AVENGERS – ENDGAME

Att se en tre timmar lång superhjältefilm, att vara framme vid slutet i en 23-filmer-lång filmsaga och att samtidigt befinna mig i ett land som har en biograf som anses vara ”världens lyxigaste bioupplevelse”, det är klart att jag köper biljetter till mig och min dotter och det är klart att det här är en filmvisning jag sent ska glömma. Helt ärligt, JAG KOMMER ALDRIG GLÖMMA DESSA TIMMAR. Inte så länge jag lever.

Jag får hurven och blir blank i ögonen bara jag skriver dessa rader. Det är SÅHÄR film på bio ska kännas och det är SÅHÄR jag brukar känna även hemma i Sverige och även i vanliga biosalonger. Men det var då, det var innan Det Ouppfostrade Beteendet blev kutym. Nu sitter jag mest och längtar efter Thanos och hans ”snap” när jag är på bio, men inte där i Dubai, dock.

Avengers: Endgame är en mästerlig film i mina ögon. Det är som att den vill ta oss alla som sedan Iron Man (2008) investerat så himla många timmar och ännu mer skattepengar i hand, som att den vill tacka ordentligt och även med emfas säga hejdå. Den ger oss återblickar, den binder ihop händelser på ett sätt som berättartekniskt är häftigt att beskåda, den får åtminstone mig att åka känslomässig berg-och-dal-bana genom humoristiska oneliners, spänning, kärlek, misär och det fullkomligt episka i att få se ”alla” igen, om så bara för ett kort ögonblick.

Att filmen betygsmässigt inte når upp till en fullfjädrad femma för mig tror jag beror på omständigheterna, på att jag är ovan att äta lyxig mat serverad av en butler under filmens gång. Jag hävdar (även med denna upplevelse i erfarenhetsbanken) att bra film förtjänar hundraprocentig koncentration och det går inte att uppbringa om man samtidigt ska äta middag. Jag är inte kvinna nog att fixa det i alla fall. En latte som sällskap räcker bra för mig MEN detta säger jag utan att ångra denna visning det minsta. Dessa tre timmar finns på min topp-tre-bioupplevelser någonsin även om filmen i sig får klä skott för detta med att inte få den sista lilla fjonken upp till maxbetyg.

TACK Marvel Cinematic Universe, tack för alla upplevelser, alla effekter, alla mänskliga omänskliga hjältar, tack för all underhållning! Jag bär min Marvel-tatuering med stolthet och funderar starkt på en ny. En Hulken med glasögon. HULKEN MED GLASÖGON! Bara en sån sak!  ♥ ♥ ♥

 

9 svar på ”AVENGERS – ENDGAME”

 1. Wow, jag kollade länken där och jag förstår att det måste varit en fantastisk och annorlunda bioupplevelse. Men man undrar ju vad ni åt. Och vad är kursen på en AED? Jag gissar att det var dyrt även om sådant inte har betydelse.

  Jag älskade också filmen och tycker att den var ett otroligt fint slut på the Infinity Saga. Så bra och så välförtjänt.

  Tidsresor i film kan vara problematisk, minst sagt, men denna gång funkade det och det gav dem chansen att återbesöka tidigare filmer i serien. Vilken grej! Scenerna från första Avengers-filmen gav mig gåshud. Plus alla underbara karaktärsögonblick… Avengers…assemble!

  Mina tankar om filmen:
  http://fripp21.blogspot.com/2019/05/avengers-endgame-2019.html

  1. Henke:
   Biobiljetterna kostade 440 sek/styck exklusive maten. Jag och min moral kunde inte med att äta varm (luktande) mat så jag åt en FANTASTISK ost-och-charkbricka, färskpressad citronjuice med mynta, banoffee-paj och en latte. Summa summarum för två biljetter inkl mat och dryck för två blev ca 1600 kr. Men när det gäller vissa grejer har priset verkligen ingen betydelse 🙂

 2. ”Det är som att den vill ta oss alla som sedan Iron Man (2008) investerat så himla många timmar och ännu mer skattepengar i hand, som att den vill tacka ordentligt och även med emfas säga hejdå.”

  Perfekt summering. Fruktansvärt bra slut på en så väl uppbygd filmserie. Känns otroligt värdigt i jämförelse med liknande franchise slut vi sett sedan tidigare även om inget i filmhistorien kan jämföras med detta mastodont verk. Så imponerad över att de fått ihop manuset så bra med att knyta ihop allt och ge alla karaktärer utrymme, oavsett kön, status i serietidningarna osv. Det känns som de verkligen ägnade tid att skriva ihop ett värdigt manus så att man som biobesökare faktiskt känner som du skriver att man får en skatteåterbäring för tiden man investerat. Så positivt överraskad speciellt i jämfört med hur Star Wars och DC mer eller mindre kört av vägen när de sett MCU utifrån och försökt göra sitt eget. DC cheferna måste ju gå ur salongen rosenrasande av frustration att deras producenter/manusförfattare inte kan åstadkomma nått som ens en tiondel så bra.

  Satt konstant med gråten i halsen men för mig så brast dammen totalt i samband med den lite cheesiga signatur credit delen, när jag insåg hur de valde att fokusera just där. Blir f*n tårögd bara jag tänker på det.

  Spännande att du fick se filmen i en så fantastisk miljö, nästan så man börjar undra om du planerade in resan för att den var i samband med Avengers Endgame. 🙂

  1. Joel:
   Håller helt och håller med angående signatur-credit-grejen. Så. Himla. Fint. Gjort. Då brast det ordentligt även för mig.

   Jag planerade inte resan pga premiären MEN så fort biljetterna släpptes så planerade jag onsdagen efter när bion började. Dom gick åt som smör, även i Dubai. Det gällde att vara snabb 😉

   1. Förstår att det var hetsbokning som gällde. Själv bokade jag första publikvisning runt kl. 11-12 här för att slippa några timmars extra spoiler dodging. Tänkte spontanse se den en gång till men har alltid varit smockfulla visningar. Så blir omtytt på tisdag mitt på dan.

 3. Ja, visst är det synd att man på allt för många biovisningar sitter och längtar efter att få se om filmen hemma 🙁 Inser grejen med just din bioupplevelse men kan också hålla med om att det känns lite avigt att behöva sitta och feppla med mat samtidigt.

  Håller helt med om den värdiga summeringen, även om den inte påverkade mig lika starkt som många andra. Som Joel säger, detta kommer att bli svårt att toppa för andra serier. Tror du förresten Bruce gör sina egna glasögon? 😉

  1. Sofia:
   Han måste väl nästan göra sina egna eller specialbeställa dom från nåt ställe som gör glajor för extremt bredhuvade? 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.