Veckans dokumentär: Food, Inc

Vet du vad du äter? Vet du om det du stoppar i dig är bra mat, okej käk eller om det ens är det förpackningen utger sig för att vara? Jag trodde jag visste men efter att ha sett Food Inc är jag inte säker alls längre.

Att hela vårat samhälle är baserat på slit-och-släng-mentaliteten och på att pengar styr är inga nyheter och mycket av informationen i denna dokumentär kretsar kring just det. Samtidigt blir jag rätt illamående när jag får reda på att fyra stora livsmedelsjättar kontrollerar över 80% av USA´s matmarknad. McDonald´s är USA´s största inköpare av köttfärs, potatis, kyckling och äpplen och bönderna förändrar sitt sätt att hantera uppfödning direkt när höjdarna Mcknäpper med fingrarna.

Food, Inc guidar oss igenom köttuppfödning, kycklingfabriker och det hemska i att som mamma se sin 2,5-årige son gå från frisk liten knatte till död på tolv dagar på grund av e-colibakterier i en hamburgare han åt, till politiken och fuffligheterna som sker bakom stängda dörrar av lobbyister, politiker och advokater som sitter på dubbla stolar.

Det här är en viktig film. Den är mer viktig än bra. Att stapla information på varandra, visserligen snyggt packeterat, blir ganska tjatigt. Jag hade önskat mig lite mer jävlar anamma, lite mer pepp till oss som tittar vad VI kan göra för att förändra världen. Det kommer visserligen ett hallelujah-moment strax före eftertexterna och det är gott men jag hade önskat mig mer.

Filmen får mig att må illa och känna att jag vill matvägra resten av livet. Jag vet inte riktigt om det var filmarens baktanke.