så de kanske inte hörde 🙂 Flera av mina polare är modigare och snabbare att säga till på skarpen. Nu förtiden när jag går på bio så vet jag vilka biografer jag ska undvika i storstan där de som stör mest i min erfarenhet brukar hänga. Det har hjälpt. En AK-47 kanske hjälper också, i allafall tillfälligt, men är lite svår att få tag på… 😀

 76. Vrångmannen:
  Jag har drömt om en AK-47 sååååå många gånger så du anar inte. Jag har känt mig som den kvinnliga varianten av Falling down-Michel Douglas i en biosalong så många gånger att jag inte kan räkna dom.

  Men inte hjälper det att vara kyckling? Du får ju din upplevelse förstörd! Upp till kamp Vrångmannen, upp till kamp! Du är väl inte Vrångman utan anledning heller? 😉

 77. Får-stryk-av-ett-gäng-punktsmannen:
  Ställ dig upp och skrik det då?
  JAG ÄR VRÅNGMANNEN!
  DÅ ska vi se hur många youngsters som vågar öppna truten 😉

 78. Anonym:
  Kul att du tycker det 🙂

  Jag hoppas det här är en diskussion som kommer pågå ett tag på många håll så att det blir någon bättring, för som det är nu, det är inte hållbart.

 79. Igår trodde jag att jag skulle åka på en propp när jag sa till fyra unga pojkar att vara lite tysta. Dom ställde sig upp och hotade mig och kallade mig vid en massa svordomar och fula ord. Det känns inte bra. Det kommer dröja innan jag sätter min fot på en biograf igen.

 80. Anonym:
  Bra att du stod på dig men det är FÖR JÄVLIGT att det ska behöva bli så. Jag antar att du kommer dra dig för att säga till nästa gång när nåt sånt här händer.

 81. Jag kan i mångt och mycket hålla med majoriteten utav kommentarerna här. Jag måste nog säga att jag är mer irriterad över godis pås-praslandet.

  En annan tar och lägger ner stor tid och plockar ut specifikt lösgodis som inte prasslar och har dem i burk av papwax typ som take-away kaffe muggar för att inte störa.

  Skapa en landskampanj med posters på biografer och facebook sida? 😛

 82. Nicklas:
  Dom som går till en biograf med en chipspåse i handen borde motas i dörren av biografpersonalen!

 83. Innan Svenska Bio:s visningar här i Falun visas en kort liten film där en trevlig speakerröst ber publiken slänga skräp i papperskorgar, stänga av mobiler och visa varandra hänsyn, alltmedan två bioanställda demonstrerar i bästa flygvärdinnestil. Jämför detta med SF:s uppmaning att vara uppmärksam på om olaglig verksamhet i form av mobilupptagning sker i salongen… Det är lättare att vara trevlig om man från början möts med vänlighet och respekt. SF:s initiativ med biovärdar som hälsar välkommen innan föreställningen tycker jag är ett steg i rätt riktning.

  Var på en visning elever på högstadiet, och någon i raden killar bakom mig blippade på telefonen eller vad han nu gjorde. Jag vände mig om och halvviskade "Du spelar jättefint, men kan du vara snäll och låta bli det nu?" Jag hann inte prata klart förrän han slutade. Lite senare började killarnas lärare i normal samtalston tala om för en av eleverna att han skulle sluta upp och störa samt ta av sig mössan, hörde inte vad eleven ifråga svarade, men till sist körde läraren ut honom med både ord och rörelser. Den läraren störde mig tio gånger mer under den korta stunden än vad hela raden killar lyckades med under hela filmvisningen…

  I fallet med 7-åringen vars mamma förklarade hela Sagan om Ringen så får man väl anta att antingen mamman eller distributionsbolaget underskattats filmens nivå, eftersom det är 11-årsgräns satt på den (dvs 7-åringar får se den med vuxet sällskap).

 84. Maria:
  Biovärdar är en jättebra idé! Dels får man ett trevligt bemötande från början, dels får man känslan av att det faktiskt FINNS personal i närheten.

  Apropå episoden du beskriver när du halvviskade till killen bakom sig, alltså, jag har provat att göra som du men jag kan lova dig att det är nåt som inte funkar i Stockholm i allmänhet och på biografen i Heron city (Skärholmen) i synnerhet. Det är dom gånger när jag verkligen haft mest tålamod och försökt bete mig trevligast som jag fått mest skit och mest svordomar/könsord i öronen…

  Men jag är verkligen glad över att höra att belevat beteende fungerar hos dig i Falun.

 85. Visningen var i Uppsala ;). Poängen med historien var dock mest att det är inte alltid "anstiftaren" som orsakar mest problem. En dam på tunnelbanan beklagade sig högljutt över ett än mer högljutt men glatt supportergäng och hade det blivit bråk då vore det hennes fel, imo.

  Därmed inte sagt att jag har åsikter om hur du hanterar saken! Vissa människor kan liksom inte ta ett enkelt "kan du vara tyst?" utan att käfta tillbaka. Och då handlar det om bristande respekt för medmänniskor och framförallt ovilja/rädsla för att vara den större människan (om man nu anser att den som säger åt en gör det på ett otrevligt/respektlöst sätt). Oavsett vilket är ju seden att man håller truten under pågående film, och då spelar det inte så stor roll hur budskapet framförts – den som stör är den som gör fel. Tråkigt att det ska vara ett så stort problem på vissa håll.

 86. Du kunde inte ha mer rätt i detta inlägg!
  Jag brukade älska att gå på bio, men nu var det mer än ett år sen jag var dit.
  Jag blir så fruktansvärt less på att så många saknar respekten som förut var självklar.
  Varje gång jag går på bio är det några som stör hela biosalongen.
  Och precis som dig, är jag den enda som säger åt dom att vara tyst.
  Folk som har sett filmen sitter och spoilar, mammor tar med sina barn på filmen som dom måste sitta och översätta för att ungen är för liten för engelsk-talande filmer, tonåringar sitter och kastar popcorn och skrattar osv.
  Jag hatar att det känns OVÄRT att betala 100:- för bio nuförtiden.
  Men bio-känslan är inte densamma längre.
  Inte i dagens samhälle.

 87. Lady Di:
  Skönt att du håller med men synd att du har varit med om likande saker.

  Jag blir bara så jäkla förvånad över att ungdomar (speciellt) KASTAR BORT 100-120 spänn på att bara sitta och bröla och göra allt annat än att titta på filmen. Kan dom inte göra nåt roligare för pengarna? Kanske se en film dom VILL se eller äta hamburgare eller köpa moppebensin eller nåt? Jag fattar det liksom inte.

  Att det är ovärt håller jag med om. Det krävs mycket fixande och trixande för att hitta en biograf och en visningstid som man kan klura ut är så lite välbesökt som möjligt för annars kan i alla fall jag lika gärna stanna hemma. Att betala pengar för att bli arg är det slut med.

 88. Igår när jag gick på The Avengers så fick jag återigen det otrevliga nöjet att träffa på ett gäng fjortisbrudar som vägrade att förstå vinken med hostningar och suckar när dom sprang fram och tillbaka ut ur salongen för att diskutera Facebook(?!) När dom sedan fortsätte att störra genom att ställa massa frågor om vem som var vem i filmen och höll på att ta kort på varandra så tappade jag tålamodet och vände mig om, spännde ögon och tog till min grövsta röst och röt till ”Även fast ni inte är intresserad av filmen så är jag det, så kan ni vara så snälla och hålla käften!?” Dom knepp igen och satt tysta som möss resten av kvällen.

  Förrutom detta lilla missödet så var det annars en trevlig kväll med en kanonfilm på vitaduken. =)

  1. Nicklas:
   High five på den och skönt att din tillsägning fungerande. 🙂 Det är sjukt respektlöst att hålla på sådär i en biosalong eller när det som hänt mig två gånger på kort tid händer: någon på raden bakom mig avslöjar SLUTET precis innan filmen skulle börja.

   ”Jag såg filmen i New York för ett par veckor sedan och denåden dör och detådet händer”, alltså man vill ju vara dräääääpa vederbörande!

   1. Ja, när någon spoilar så borde det vara automatiskt nackskott på dom idioterna som förstör för andra.

    Har jag sett en film tidigare på bio (Första Transformers såg jag tre gånger på bio tex.), så har det hänt att man gått med någon kompis som är precis lika torsk på specialeffekter som en annan och som då har bett mig om att peta till lite när det kommer en i mina ögon häftig scen. Personligen så hade jag inte vilja att någon hade gjort det, men när dom frågar om jag ville så fanns det ingen anledning att inte göra det.

    Kul att det finns så många som engagerar sig när det gäller detta ämne, skönt att man inte är ensam! =D

    1. Nicklas:
     När såna här grejer händer på biograferna har jag alltid känt mig jätteensam just för att ingen annan reagerar. Många tycker säkert att andra stör men väldigt få öppnar munnen och säger nåt. Men sen jag drog igång den här ”grejen” så märker jag att vi är ganska många som tycker lika och som INTE är tysta när folk messar/pratar/ringer/kollar svt-play (alltså under filmens gång) och det är skönt att se. Upp till kamp mot ouppfostrade biomarodörer!

     1. Det du nämner är ju ett ganska känt ”fel” hos människan. Om en person blir misshandlad och tio personer närvarar/ser detta, så är det hälften som tänker att något måste göras åt den stackaren som blir misshandlad. Men så länge hela gruppen inget gör, så händer inget. Men så fort en eller två från gruppen ”bryter” isen och faktiskt gör något åt saken då är helt plötsligt okej att välja mellan att faktiskt göra något eller inget alls. Men då har dom andra som har tänkt att dom borde ingripa fått ett ”okej/godkännande” att göra något än att stå och se på.

      Samma sak kan man ta i biografens mörka salonger men där så tror jag att dom andra blir lättade när någon annan påpekar störsmomentet. Då dom automatiskt tror att om störsmomentet återuppstår så tar tidigare person och säger till, likt föra gången.

      I det hela handlar det om att en gnutta civilkurage och att stå på sig att bara för att andra inte uppskattar filmen dom antagligen har löst biljett för.

      1. Nicklas:
       Det finns ju varianten (den som jag själv varit med om) också, att en pendeltågsvagn i princip full med vuxna sitter och tittar på när fyra ungdomar försöker trycka ut den femte genom dörren under färd och när jag går emellan och försöker dra in killen som sitter fast i dörren så får jag tre arga medelålders män och en kvinna på mig för att jag ”ska ge fan i att lägga mig i”. Så jag skulle ha suttit där och tittat på? Jag skulle alltså ha levt med mig själv om/när killen ramlade ut eller slog huvudet i nåt och jag inte gjort nåt?

       För mig är det ingen skillnad om, när eller var nån beter sig som ett svin men jag kan verkligen inte förstå reaktionen att folk hellre ger sig på den som hjälper/säger till än hjälper till/säger till själva. Det känns som ett nytt fenomen.

 89. Ahh..en själsfrände..!! Ska skriva ut din mkt passande Logga m handen..o tillverka en STOR pin att fästa på bröstet på fredag…för OK att de pratade på Jack Reacher..(inga odödliga repliker direkt..) o jag nöjde mej med att väsa surt till ungtupparna bakom mig under Django…men, det säger jag bara ….pratar ngn på fredag…då får du läsa om mig i tidningen dagen efter!! 🙂

  1. Snowangel:
   Hahaha! Du får gärna massproducera dom där pinsen.
   Jag har tänkt ibland att jag skulle vilja trycka upp en banderoll och ställa mig utanför lämplig biograf och typ demonstrera (finns EN biograf i Stockholm jag avskyr mer än alla andra tillsammans och det endast pga den EXTREMT dåliga stämningen både utanför och i salongerna och all den fruktansvärt dåliga attityd jag stött på bland biobesökare) men samtidigt tänker jag att jag kan välja någon annan biograf, även om alltihop är SF så behöver jag inte betala pengar för att besöka en biograf som ger mig magsår.

   Jag håller tummen för att ditt fredagsbiobesök blir precis så perfekt som du hoppas. Återkom om det inte blir det, då trycker vi upp t-shirts!!

 90. Jag går inte på bio längre. Det borde kunna finnas många olika anledningar till det men det gör det inte det finns bara en. Folk.

 91. Ha, ha nu upptäckte jag att du redan har skrivit ett inlägg på detta ämne! Jag kan ju bara hålla med till 100 procent. Jag är också en av dem som säger till. Jag har sagt till om prassel, mobilskärm, prat och gud vet allt. Det hjälper oftast! Vissa blir sura, absolut, men de vågar oftast inte jiddra om det och när de blivit medvetna om att de HÖRS och SYNS taggar de ofta ner tycker jag… Fortsätt kampen! 🙂

  1. iaburman:
   Vad bra att du hittade den, jag vågade inte länka i kommentaren på din blogg ifall allt skulle försvinna igen.

   Det här är ett ämne som ligger mig ”varmt” om hjärtat, eller varmt….iskallt egentligen för jag AVSKYR hur det har blivit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.