CLEOPATRA JONES – SPECIALAGENT

25 september, 2016

På affischen står det att Cleopatra Jones (aka huvudrollsinnehavaren Tamara Dobson) är ”6-feet-2”. Det motsvarar ungefär 188 centimeter. Så om du tänker att Cleopatra Jones är en lång, svart, karatekunnig James Bond-typ-kvinna som kör sin Corvette snabbt och till synes oförsiktigt MEN märk väl, Cleopatra Jones gör ingenting utan eftertanke. Hon är en specialagent inriktad på att förgöra drogkarteller så när hon får nos på den lesbiska drogdrottningen Mother (spelad av Shelley Winters med en peruk som ser ut som en oborstad chihuahua) går hon all in, det är no mercy in i kalket bara.

Den här filmen kom ungefär samtidigt som Coffy men jag tycker den är rätt mycket svagare. Främst beror det på att historien inte riktigt berör mig på samma sätt som i Coffy, där var det brutal hämnd det var frågan om, ett ämne som är lätt att ta till sig och förstå. Att Pam Grier är en coolare skådis än Tamara Dobson spelar också in men detta utan att nån skugga ska falla på Tamara, det är ju som att jämföra ett smultron med en jordgubbe. Båda är fantastiska men en jordgubbe är så mycket större.

Filmen bjussar dock på skön musik, schyssta bilar, en kvinnlig polis som jobbar i en i princip genomskinlig blus och en avslutning på en bilskrot som inte går av för hackor. Underhållning för stunden men lite för svag eftersmak för att hamna på en trea.

{ 5 comments… read them below or add one }

Sofia september 25, 2016 kl. 14:31

Jag har dock fått intrycket av att själva namnet Cleoptra Jones är mer välkänt än Coffy?

Svara

Pappan september 25, 2016 kl. 14:40

Min uppfattning är att det inte är så, du kanske tänker på Foxy Brown? Den hörde jag mycket om och trodde därför den var Pam Griers mest kända roll, vilket inte riktigt verkar stämma då Coffy oftast toppar folks listor över bästa Blaxploitationfilmer.

Beyoncés karaktär i Austin Powers in Goldmember heter ju för övrigt en hybrid av de två – Foxy Cleopatra. Det hjälpte henne dock inte då hon var urusel.

Svara

Fiffi september 25, 2016 kl. 20:50

Sofia & Pappan:
Jag har sett Foxy Brown också precis och en text om den kommer vad det lider. Men även om filmerna har en hel del i övrigt att önska vad gäller manus och dylikt så är brudarna så jääääävla coola så filmerna blir helt klart sevärda ändå. Håller dock med om Foxy Cleopatra MEN jag kanske borde se om Austin Powers nu när jag har dom andra ”originalbrudarna” i färskt minne. Jämförelsen kanske blir annorlunda då? 🙂

Svara

Pappan september 26, 2016 kl. 01:55

Ja, hennes rolltolkning blir ännu sämre, mirakulöst nog.

Svara

Sofia september 26, 2016 kl. 12:56

Nej, tänkte nog inte på Foxy Brown, men håller med om att även det namnet känns mer välbekant än Coffy.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: