SAW 3D – THE FINAL CHAPTER

I en film som enbart känns som urvattnade motorsågsscener staplade efter varandra ska överlevande från Jigsaws torteringsceller börja i nån form av ”stödgrupp” under ledning av en ”guru”. Du hör ju hur jävla larvigt det låter.

Filmen brakade på med allt dom hade, satsade varenda spänn på fullkomligt menlös 3D och hade så lite pengar över till annat att till och med det i dessa filmer så viktiga artificiella blodet fick bytas ut mot Fun Light Hallon.

Om man tycker det är superspännande att se en man öva korsstygnsbroderier med svart tråd över sin egen kind, ja, då passar den här filmen som handen i handsken. För alla oss andra, låt den bara falla i glömska – alternativt häll bensin på skiten och tutta på.

”The Final Chapter”? Törs man verkligen lita på det?

.

Originaltitel: Saw 3D

Produktionsår: 2010

Regissör: Kevin Greutert

Manus: Marcus Dunstan och Patrick Melton

Budget: Ca 20 miljoner dollar

Bodycount: 27 döda

Mest kreativa scen: ”Twisten” i slutet.

.

 

 

.

SAW IV

En sån hardcorestart! Wiiiiihhhaaaa!

Äckligt, kolsvart, blodigt och väldigt snyggt gjort. Jigsaw är död och ska obduceras. Det sågas, stämjärnas (stämhjärnas…haha…häpp!), grötas och skärs. Läkarna gör sitt jobb och hittar nåt som är tokfel i hjärnan på Jigsaw (nähä?), nåt instoppat, nåt mekaniskt, nåt som inte borde vara där. Nåt inspelningsbart, nåt det pratas ur, nån som vill berätta att han fortfarande vill spela ett spel.

Alltså, det är nåt med den här filmen som tilltalar mig mer nu än när jag såg den förra gången. Jag tycker den känns otroligt påkostad, smartare än både tvåan och trean, bra skådespelare och klafsig nåt så in i helvete!

Filmen förlorar en del på klippningen, det hoppas friskt mellan olika scener och olika flashbacks där det förklaras hur det kommer sig att Jigsaw blev en mördare och samtidigt letar polisen Rigg efter den som följer i Jigsaws fotspår. Det känns nästan mer som en musikvideo i klipptempot än en film.

Men ändå, jag gillart. Även om det aldrig blir spännande så är det förstklassig tortyrporr och för oss som gillar sånt är det här ett smörgåsbord.

Originaltitel: Saw IV

Produktionsår: 2007

Regissör: Darren Lynn Bousman

Manus: Thomas Fenton, Marcus Dunstan och Patrick Melton

Budget: Ca 10 miljoner dollar

Bodycount: 8 döda

Mest kreativa scen: Inledningen. Ät inte något samtidigt som du ser den och ät definitivt inte kött. Det gjorde jag. Charktallrik. Orutinerat.

.

 

 

.