Fredagsfemman # 72 – MUSIKALISK MIDSOMMAR

5. Den lilla lilla hugget i hjärtat över att inte vara 17 år fortfarande

Midsommar när man var ung var en annan sak är midsommar som sort-of-medelålders. Då som nu var måste-förväntningarna skyhöga men nu har jag lärt mig att strunta i dom utan att få ont i magen. Men när jag lyssnar på Oskar Linnros kan jag känna ett litet sting av vemod över att inte vara 17. Tänk alla kids som får ynnesten att växa upp till hans musik – och fira midsommar till den.

 

4. När reklamfilmsmusik är som allra sommarbäst

Tomas Ledin gjorde det för Pripps Blå, gav bort sin musik till en reklamfilm som inte bara gjorde PR för en produkt utan för svensk sommar. Nu har Movitz! gjort detsamma, dock inte för öl utan för dess förpackning. Det är inte utan att jag längtar efter munspel, logdans och höskulle.

 

 

3. Soundtrack till svensk sommarnatt

Det här med att nattbada är både härligt och livsfarligt. Gäddor i vatten, vassa stenar som skär upp jack mellan tårna, det glöms bort att vattnet är iskallt vatten och att det är ganska äckligt att knalla hemåt iklädd trasor som nyss fungerade som handduk. Men det går. Det är värt det. Det är mysigt och det är bara att passa på. Lykke Li blir ett utomordentligt fin musikalisk kuliss. Plask!

 

2. Att födas på nytt

Midsommar är halvtid. Midsommar är återhämtning, midsommar är ljus, värme, sammanhang. Midsommar är stolthet, vemod, glädje och en chans att tänka efter. Hur vill jag att nästa halvår ska bli? Har jag några önskningar, några mål? Jag lyssnar på Miss Li och känner att livet är kul. Det är dags, jag vet det nu. Jag är en transformer.

 

1. Dalarna!

Midsommar för mig kanske inte riktigt betyder att jag sitter naken på en orange stol och skriver vykort så som kvinnan på Carl Larssons målning gör men midsommar för mig är Dalarna. Jag tycker inte det finns något som slår en somrig junikväll i Dalarna och vad kan bättre passa musikaliskt än landskapets stolthet Mando Diao?

Jag önskar en GLAD MIDSOMMAR. Var snälla mot varandra.

Dessa låtar, plus några fler, finns på en specialsomrig spellista som du hittar här.