FINDERS KEEPERS

Shannon Whisnant köper en grill på auktion. Väl hemma med grillen öppnar han locket och får till sin fasa se en fot. En människofot.

Han ringer polisen och efter lite efterforskningar visar det sig att foten tillhör en man vid namn John Wood som blev av med foten i en flygolycka 2004 och John vill ha sin fot tillbaka. Det vill dock inte Shannon. Han anser att han köpte grillen ”i befintligt skick” och att foten ingick i köpet. Han har dessutom börjat göra business på foten, tar entréavgift av nyfikna som vill se grillen (och foten), trycker upp t-shirts med sitt eget fejs och kallar sig The Footman.

Shannon och John är riktiga människor och foten-i-grillen-historien är i allra högsta grad sann. Finders keepers är således en dokumentärfilm och som sådan är den både skitfånig, intressant och riktigt bra gjord.

Det som gör den fånig är att själva grundstoryn är så dum så klockorna stannar, men det finns säkert miljarder såna här historier i världen med människor inblandade som verkar sakna både en och två hjärnceller. Samtidigt är det spännande att komma nära personer som är SÅ långt ifrån en själv och som tänker och agerar så totalt annorlunda mot dom allra flesta av oss. Alltid lär man sig nåt.

För egen del lärde jag mig att hålla mig långt borta från människor vars största dröm här i världen är att ”bli känd” samt att aldrig någonsin köpa en begagnad grill.

Filmen finns att se på Netflix.