BARBARELLA

Att jag inte hade den blekaste aning om vad jag förväntade mig cementerades redan till förtexterna. Hahaha! Va coolt! Barbarella (Jane Fonda) ligger i ett pälsbeklätt gravitationsfritt rymdskepp och ska försöka ta av sig rymddräkten samtidigt som det spelas tidstypisk 60-talsmusik och det dito typsnittet liksom dansar runt och bildar namn på skådespelarna. Efter 44 år på jorden och ett antal filmer innanför hornhinnorna kan jag lugnt säga att jag aldrig sett nåt liknande förut.

Filmen fortsätter i samma härligt knasigt kreativa anda och jag njuter av varenda sekund samtidigt som det sitter en liten djävul på axeln och väser att det här är en såndär film som Tim Burton skulle kunna få för sig att sätta remaketänderna i och då får jag riktigt sur magsyra för det vill jag verkligen inte. Jag vill att Barbarella ska få vara Barbarella och att alla ska kunna se den precis som den är och var.

Men vad handlar filmen om då? Jo….Barbarella är på uppdrag nånstans ute i rymden, på jakt efter den galne vetenskapsmannen Duran Duran som har tillverkat ett vapen som kan förinta hela universum as we know it. På vägen träffar hon på dom mest mordiska dockorna med sylvassa klapprande tänder, blå kaniner och en extremhårig Man som lockar med sex sådär alldeles på riktigt, alltså nakna tillsammans i en säng, inte sådär som dom rika framtidsmänniskorna gör (äter ett piller och håller händerna mot varandra tills dom sammanstrålar i nån slags mental extas?). Hon träffar även revolutionsledaren Dildano (spelad av David Hemmings) och deras ”sexscen” ger mig många associationer till en viss scen mellan Sylvester Stallone och Sandra Bullock i Demolition man. Svårt att undvika att göra den jämförelsen.

Jane Fonda har gjort många bra roller i sin karriär men jag undrar om inte Barbarella är den hon borde vara mest stolt över. Okej att hon är nästan mer avklädd än påklädd och när hon är påklädd har hon trosorna utanpå strumpbyxorna men hon är stentuff och så långt ifrån en bimbo man kan komma.

Jag är helt kär i den här filmen. Den är alldeles blindgalen och det är så jävla härligt!

I avsnitt 51 av Snacka om film chockar jag Steffo med att prata om den här filmen.

Fiffis filmtajm tipsar om: Science fiction-filmquiz

Efter det synnerligen lyckade skräckfilmsquizet är det dags för Utopi Magasin och Cinemateket att anordna nästa evenemang, på självaste skottårsdagen:

Science fiction-filmquiz på Cinemateket (Sthlm) 29 februari 2012 klockan 18.00!

Seriemagasinet Utopi följer upp höstens populära skräckfilmsquiz, denna gång med science fiction som tema! Samla ihop ett lag om max fyra personer, eller ragga upp några lagmedlemmar i baren, och tävla om fina priser. Efter quizen (som är gratis) visas science fiction-klassikern Barbarella klockan 21.00.

Föranmälan startar i Filmhusets foajé 17.30. Kom i tid för quizet startar prick 18.00. Förutom den enorma äran kan ni vinna superfina priser.

Klockan 21.00 visar Cinemateket dessutom kultklassikern Barbarella. Om du inte har Cinemateketkort, se till att skaffa det i god tid. (Du skaffar det i kassan i foajén, det är gratis – bara biljetten kostar – och du behöver inget kort för att delta i quizet.)

På grund av det material som ska visas är båda evenemangen från 15 år.

Quizmakare är Hélène Dahl, Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson är konfrencier och allmän sidekick.