DIE HARD

Det lackar mot jul. New York-polisen John McClane (Bruce Willis) ska fira den i Los Angeles tillsammans med sin ex-fru Holly (Bonnie Bedelia).

En grupp tyska terrorister med Hans Gruber (Alan Rickman) i spetsen har intagit Nakatomi Plaza, tagit gisslan och förklarat krig. Men en man på plats har givetvis lyckats att inte bli upptäckt. För John McClane kommer det här bli en jul han sent ska glömma och dom tyska samvetslösa mördarmaskinerna kommer förbanna den dagen då dom sprang på en ensam trött polis på semester som dessutom är utan skor.

Die hard är en film som skulle kunna användas som transpirationsmätare vid framställning av nya svettstoppande deodoranter. Alltså, jag var helt färdig när jag såg den på bio. Helt slut! Visserligen var det 1988 och det går att skylla på att actiongenren då inte var som den är nuförtiden men jo, det VAR den faktiskt. På många sätt var actionfilmerna mer action då än nu för man satt inte i biosalongen och kände sig lurad av alla datorgjorda effekter hela tiden.

Die hard är en köttig action, det är människor det handlar om, onda människor med tysk brytning mot den gode amerikanen i linne och det är full fart från första sekunden till den allra sista.

I min värld är detta både en av filmhistoriens mesta och bästa actionfilmer OCH en riktig julfilm.

9 svar på ”DIE HARD”

  1. Håller helt med!!! Sjukt bra actionrulle som är i det närmaste komplett! Hans Gruber är grym likaså kemin mellan Maclane och den donutätande polisen!

  2. Fått för mig att det här är en rulle för karlar så därför har jag aldrig sett den. Min karl är tokig i den, borde jag se den? Hälsningar /Niina

  3. Niina:
    Med tanke på att jag är kvinna och gav den högsta betyg så är det kanske bevis nog, både på att det inte är en "film för karlar" OCH att du borde se den.

  4. Ja! Underbar action som jag såg första gången på en yttepytteliten TV med video inbyggd i sig så kvaliteten var verkligen inte den bästa. Trots det blev man som i trans. Alan Rickman rules!

  5. Avstår från att kommentera den här filmen närmare då jag vill ha lugn inför julen – Det snällaste jag kan säga om filmen är att Rickman fick chansen att göra fler filmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.