007 – UR FIFFIS SYNVINKEL

Tidigare i år hade Fripps filmrevyer ett jätteprojekt där han såg/såg om och analyserade samtliga filmer om agent 007. 23 filmer senare kom han fram till den ultimata listan, dom bästa Bondfilmerna genom tiderna.

Jag är inget stort fan av James Bond, jag kan se filmerna, risa eller rosa som jag gör med vilka andra filmer som helst men den där kulten kring filmserien hänger jag inte riktigt med på.

En man, en agent, en lyxlirare som lever i sus och dus, som dödar utan att blinka och som har rätt att göra det. Han har uppenbara problem med mänskliga relationer, med tillit, med att våga släppa någon in på livet, med att leva nån form av ”normalt” liv. Filmerna har manus som ofta lämnar en del övrigt att önska, det är gadgets – roliga prylar – som ska underlätta dödandet, det handlar om filmvärldens mest iögonenfallande produktplaceringar, det är våpiga brudar som inte direkt behöver kämpa för att få ner den där vältränade agentkroppen mellan lakanen och det flängs hit och dit runt om i världen så man skulle behöva en jordglob under armen för att hänga med.

Jag kan ha fel men när jag klickar mig runt bland filmbloggarna så är det oftast män som skriver (mycket) om Bond. Jag vet inte om det beror på att kvinnliga filmbloggare prioriterar att skriva om andra typer av film eller om det helt enkelt är en subgenre som inte faller i smaken. Jag vet bara att det känns som att jag har en lite annorlunda synvinkel på filmerna än vad filmbloggarna jag läser har. Därför tänker jag grotta ner mig i Fripps filmrevyers 007-lista den här helgen. Jag tänker se (och se om) alla filmer på den översta toppen och jag tänker jämföra mitt betyg på filmen med några av filmbloggosfärens mest idoga Bond-fans: Filmitch, Movies-Noir och Fripps filmrevyer.

Filmerna som kommer dyka upp här under helgen är dessa, i nämnd ordning räknat från den sjunde bästa till den absolut bästa enligt Fripps filmrevyer.

7. Världen räcker inte till (The world is not enough)
6. Ur dödlig synvinkel (For your eyes only)
5. Åskbollen (Thunderball)
4. Casino Royale
3. Agent 007 ser rött (From Russia with love)
2. Skyfall
1. I hennes majestäts hemliga tjänst (On her majesty’s secret service)

Framåt söndag kväll kommer en sammanfattning och en psykisk och fysisk utvärdering av mitt miniprojekt. Hur betygssätter jag dessa filmer om man jämför med tre insatta snubbar? Är Fripps topplista en bra riktlinje eller är han ute och cyklar? Är jag kanske ett större fan av Bond än jag själv tror?

Frågorna är många, helgen alltför kort. Nu kör vi.