EN UNDERBAR JÄVLA JUL

15 november, 2015

Det är sexton år sedan Tomten är far till alla barnen kom och att det är en klassisk svensk julfilm kan vi väl alla skriva under på oavsett vad vi tycker om den. En underbar jävla jul kommer också att hamna där, den kommer visas på SVT innan eller under julhelgen i många (massor) år framöver och det gör mig iiiingenting. Faktiskt ingenting alls.

Den stora skillnaden mellan Tomten är far till alla barnen och dagens film är att slapstickhumorn i stort sett är borta, komiken ligger på en helt annan nivå utan att för den skull vara ”bättre” eller ”sämre”. Jag inbillar mig att igenkänningsfaktorn är betydligt högre för många som ser En underbar jävla jul än för alla oss som otaliga gånger fnissat oss igenom Tomten. Dagens film gör liksom….ondare. Skrattet fastnar lite mer i halsen. I alla fall gör den det hos mig. Ogina föräldrar, smygrasister, översittare, socialt inkompetenta vuxna, relationer som skaver, respektlöshet, jag kan nästan lova att detta känns igen i varje svensk familj även om alla familjer kanske inte begåvats med hela färgpaletten vad gäller ågren och problem.

Manuset är snyggt skrivet av Helena Bergström, Daniel Réhn och Edward af Sillén och det är klart att det är komprimerat, skruvat och förenklat (framförallt slutet) men som helhet håller det otroligt bra. Det är många människotyper och politiskt inkorrekta åsikter och teman som behandlas här och även om det KAN kännas som att man blir skriven lite på näsan ibland så känns det ändå rätt…behövligt. Såhär ÄR det ju, känner jag. Gamla farsor (som Robert Gustafsson) kan VISST vara såhär surt patetiskt livrädda, jag känner flera stycken. Och hans fru (Maria Lundqvist) som curlat den där inskränkta fan i åratal men samtidigt är rätt svår att gilla, såna fruar finns det tolv på ett dussin av i den generationen. Okej, elva då.

Det jag vill komma till är att karaktärerna må kännas förenklade men jag köper dom, alla dessa finns i verkligheten och är det nångång vi alla blir karikatyrer av oss själva så är det kanske runt jul? Petitesser förstoras och små problem sopas under mattan och när mattan sen ska vädras tittar ett dregglande monster ut.

Det jag tyckte allra bäst om med filmen är julkänslan den förmedlar. Jag vill hem och JULPYNTA. Jag vill lyssna på julmusik och baka pepparkakor. Jag vill fira jul med uppklädda människor jag inte träffar så ofta. Jag tänker att filmen är lyckad. Det är SÅ en klassisk julfilm ska kännas. Den ska kännas som….jul….och det gör den här filmen. Bra jobbat, alla inblandade!

 

Vill du höra mig prata om filmen så går det jättebra. Klicka in på avsnitt 10 av podcasten Snacka om film.

 

{ 9 comments… read them below or add one }

Sofia november 15, 2015 kl. 13:23

Lovar gott, jag får återkomma. Men det tänkte jag på från podden, jag vet inte om jag skulle hålla med om att Tomten… är en klassisk julfilm. Om vi inte hade haft det där uppsamlingsheatet för ett par år sedan hade jag exempelvis sannolikt fortfarande sett den. Men det beror kanske på att ”julfilm” för min del är en rätt amerikansk genre, inte svensk.

Svara

Fiffi november 16, 2015 kl. 08:31

Sofia:
Om vi gör ett tankeexperiment och skulle ta ut 20 svenska filmer som svenska folket ser som ”klassiker”, tror du inte Tomten… skulle vara en av dom utvalda filmerna då?

Svara

Sofia november 16, 2015 kl. 10:57

Uj, svårt att säga… Skulle nog bero lite på generation och så men jag tror inte det. Å andra sidan är jag ju generellt inte jättehemma bland svensk familjefilm…

Svara

Fiffi november 17, 2015 kl. 08:55

Sofia:
Jag gjorde en snabbenkät på jobbet nu. Ja, Tomten är en klassiker 😉

Svara

Sofia november 17, 2015 kl. 18:24

Då säger vi det 🙂

Svara

Fiffi november 18, 2015 kl. 12:16

Sofia:
Man kanske skulle ha med fler än tre personer i en enkät för att säkerställa själva slutresultatet…dock 😉

Svara

Fiffi november 18, 2015 kl. 12:21

Sofia:
Jag testar och ser om vi kan få några svar genom en omröstning på twitter 🙂

Svara

Sofia november 19, 2015 kl. 08:07

Jag gjorde min plikt och röstade men det såg ut som om din sida var starkare 🙂

Svara

Fiffi november 19, 2015 kl. 22:01

Sofia:
58% svarade ja….

Svara

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: