Hur viktigt är det att sätta betyg på film?

Vad tyckte du om filmen på en skala?

Hur många gånger har man inte hört det i en biograf, ibland redan innan eftertexterna börjat rulla.

Vad ger du filmen mellan 1 och 5?”. Så säger jag alltid till mina barn, alltid när vi sett en film tillsammans. Jag tänker inte ens på att jag frågar längre och frågan är om dom tänker på att dom svarar.

Varför är vi så många som sätter betyg på filmer vi ser? Alla har ju inte filmbloggar men många sätter betyg på Filmtipset, på Imdb, i egna anteckningsböcker eller för sig själva i skallen. Varför känns det så viktigt att gradera en filmupplevelse? Eller ÄR det ens viktigt? Ja, för mig är det det. För mig är det viktigt både att själv sätta ett betyg och att se ett betyg när jag läser recensioner hos andra. Hur bra en text än är skriven så känns det som att det fattas nåt om ett betyg inte finns med som ”slutkläm”.

Det händer att jag skumläser recensioner, ibland på grund av tidsbrist, ibland på grund av att filmen känns mindre intressant, men scrollar jag med blicken och ser ett betyg som förvånar mig (kan vara både högre eller lägre än jag trott) så går jag alltid tillbaka och läser hela texten ordentligt hur lite tid jag än har eller vilken film det än är. Betyget spelar roll. Alltså, BETYGET spelar roll, inte alltid valören på detsamma.

Under en paneldebatt på Malmö Filmdagar diskuterades det här med betyg och en filmrecensent på en av landets största morgontidningar (tror det var Helena Lindblad på DN men jag kan minnas fel) berättade att medarbetarna varit väldigt negativa till att börja sätta betyg på film och stretade emot in i det längsta. Det drogs även paralleller till andra konstformer, varför just film ska betygssättas när det inte görs med litteratur eller konst.

I sak förstår jag tanken men istället för att inte betygssätta film, varför inte börja sätta betyg på böcker och konstutställningar? Krogshower, musikaler och teateruppsättningar blir betygssatta, det är också konst. Nuförtiden sätter dom allra flesta tidningar filmbetyg så egentligen är betygens vara-eller-inte-vara en icke-fråga men det var intressant att höra hur yrkesrecensenter resonerade. Att flera tidningar infört betaltjänster (Aftonbladet, DN) som gör att man ibland inte kan läsa hela recensioner eller se betygen om man ”snikläser” måste betyda att betygen i sig faktiskt ses som ett mervärde, som ett dragplåster, att det är det folk vill se. Att ”bara” läsa en text räcker inte.

Jag började betygssätta film 1986. Jag har alltid använt mig av skalan 1-5 där 1 är bajs, 2 är okej men kanske inget jag skulle tipsa andra om, 3 är bra, 4 är riktigt bra (en film jag gärna ser om) och 5 är superduper. Nån enstaka gång har skalan utökats med ”det lipande ufomonstret” (dvs filmer som inte förtjänar betyg alls, se exempel) samt i ett endaste fall betyget 6/5 (Det stora blå). Det här är mitt sätt att se på mina betyg och följer man min blogg tror jag man har rätt bra koll på vad just mina betyg står för.

Det är just det, betygssättning är väldigt personligt och det finns inga lagar och regler, inga andra än dom man själv sätter upp. Hur man jämför, om man ger betyg med hjärnan eller magen (eller både och), om andras betyg på samma film spelar in eller inte, om man enbart väljer att betygssätta och skriva om filmer man gillar eller om man skriver sin åsikt om allt man ser, om man är givmild eller snål.

För mig är det en av de coolaste grejerna med att hitta/läsa/följa mina favoritrecensenter/filmbloggare, jag vet vad en 2:a för Sofia betyder i min betygsvärld och det är inte detsamma som när Johan eller Henke ger en film samma betyg. Men det är okej. Jag lär mig. Jag lär mig vilka som har liknande smak som jag och vilka som har diametralt motsatt och bådadera är okej, båda sorterna skänker läsvärde. Betygen gör det bara lättare att definiera skillnaderna.

Filmbetyg är inte matematik, det finns inget facit, det finns bara tyck och smak och sånt kan inte mätas. Ändå är det viktigt att nånstans försöka, tycker jag.

Hur tycker du? Spelar betygen någon roll, bryr du dig? Vad läser du helst själv, rena filmrecensioner utan betyg eller sådana med? Börjar du titta på betyget och sen läser texten eller gör du tvärtom? Du kanske bara kollar betyget?

Flmr-Steffo skriver även han om betyg idag. Hoppa in till honom och läs hans infallsvinkel. David tycker helt tvärtemot och det är intressant det med.