Fiffis filmtajm funderar på: En bra och en dålig. Del 1.

Vad gör du när det kommer en film med två huvudroller varav den ena spelas av någon du högaktar och respekterar och den andra av någon du gärna skulle se tugga grus alldeles fullsmockad med klipulver? Skulle du strunta i filmen eller hur skulle du göra? Titta men blunda och tänka på annat när den jobbige fan är i bild? Det är klurigt det där.

Hur pass mycket sämre blir en film av att den ena skådisen är en irriterande sopa? Kan det till och med vara så att irritationsmomentet känns mindre på grund av en strålande motpol och att filmen blir riktigt sevärd ändå?

Jag tänkte ta mig an tre filmer framöver som jag tycker lider av detta problem. Först ut är The jacket med en av mina stora favoriter, Adrien Brody, i den manliga huvudrollen och som den kvinnliga ser vi Kiera Knightley. Henne har jag föga till övers för. För att tala klarspråk, jag tycker hon är helt jävla USEL!

Handlingen i korthet: Jack (Brody) är soldat i Gulfkriget. Han blir skjuten i huvudet, överlever men drabbas av minnesförlust. När han kommer hem igen blir han anklagad för att ha mördat en polis. Han blir inlagd på mentalsjukhus, fullproppas med starka mediciner och tvingas genomgå en omänsklig behandling. Under drogpåverkan börjar han mentalt resa in i framtiden och där träffar han Jackie (Knightley) och hon kommer på att han befinner sig fyra dygn från sin egen död.

Ja, det är flummigt så det förslår, hela filmen är som en mörk LSD-tripp. Adrien Brody gör dock precis som vanligt, han har sitt manus och han vrider det mellan händerna som en gammal disktrasa och han lyckas göra det absolut bästa av det råmaterial han har till förfogande. Kiera Knightly gör inte riktigt samma sak.

Jag skrev om Kiera och hennes insats i The jacket redan 2005 på min andra, nu avsomnade, blogg (inlägget om henne och två andra kända miffotjejer går att läsa här) och trots att det gått nästan sex år och att jag egentligen inte ser mig som en långsint person så kan jag inte släppa det. Hon är S Å D Å L I G i allt hon gör men det finns grader även i helvetet och med The jacket har hon grävt sig så långt ner att till och med lavan skriker när den träffar henne.

Den bra skådespelarens insats:

 

 

Den dåliga skådespelarens insats:

 

 

Filmen som sådan:

 

 

Hade filmen blivit bättre om den sämre skådespelaren blivit utbytt?

Ja. Jag hade sluppit slita mitt hår och svära mig grön i ansiktet över Kieramänniskans bedrövlighet men det handlar inte bara om det. Scenerna när Brody och Knightley spelar tillsammans är skrattretande dåliga och med någon annan i hennes roll kunde det bara bli bättre. Vem som helst kunde ha gjort det bättre. Vem som helst.

10 svar på ”Fiffis filmtajm funderar på: En bra och en dålig. Del 1.”

 1. Du kommer verkligen på roliga och intressanta teman! Ser fram emot dina texter om de kommande två filmerna. Ja, hur gör man egentlilgen? Jag kan inte påminna mig ett enda exempel med en favorit vs av mig avskydd skådespelare där filmen ändå varit bra. Tänker främst på Public Enemies (Depp favvo/Bale usel) och hemska Julfritt (Jamie Lee Curtis favvo/Tim Allen avskydd bortom ord)…

 2. BlueRoseCase:
  Vad kul att du tycker det är intressant, det är nämligen nåt jag funderat på ett bra tag 🙂

  Public enemies är ett jättebra förslag. Finns ganska många. Tyvärr.

 3. Jo det finns mängder av filmer där jag stönar till lite när man ser castingen. När det gäller Kiera var jag positivt inställd till henne i Skruva den som Beckham men för varje film som jag sett med henne blir hon sämre o sämre. Hon har dock inte nått upp till Renee Z än.
  Jacket har jag bara sett en gång den var ok vare sig mer eller mindre.

 4. Roligt att du kommer på en massa bra teman. 🙂

  Det är väl helt enkelt så att det inte räcker med en väldigt bra skådespelare i en film med två huvudroller. Det måste ju finnas ett trovärdigt spel mellan personerna som fungerar.

 5. filmitch:
  Jag har medvetet låtit bli att se Skruva den som Beckham just pga henne… För mig håller Kiera och Renée Z ungefär samma standard, dvs ingen alls 😉

 6. Babilooba:
  En bra och en dålig räcker väldigt sällan, däremot brukar två halvbra funka för att göra en helt okej film rättvisa. Men jag ska se om jag kan hitta någon film som vänder upp och ner på min tes. Vi får se 😉

 7. Kan bara instämma med övriga kommentarer om temats originalitet. Däremot tror jag att jag aldrig stört mig så mycket på en och samma skådis att det drar ned hela filmen i träsket. Inte någon jag kan komma på just nu i alla fall.

 8. Sofia:
  Har du inga såna kräkreflexskådisar eller träskfilmer? Jag har så många att det räcker till dig med om du vill ha 😉

 9. Tack för erbjudandet, men jag tror jag står över 🙂 Det enda jag kan komma på nu är att jag alltid har haft svårt för Michael Douglas när han ska vara leading man (apropås Basic Instincts) eftersom jag tycker han är grymt oattraktiv. Däremot är han oftast en väldigt bra skådis.

  Sedan var väl The Jacket ingen höjdarfilm rent generellt som ju ditt betyg också antyder 😉

 10. Sofia:
  Jag har egentligen aldrig tänkt på Michael Douglas som attraktiv, han är ganska könlös för mig. Däremot tycker jag han funkar jättebra i Basic instinct, kanske just för att han inte är en självklar "hunk".

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.