Fiffis filmtajm funderar på: En bra och en dålig. Del 3

Jag erkänner, jag har hårda Colin Firth-cravings efter hans insats i The king´s speech. När jag då hittade filmen Sanna lögner jublade jag lite inombords. En spännande mordhistoria i regi av Atom Egoyan med nämnde Colin (hurra!) och….Kevin Bacon (eeeeehm).

Kevin Bacon är inte en kille som får mig att hjula av glädje direkt. Jag tycker han har gjort ett par sevärda rollinsatser i sitt liv, mer än så är det inte, men här fanns klara förutsättningar för att det skulle kunna bli bra. Det var min åsikt innan jag tjongade in skivan i spelaren och kanske tre-fyra minuter till, SEN insåg jag att det kan bli en låååång kväll framför TV:n.

Lanny (Bacon) och Vince (Firth) är ett känt TV-par, lite som Filip & Fredrik kan man säga. Dom är oskiljaktiga roliga sång-och-dansmän som är tjommiga med och mot varandra och dom får tittarna att samlas runt TV-apparaterna. Kvinnorna flockas kring dom och varje chans att få ligga tas, på mer eller mindre snygga sätt. Så hittas en kvinna död i Lannys hotellbadkar men mordet klaras aldrig upp. En ung journalist (Alison Lohman) vill skriva om mordet femton år senare och börjar snoka.

Kevin Bacon som entertainer var hysteriskt skrattretande redan när han dansade sig fram i Footloose och här ska han dessutom spela lite gigolo vilket inte funkar alls. Att Colin Firth sjunger hellre än bra såg vi i Mama Mia men här är han inte ens charmig bara konstigt aggro och dessutom iklädd en SVINFUL moppemusche. Han måste vara den ende mannen i världen som inte klär i ansad ansiktsbehåring.

Sanna lögner borde ha kunnat vara en helt okej film. Det är den inte. Kevin Bacon som i min bok är både ointressant, rätt ful och fullkomligt obegåvad är precis det även här och jag blir inte ett dugg besviken på honom. Däremot blir jag förbannad för att han drar ner Colin Firth i soppåsen och knyter igen den. Jag har aldrig sett Firth så dålig som han är här. Aldrig. Jag trodde inte det var möjligt men med en riktig papphatt som motspelare så vad fan ska han göra?

Min tes att en bra skådespelare kan bli en usel skådespelare i fel sällskap stämmer och den här filmen är beviset.

Den bra skådespelarens insats:

 

 

Den dåliga skådespelarens insats:

 

 

Filmen som sådan:

 

 

Hade filmen blivit bättre om den sämre skådespelaren blivit utbytt?

Kanske, men jag skulle inte sätta pengar på det.

Här hittar du filmen.

12 svar på ”Fiffis filmtajm funderar på: En bra och en dålig. Del 3”

 1. Nu gillar ju jag Bacon eftersom han var så där lagomt härligt rebellisk i Flatliners som var den första film jag såg med honom (där kan vi snacka Brat Pack-film!).

  Däremot hade du nog fått binda fast mig i soffan för att se den här filmen och anledningen till det stavas uteslutande A-T-O-M 😉 Skönt att jag inte behöver omvärdera min inställning till regissören.

 2. Sofia:
  Jag gillar också Bacon – knaprigt och välstekt. Hahahahahohohohohohohhahahahaa ;D

  Vad gäller Atom Egoyan så tror jag alltid att jag kommer att tycka bättre om hans film(-er) än jag gör när jag väl ser dom. Ljuva morgondag är ett lysande exempel på den. Den skulle få en trött sengångare att bli gaaaalen på det långsamma tempot. Fast Chloe var inte så dum.

 3. Kevin Bacon har ju gjort flera bra filmer: Tremors (Hotet Från Underjorden), Murder In The First, Digging To China, Stir Of Echoes, The Woodsman och Death Sentence, för att nämna några.

 4. Micke:
  Fast jag tycker nog inte dessa filmer är speciellt bra. Hotet från underjorden är underhållande och The Woodsman är helt okej men vad gäller dom andra har vi inte riktigt samma smak.

 5. Fiffi: Det är en av tjusningarna med film, att man kan tycka olika. En film som jag gillar kanske du inte alls gillar. Och tvärtom.

 6. Efter att åkt sida vid sida ett par veckor i filmens värld och vinkat glatt i samförstånd åt varandra svänger jag nu in på en avtagsväg som leder till samhället "Kevin Bacon rules". Han är kanske inte alltid med i bra filmer men som skådis levererar han oftast.

 7. filmitch:
  Då vinkar jag byebye, stampar plattan i mattan och åker vidare mot nya mål för i DEN förorten vill jag inte stanna 😉

 8. Jag har i ärlighetens namn ingen åsikt om någon av skådespelarna. Däremot var det kul att få ta del av din text. Ser fram emot fler roliga temarecensioner!

 9. BlueRoseCase:
  Kul att du hittade någon behållning i texterna för det var inte alltid det var lätt att hitta det i filmerna 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.