1988 – VÄRLDENS BÄSTA FILMÅR

Jag tror inte någon som följt min blogg längre än en månad har kunnat undgå att jag helt förbehållslöst älskar filmåret 1988.

Det finns inget år varken förr eller senare som kommer i närheten vad gäller mängden fenomenal film och klassiker. Jag vet också att det finns en del människor där ute som inte tror mig, som tror att jag tappat en skruv och försöker trycka till mig med Pulp Fiction och Forrest Gump-året 1994 eller 1972 med Gudfadern, Den sista färden och Långt ner i halsen. Gaaaahh, säger jag, 1988 it is och nu ska jag försöka mig på en överbevisning. Häng med på en resa genom tolv månader som filmhistorien aldrig glömmer.

[Uppdaterad 2014-12-31: Rain man (plats 10) ut från listan ]

.

.

.

 

.

.

 

10. MIN GRANNE TOTORO (Tonari no Totoro, regi Hayao Miyazaki)

En animerad klassiker. Fantasifull och speciell sådär så man får varm bomull och/eller rosa sockervadd i hela bröstkorgen. (4/5)

.

.

.

.

9. FARLIGT BEGÄR (Dangerous Liaisons, regi Stephen Frears)

Det första – och kanske enda – kostymdramat som berört mig från yttersta hårstråna ända ner i småtårna. Glenn Close har visserligen kokat kaniner med den äran men ingen har på samma sätt som hon sminkat av sig i närbild, varken förr eller senare. (5/5)

.

.

.

.

8. RAMBO III (Regi Peter MacDonald)

Vad säger man? Världsklass! Grabben slåss mot hela den afghanska armén – och segrar. (4+/5)

.

.

.

.

7. ELDFLUGORNAS GRAV (Hotaru no haka, Regi: Isao Takahata)

Hjärtskärande. Hemsk. Jättefin. Sorglig. Mänsklig. Fantastisk musik. (5/5)

.

.

.

6. SKJUT FÖR ATT DÖDA (Shoot to kill, regi Roger Spottiswoode)

En superpännande thriller i med två skådespelare i världsklass. Tom Berenger och Sidney Poitier är en exemplarisk duo – dessutom mycket roligare än man kan tro. Den här duon kan lätt utmanövrera Dödligt vapen-killarna i kategorin Bästa Personkemi. (5/5)

.

.

.

.

5. DUBBELGÅNGARE (Dead Ringers, regi David Cronenberg)

David Cronenberg var i sitt esse när han regisserade Jeremy Irons mot Jeremy Irons i den här mycket suggestiva och mycket smala subgenren som kallas gynekologthriller. En ganska så äcklig film i all sin skruvade fantasifullhet. (5/5)

.

.

.

4. MISSISSIPPI BRINNER (Mississippi burning, regi Alan Parker)

Det här byhålerasistdramat bara växer och växer ju fler gånger jag ser det och är ständigt lika aktuell. Tyvärr. Se gärna filmen med Alan Parkers kommentatorsspår. Jag lovar dig, du vill aldrig att han ska sluta prata. (5/5)

.

.

.

 

3. DIE HARD (Regi John McTiernan)

Hur kan man inte älska en barfota, blodig och förbannad John McClane? Die Hard visade var actionfilmsskåpet skulle stå och jag har sällan varit lika svettig i en biosalong som jag var efter att ha sett den här filmen. Det var knappt det räckte med LP-skivor under armarna. (5/5)

.

.

.

.

2. FÖRRÅDD (Betrayed, regi Costa-Gravas)

Tom Berenger och Debra Winger i en sån JÄVLA bra film! Och så underskattad. Och så bortglömd. Och så….bra. (5/5)

.

.

.

.

1. DET STORA BLÅ (Le grand bleu, regi Luc Besson)

Luc Besson har gjort den enda film jag gett betyget högre-än-max och jag har svårt att tro att någon film kan nå in till mig på samma sätt igen. Det går inte att göra film bättre än såhär. Det är filmisk fulländning och det är klart att det hände 1988. (6/5)

Anklagad, Besökarna, Beetlejuice, Big, Bull Durham, Cinema Paradiso, Den nakna pistolen, Ett skrik i mörkret, Frantic, Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott, Rain Man, Working girl, Young guns, Rain man och Zigenarnas tid.

Action Jackson, Akira, Baron Münchhausens äventyr, Bird, Bloodsport, Camille Claudel, Cocktail, Cocoon, Colours, Critters II, Crocodile Dundee II, De dimhöljda bergens gorillor, Den onda dockan, Den tillfällige turisten, Dubbelspel, Dödsspelet (The Dead Pool), En annan kvinna (Another woman), En fisk som heter Wanda, En liten film om kärlek, En liten film om konsten att döda, En prins i New York, Ett experiment i skräck, Fredagen den 13:e del 7, Gift med maffian (Married to the mob), Hairspray, High hopes, Huset på Carroll Street, Häxor, läxor och dödliga lektioner, Jagad av döden (D.O.A), Korpens skugga, Kristi Sista Frestelse, Landet för längesedan, Last rites, Madame Sousatzka, Midnight Run, Min fru är en utomjording, Moonwalker, Neon – Bright lights, big city, Nico, Oliver & gänget, Ormen och regnbågen (Serpent and the rainbow), Poltergeist III, Presidio – brottsplatsen, Punchline, Red Heat, Red Scorpion, Rivierans guldgossar, Salaam Bombay!, She’s Having a Baby, Snacka om spöken (High spirits), Spökenas hämnd (Scrooged), S.O.S – En segelsällskapsresa, Spioner i familjen (Little Nikita), Strul, Stränder (Beaches), Svart ängel, Tequila Sunrise, Terror på Elm Street 4 – Freddys mardröm, Tre tjejer (Mystic Pizza), Tucker – En man och hans dröm, Två systrar för mycket (Big business), Twins, Varats olidliga lätthet, Vem satte dit Roger Rabbit?, Vice versa och Willow.

Håller du med mig nu då? Är inte 1988 är suuuuperballt filmår?

Här hittar du Filmitch best-of-1988, här är Fripps Filmrevyers lista, här är Flmrs och här kan du kolla in Rörliga bilder och tryckta ords 88-favvisar. Movies-Noir har listat sina favoriter här.

41 svar på ”1988 – VÄRLDENS BÄSTA FILMÅR”

 1. Starkt, helt klart. Men också en del på din lista som jag faktiskt inte sett, typ 9, 6, 5 och 2. Därför skulle jag förstås lyfta en del från dina hedersomnämnanden in i en egen lista. Men jag är nog fortfarande lika stenhårt övertygad om 1993’s förträfflighet 🙂

  1. Sofia:
   1993 är ett kanonår det med (precis som 1994) och jag hoppas det kommer komma ett år som bräcker 1988, även om jag tror det är väldigt väldigt svårt.

 2. Såhär i vitt på svart är det ju bara att konstatera att du är ganska rätt på spåret! Hur kan man säga emot över hälften av de här rullarna…liksom.

  Har verkligen #8 och #6 fått den uppmärksamhet i senare tid som de förtjänar…?! Glömda pärlor typ! 😉

  1. Steffo:
   Framförallt #6 är en bortglömd pärla, en kanonfilm det pratas alldeles för lite om. Kanske är dags för en omtitt? 🙂

   1. Ja, varför inte. Tål verkligen att funderas på (läs:lägga in i loopen)
    Också sugen på att göra flashbacklista nu ju! 😉

 3. Baah, alla verkar gilla Det stora blå att jag blir så nyfiken på att se den 🙁 synd bara att den enda version som verkar existera är med dubbat ljud.

    1. Hmm. Men enligt recensionerna så är det den helt vanliga dubbade versionen. Det ska vara den enda som finns att tillgå tydligen oxå 🙁 Eller har jag fel?

     1. dan:
      Jag vet inte om jag sett någon dubbad version…någonsin. Jag har sett både den långa och den korta och på alla möjliga sätt och vis, men om det är så att den hux flux bara finns som dubbad så förstår jag ingenting…

      1. Nu är jag glad: köpte bluray-versionen. Den innehöll faktiskt både det dubbade ljudspåret (franska) OCH originalspråket (engelska). Ska bara se den strax så även jag kan hoppa på ”det stora blå-tåget”! Så att säga.

 4. Kul att du överraskar med en random årsbästalista så här. Jag har sett ett 30-tal filmer från det året och jag tror bestämt att din lista triggar mig att sätta ihop en egen dito. Flera från din topp 10 kommer nog få plats på min också men långt från alla… Rambo III, hahahaha… Och 9,8,5,2 har jag inte ens sett…

  1. Henke:
   Tadaaaaam liksom, en lista bara sådär 😉 Det är klart du ska göra din egen 1988-lista. Vore jättekul att se vilka filmer som platsar där.

 5. Ska bli intressant att jämföra när jag kommer med min 1988-lista (den är ”next in line”). Har dock några filmer jag vill se/se om innan den är helt klar för publicering.

  Jag kan dock konstatera att jag i nuläget har nio av dina filmer på min topp 10. Fem stycken är med på din topp 10, tre har du som bubblare och en bland övriga.

  Har alltså ytterligare en bra film på topp 10 som jag inte såg bland dina filmer. Dessutom har jag en bubblare som ligger precis utanför listan för tillfället som jag inte heller hittade bland alla dina filmer.

  Blir helt klart sugen på att ta tag i listan nu. 1988 var ett utmärkt år för att det var djupt på bra film. Många år har ett par riktigt starka filmer, men saknar bredden. Om det är det starkaste året någonsin? Det kan det vara, men jag låter det vara osagt ett tag till 😉

  1. Movies-Noir:
   Coolt, visste inte att 1988 var på lur redan, hade inte koll på det. Det ska bli jättespännande att se vilka filmer som platsar på din lista till slut, det finns ju en del att välja bland 🙂

 6. Har faktiskt sett alla på topp tio och kan hålla med om att 1988 är ett starkt år men är tveksam om det är det bästa. För att sätta ihop en komplett lista skulle jag nog få se om en och annan film. Säkra kort som skulle vara med är nr. 6 och 9. Ettan och trean skulle nog inte ens få ett hedersomnämnande pga Arquette (Stora Blå) och en dialog från helvetet (Die Hard). Men jag funderar på att göra något liknande som Henke och Noire. Tids nog så……

   1. Jag har faktiskt inte tänkt närmare på det men som jag skrev är det något som väckt mitt intresse så det lär nog dyka upp ett par listor inom en någorlunda snar framtid. Från åren till kring 1975/1976 tror jag att jag har ganska bra koll annars lär jag nog ha ett och annat att se 😉 fram emot. Men så här på rak hand skulle jag tro att något år kring 90-talets början ligger bra till. Långt svar på kort fråga.

    1. filmitch:
     Det var inte en lätt fråga att svara kort på om man inte redan har bestämt sig. Jag har ju grottat ner mig i 1988 i ganska många år innan jag kom fram till mitt beslut 🙂

 7. Ett riktigt starkt år minsann! Cinema Paradiso, Mississippi Burning, Die Hard och Eldflugornas Grav är alla höjdarfilmer. Betrayed ska jag försöka se 🙂 Det finns dock ett par år som jag rankar högre, t.ex. 1994, 1999 och 2007. Nästan samtliga år från 90-talet håller jag högt, framför allt de jag nämnde och -95, -97. 1968, 1979 och 1982 var inte heller så pjåkiga. Det blev många år nu…:)

  1. Viktor:
   Jag har en liten amatörfilosofisk tanke om det hela och det är att man oftast hittar sitt favoritfilmår när man är nånstans mellan 15-25 år. Jag inbillar mig att man är som allra mest mottaglig då – och kanske aningen mindre kritisk än när man blir äldre 😉 Sen är det ju inte alltid filmer man såg som ung håller för omtittar som vuxen, men filmerna från 1988 håller i ALLA väder 🙂

 8. Men gud, 1988. Vilket år. Jag har sett nästan alla filmer du räknade upp i hela inlägget. Lite skrämmande men Farlig begär är nog en av de bästa kostymfilmerna någonsin. Working Girl och frisyrerna :). Nej, jag ska nog se om den tror jag.

  1. Camilla:
   Visst är det ett kanonår! Finns väldigt många filmer från 1988 som håller jättebra fortfarande, du kan säkerligen se om en hel hög utan att bli det minsta besviken 🙂

 9. Och nä, jag har ju fortfarande inte sett 9, 6, 5 eller 2… Däremot känns det väl rätt uppenbart att min Rambo III blev Bloodsport 😉

  1. Sofia:
   Haha, ja det kändes rätt uppenbart när jag såg det hos dig men med tanke på hur många suveräna 1988-filmer det finns så var det inte heeeeeelt självklart att Bloodsport skulle få plats på listan. Eller Rambo III 😉

 10. Nu har jag också slängt ihop en lista!
  Punchline (David Seltzer)
  Dubbelgångare (David Cronenberg)
  Vem satte dit Roger Rabbit (Robert Zemeckis)
  Tucker (Francis Ford Coppola)
  Chocolat (Claire Denis)
  En annan kvinna (Woody Allen)
  Die Hard (John McTiernan)
  Den tillfällige turisten (Lawrence Kasdan)
  Solförmörkelsens dagar (Aleksandr Sokurov)
  På en skör tråd (Errol Morris)

  1. Fredrik:
   Kul!! Roligt att du är med med en lista 🙂 Räknar du från 10-1 eller 1-10? Dom två filmerna längst ner på listan (plats 1&2?) har jag inte sett men dom ska kollas upp 🙂

  2. Åhå,ännu en lista! Vad trevligt. Jag samlar ju som traditionen sig bör ihop våra listor i en ultimat sammanställning. Jag tar med din lista också!

 11. Just det, en viktig detalj! Jag räknar neråt, från 10 till 1, så På en skör tråd är den bästa av dem (det är egentligen en dokumentär, med iscensatta scener emellanåt).

 12. En del överlapp, en del jag inte sett (Dubbelgångare t ex!), en del som jag hade med i diskussionen (Totoro t ex).

  Och jag har givetvis med Shoot to Kill, en charmklassiker.

  Kul att du har med SOS som bubblarbubblare. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.