I AM YOUR FATHER

David Prowse är mannen bakom Darth Vaders mask i dom första tre Star Wars-filmerna. Han gick omkring där, lång och bastant, i dom karakteristiska kläderna och hjälmen som täckte allt vad hud heter. I en enda scen i dessa filmer får man se hans ansikte, i slutet av Jedins återkomst. Det var Davids chans till sina femton sekunder i rampljuset men då tog filmteamet in en annan snubbe som fick bli Vaders fejs – utan att säga något till David. Han såg det först på filmens premiär. Det är 35 år sedan och det sveket sitter fortfarande kvar i Davids stora kropp.

Är han bara en långsint jävel? Är han filmhistoriens största vita kränkta man? Har han blivit överkörd och helt felaktigt behandlad? Var han en sladdertacka som pratade bredvid munnen till pressen så fort nåt inte passade? Tycker jag synd om honom eller blir jag irriterad? Frågorna hopar sig och när jag sett Marcos Cabotá och Toni Besterds dokumentärfilm som behandlar alla dessa frågor sitter jag i soffan och en mening har bitit sig fast. Den när David Prowses fru beskriver vad hon tycker om alltihop. För mig beskriver hennes synpunkt allt och nej, jag tänker inte spoila hennes åsikt ifatt du tänkt se filmen, det jag undrar är bara hur många maskförsedda skådespelare har det funnits i världshistorien och är det ett stort problem att dom spelat roller med mask och därmed inte fått visa upp sig ”på riktigt”?

Det är fullt möjligt att andra ser mer plus i den här dokumentären än jag men för mig blev det bara ett enda stort ”booo-hooooo” åt en man som tillåtit sig att slösa energi på något han inte kan påverka i över trettio år. Det säger mer om honom än om George Lucas, även om filmen försöker säga en hel del även om den sistnämnde mannen och hans anhang.

Filmen finns på Netflix.

Fredagsfemman # 45: Julklappstips till filmnördar (Tomten, jag önskar mig rubbet!)

5. En lavalampa är en lavalampa är en lavalampa.

Visst är det så, men det här är en SPIDER-MAN-LAVALAMPA! På rea. Innan jul. Jag tuggar lite fradga här.  Här är länken.

 

 

 

4. Att titta på film är kul men ibland kan det vara värdefullt att faktiskt läsa boken.

Att köpa böcker på nätet är bland det roligaste jag vet. Jag lever fortfarande kvar i villfarelsen att det är mysigt med böcker, att det är härligt att somna med en bra bok i handen och att historier sällan blir så bra som dom man läser i just en bok. Här finns det massor med bra böcker. Massor.

 

 

3. En riktig wanna-have-möbel!

Tänk att sitta i den här fåtöljen och titta på film eller läsa en bok. Jag skulle aldrig lyfta rumpan mer, jag skulle växa fast, jag skulle BO i den. Jag har drömt om den där möbeln sen första gången jag såg den och får jag någongång tio lax över som jag inte kan använda till något vettigare så kommer jag shoppa loss. Här är länken.

 

 

2. Är du inte lite trött på att vakna till mobilen?

Vore det inte tusen gånger skojigare att vakna till Yoda, Darth Vader eller en Stormtrooper? Här finns fler varianter och jag blir alldeles kääär.

 

 

 

1. Jag hittade den! Jag hittade Bane-dockan!

Den kostar visserligen 180 dollar och det finns inte en chans att den hinner komma innan jul MEN bara vetskapen om att den finns räcker för mig! Här är länken.